Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 dec 2017 - Anul XXII, nr. 286 (6702)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Flacăra pentru lumânările de Hanuka, oferită la Suceava de prim rabinul Rafael Schaffer, unui copil de 8 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cei mai tineri membri ai Comunității Evreiești din Suceava, David Dey, în vârstă de 8 ani, a aprins, joi seara, primele trei lumânări de Hanuka, alături de prim rabinul Rafael Schaffer, la Sinagoga Gah din Suceava. La ceremonia de celebrare a Sărbătorii Luminii – Hanuka au fost oaspeți ai comunității sucevene preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, prim-cantorul Iosif Adler şi şeful Departamentului de Cultură al Federaţiei, Robert Shorr. Precum și prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul de Suceava, Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu și directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

În deschiderea ceremoniei, preşedintele Comunităţii Evreilor Suceava, profesorul Sorin Golda, a invitat la un moment de reculegere în memoria Majestăţii Sale Mihai I, Regele României, amintind contribuția familiei regale la salvarea unui număr semnificativ de evrei în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial.

Președintele Golda a spus că Hanuka are pentru evrei semnificația continuităţii, a rezistenței în fața vicisitudinilor istoriei, a iubirii pentru oameni și pentru pace.

“Sunt puţine popoare în istoria lumii, la dimensiunea modestă a evreilor din antichitate, care au rezistat. Au dispărut aztecii, o civilizaţie extraordinară şi numeroasă, şi totuşi evreii au avut o minune, o minune de la Dumnezeu şi care continuă şi astăzi, întrucât existăm”, a afirmat Sorin Golda, amintind că nici arderea cărților, nici distrugerea sinagogilor nu au reușit să distrugă spiritualitatea poporului evreu.

Despre contribuția evreilor și a evreilor suceveni la zestrea spirituală a poporului român, precum și despre buna conviețuire din Bucovina au vorbit prefectul Mirela Adomnicăi, președintele Gheorghe Flutur și primarul Ion Lungu.

Preşedintele FCER, Aurel Vainer, a mulţumit administrației locale pentru sprijinul acordat în restaurarea Sinagogii Gah, singura care a mai rămas în orașul Suceava, care prin pictura interioară reconstituie atmosfera din Ţara Sfântă. El a enumerat câteva dintre valorile importante la care se raportează poporului evreu, printre care prietenia, memoria şi recunoştinţa faţă de Dumnezeu.  ”Esenţa sărbătorii Hanuka este lupta pentru iudaism. Avem o istorie de aproape şase milenii, nu trebuie să o uităm. Valorile noastre sunt Memoria şi Recunoştinţa, valori şi ale Hanuka. Să  nu uităm! Hanuka Sameah!”, a spus preşedintele Aurel Vainer.

 

Identitatea iudaică, păstrată prin muzică și tradiții

Pentru rabinul şef al comunităţilor de evrei din România, Raffael Shaffer, Suceava are un loc aparte pentru că familia sa are rădăcini aici: bunicul matern a fost alev al Liceului ”Ștefan cel Mare”, iar tatăl său a locuit în Burdujeni, până să fie deportat în Transnistria.

Rabinul a explicat semnificația sărbătorii din punct de vedere religios și despre capacitatea evreilor de a-și păstra identitatea, unitatea și de a rezista prin muzică, înființând coruri care prin cântec au dus tradiția mai departe. ”Pin aceste cântece s-a reaprins flacăra şi s-a păstrat vie până în zilele noastre”, a spus rabinul referindu-se la perioada comunistă. Pentru provocările de acum, ”fiecare trebuie să caute soluţii cum să rezistăm globalizării culturale şi indiferenţei”, a subliniat rabinul şef Rafael Shaffer.

Miracolul întâmplat în urmă cu mai bine de 2200 de ani în Ierusalimul aflat sub dominaţia dinastiei seleucide (greceşti) din Siria, când evreilor li s-a interzis să studieze Tora și le-a fost pângărit Altarul din Templu, iar ei l-au eliberat și l-au repurificat, a fost celebrat cu binecuvântările tradiționale, aprinderea lumânărilor și cântecele care amintesc minunea de atunci. Grupul Klezmer al Comunităţii Evreieşti Iaşi a readus în Sinagoga Gah, după mai bine de 30 de ani, poemele de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru că de-a lungul istoriei a salvat poporul evreu din robie, exil și de la exterminare.

"Îți mulțumim, Doamne, pentru minunile Tale, pentru eliberarea noastră, pentru bătăliile pe care le-ai dat pentru noi și pentru strămoșii noștri în zilele de odinioară și în zilele noastre" este una dintre mulțumirile care se rostesc de Hanuka.

Menționăm că în acest an Sărbătoarea Luminilor este celebrată de evrei în perioada 12 - 20 decembrie, în fiecare zi aprinzându-se încă o lumânare, până la opt. Lumânările se pun într-un sfeșnic special, numita hanuchia, se aprind la lăsarea serii și trebuie să ardă măcar 30 de minute. De Hanuka se obișnuiește să se ofere copiilor din comunitate dulciuri și bani – Hanukageld (cuvântul ebraic "hinuch" - "hanuca" înseamnă atât inaugurare, cât și educație, banii sunt simbolic recompensă pentru studiu) și dulciuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flacăra pentru lumânările de Hanuka, oferită la Suceava de prim rabinul Rafael Schaffer, unui copil de 8 ani.
 Vizualizări articol: 2767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flacăra pentru lumânările de Hanuka, oferită la Suceava de prim rabinul Rafael Schaffer, unui copil de 8 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei