Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 89 (6799)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie tranşantă

Deputatul Ioan Balan acuză Guvernul că i-a abandonat pe românii din afara graniţelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a pus tunurile pe Guvernul României şi consideră că actuala coaliţie care conduce ţara i-a abandonat pur şi simplu pe românii care trăiesc în afara graniţelor. Această lipsă de implicare în sprijinirea românilor care nu trăiesc în actualele frontiere ale ţării este cu atât mai gravă şi deranjantă cu cât se întâmplă chiar în anul în care se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri.

„În ultimii 28 de ani, autoritățile române nu au întreprins nici demersuri concrete și nici nu au finanțat corespunzător programe, măcar pentru menținerea identității lingvistice a românilor din afara granițelor țării. Personal, m-am deplasat în Ucraina și am purtat discuții cu autoritățile din țara vecină atunci când școlile cu predare în limba română din Bucovina de Nord au fost amenințate de unele decizii arbitrare ale autorităților ucrainene”, a arătat Ioan Balan.

În opinia parlamentarului sucevean, o undă de speranţă a apărut după ce actuala coaliţie a prins în programul de guvernare 2018-2020 mai multe obiective generoase, formulate și în programele anterioare de guvernare, printre care „Învățarea limbii române, a elementelor de istorie și civilizație românească – un drept pentru orice român”. În cadrul aceluiași obiectiv, Guvernul României și-a asumat sprijinirea comunităților de români din străinătate, prin creșterea cu 100% a numărului de elevi participanți la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și introducerea acestui curs în unități școlare din cât mai multe state membre ale UE. De asemenea, Guvernul s-a angajat la dezvoltarea și modernizarea „rețelei de școli, grădinițe, biblioteci și centre culturale în țările cu comunități românești cu accent pus pe comunitățile din vecinătate”.

Ioan Balan spune că din toate aceste promisiuni s-a ales praful, iar „ajutorul” s-a rezumat la o serie de comunicate de presă formulate de Ministerul Afacerilor Externe în favoarea românilor din afara granițelor țării. Pentru a afla mai multe detalii despre implicarea Guvernului actual în sprijinirea românilor de peste graniţe, parlamentarul sucevean s-a adresat ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

„Nu am cunoștință ca Guvernul României să se fi implicat în mod pro-activ pentru protejarea intereselor identitare ale comunităților de români, mai ales din zonele învecinate. Având în vedere aspectele semnalate și obiectivele pe care Guvernul și le-a asumat, vă solicit următoarele precizări:

să detaliați nivelul de acțiune al Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 2017-2018, cu privire la prezervarea drepturilor minorităților de români aflați în Ucraina, Transnistria și Serbia, în special cu privire la învățământul în limba română şi, de asemenea, să prezentați nivelul rezultatelor obținute”, a arătat Ioan Balan.

De asemenea, deputatul liberal a formulat şi câteva întrebări, respectiv: „Care este nivelul creditelor bugetare pe care Guvernul României le are la dispoziție pentru investiții în infrastructura școlară pentru comunitățile din afara granițelor țării? Care este stadiul altor obiective asumate, cum ar fi cele legate de programele de distribuire a manualelor în limba română, tabere și școli de vară organizate în România sau burse de studiu pentru elevii din aceste comunități?”.

Ioan Balan şi-a exprimat nădejdea ca măcar în al 13-lea ceas românii de peste graniţe să primească un ajutor real din partea Guvernului de la Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan acuză Guvernul că i-a abandonat pe românii din afara graniţelor.
 Vizualizări articol: 2320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deputatul Ioan Balan acuză Guvernul că i-a abandonat pe românii din afara graniţelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei