Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 145 (6855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Banul public

Primăria Suceava, obligată la plata a aproape 200.000 de lei după ce primarul a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bugetul local al municipiului Suceava se va goli cu aproape 200.000 de lei (circa 43.000 de euro) după ce primarul a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească rămasă definitivă încă din 2009. Decizia de obligare la plată a municipalităţii, prin primar, a fost luată în aprilie 2018 de către magistraţii de la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, iar zilele trecută a venit şi motivarea.

Trebuie spus că decizia este definitivă, deşi în motivare apare că ar exista şi o cale de recurs. Soluţia a rămas definitivă după ce Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit că în astfel de cazuri cererile de recurs sunt inadmisibile.

Totul a plecat de la o serie de cereri privind reconstituirea dreptului de proprietate formulată la Judecătoria Suceava de către urmaşele lui Valentin Spiridon Dumitrescu. În 16 aprilie 2008, judecătorii le-au dat dreptate şi au stabilit că trebuie să primească 6.530 mp de teren, situat la intersecţia străzilor Unirii şi Traian Vuia, mai jos de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” (fostul Liceu Industrial Nr. 2). În martie 2009, soluţia a rămas irevocabilă, dar a fost pusă în aplicare doar parţial.

Mai exact, proprietarii de drept au primit o suprafaţă mai mică decât cea stabilită de instanţa de judecată, mai exact 1.900 mp, astfel diferenţa de 4.630 mp este şi acum „în aer”. Un alt proces câştigat de moştenitorii celui care a deţinut terenurile din zona menţionată se referă la alte două suprafeţe de teren, una de 400 mp şi alta de 200 mp. Dacă pentru suprafaţa de 400 mp obligaţia de punere în posesie s-a făcut cu întârziere, în 2012, la circa doi ani de la rămânerea definitivă a soluţiei, cea de-a doua suprafaţă de 200 mp nu a fost îndeplinită nici până în prezent.

 

În domeniul privat al municipiului Suceava sunt suprafeţe de teren libere

Reprezentanţii Primăriei Suceava au explicat că au fost în imposibilitatea obiectivă de a pune în aplicarea hotărârile judecătoreşti pe motiv că nu ar exista terenuri disponibile care să poată fi atribuite, ceea ce s-a dovedit total eronat. La dosarul cauzei a fost depus un extras din inventarul domeniului privat al municipiului Suceava din care rezultă că sunt suprafeţe de teren libere.

„Chiar şi în situaţia în care, în rezerva comisiei locale nu ar mai fi terenuri în vederea reconstituirii dreptului de proprietate, potrivit articolului 6 din Legea 165/2013, primarul, în calitate de preşedinte al comisiei constituite conform articolelor 5-6 din Legea 165/2013 avea obligaţia, ca în vederea aplicării legii, să întocmească o situaţie privind terenurile aflate în domeniul public sau privat al statului după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, să demareze procedurile necesare în vederea schimbării regimului juridic al terenurilor aflate în proprietatea publică a statului, şi trecerii acestora, în condiţiile legii, în proprietatea privată pentru a fi efectuate restituiri în natură”, se arată în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Suceava.

 

Se trece la executarea silită a Primăriei Suceava

În consecinţă, având în vedere refuzul primarului de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti, proprietarii terenurilor au acţionat în instanţă administraţia locală, prin Primarul municipiului Suceava. Iar rezultatul a fost unul previzibil, instanţa stabilind daune băneşti importante pentru proprietarii de drept ai terenurilor.

Pentru suprafaţa de 4.630 mp s-au stabilit daune cominatorii de 100 lei/zi de întârziere pentru intervalul 14 octombrie 2010-27 septembrie 2016, ultima fiind data la care s-a întocmit un raport de expertiză privind valoarea terenurilor. Ca urmare, pentru această suprafaţă de teren, Primarul municipiului Suceava a fost obligat la plata a 170.345 de lei. Pentru celălalt teren, de 200 mp, daunele cominatorii au fost stabilite la 50 lei/zi întârziere, iar pentru intervalul 19 octombrie 2010-27 septembrie 2016 suma ce trebuie achitată de Primarul municipiului Suceava este de 12.285 de lei. În plus, Primarul municipiului Suceava a mai fost obligat şi la alte daune cominatorii, în sumă de 16.077 de lei, bani de la un alt proces cu aceeaşi familie.

În total, de la bugetul local vor pleca 198.707 lei, iar suma va creşte deoarece vor trebui achitate şi cheltuielile de executare silită.

De altfel, avocatul care i-a reprezentat în instanţă pe proprietarii terenurilor a anunţat că a demarat deja procedurile de executare silită, ceea ce înseamnă că un executor judecătoresc va pune poprire pe conturile Primăriei Suceava pentru recuperarea banilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava, obligată la plata a aproape 200.000 de lei după ce primarul a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească.
 Vizualizări articol: 5110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Primăria Suceava, obligată la plata a aproape 200.000 de lei după ce primarul a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei