Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 iul 2017 - Anul XXII, nr. 147 (6563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mai puţine tragedii

Sinistrele cifre privind persoanele decedate în accidente pe şoselele judeţului au scăzut semnificativ în prima parte a lui 2017

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul tragediilor petrecute pe şoselele din judeţul Suceava în prima jumătate a anului aproape că s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava arată că în primele şase luni ale acestui an pe şoselele din judeţul Suceava au avut loc 125 de accidente grave, cu doar unul în minus faţă de primul semestru din 2016. În ciuda numărului mare de accidente grave, consecinţele acestora au fost mai puţin tragice, iar numărul de persoane decedate a fost de numai 26, faţă de 45 în aceeaşi perioadă din 2016.

Obiectivul conducerii IPJ Suceava este de a menţine acest trend descrescător până la finele lui 2017, iar la final numărul decedaţilor să fie mult sub sinistra cifră a morţilor de anul trecut, 105 persoane. Atât în 2015, cât şi în 2016, Suceava s-a aflat pe un nedorit loc I în România la număr de morţi în accidente rutiere.

 

Foarte multe accidente cu biciclişti şi pietoni

Rămânând la cifre, statistica mai arată că în cele 125 de accidente grave din prima parte a acestui an s-au mai înregistrat, pe lângă cei 26 de morţi, şi 119 răniţi grav şi 70 de răniţi uşor. De asemenea, în cele şase luni au mai avut loc încă 377 de accidente încadrate la categoria uşoare, cu 23 în minus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe lângă viteza excesivă sau neadaptată în curbe a conducătorilor auto, pentru 2017, o mare problemă pe şosele este şi cu bicicliştii. Aceştia au fost implicaţi în primele şase luni ale acestui an în nu mai puţin de 91 de accidente rutiere, soldate cu 3 morţi, 10 răniţi grav şi 80 de răniţi uşor. Se remarcă faptul că în aproximativ 90% dintre accidente vina produceri lor a aparţinut celor care se deplasau pe două roţi. Bicicliştii au căzut victime în accidente după ce nu s-au asigurat la schimbarea direcţiei de mers, nu au acordat prioritate în intersecţie ori pur şi simplu au intrat în maşini sau au căzut peste acestea ori direct pe carosabil. Căruţaşii au fost implicaţi şi ei în 24 de accidente, din care 7 soldate cu răniţi grav.

Cifre îngrijorătoare mai sunt în ceea ce priveşte pietonii care au căzut victime în accidente. În primul semestru din 2017 s-au înregistrat 137 de accidente în care au fost implicaţi pietoni, din care 14 mortale şi 30 soldate cu vătămări corporale grave. Și aici se remarcă faptul că 80 din cele 137 de accidente s-au produs din vina exclusivă a pietonilor, în cele mai multe cazuri după ce aceştia au traversat strada prin locuri nepermise şi fără a se asigura.

 

Numărul mare de acţiuni de control în trafic duce la mai puţine accidente

Poliţiştii susţin că această scădere a numărului de tragedii de pe şoselele Sucevei nu este una întâmplătoare. La fiecare sfârşit de săptămână au fost organizate ample acţiuni de control în trafic, de regulă ziua, cu aparatele radar, în timp ce noaptea s-a pus accent pe depistarea şoferilor aflaţi sub influenţa alcoolului. Constrânşi de riscul major de a se alege cu amenzi care nu sunt deloc mici, mulţi dintre şoferi au redus vitezele de rulare. În privinţa şoferilor băuţi, deşi aceştia sunt în număr mare pe străzi, dovadă stând numărul mare al dosarelor penale întocmite de poliţişti pentru conducere sub influenţa alcoolului, aceştia au provocat în majoritate accidente uşoare, cu pagube materiale. De asemenea, un factor care a contribuit la scăderea numărului de decedaţi ar mai putea fi faptul că în 2017, în primele şase luni, nu s-au mai înregistrat accidente deosebit de grave, cu trei sau patru morţi.

Statistic, în zilele în care şoselele au fost împânzite de poliţişti, nu au avut loc aproape deloc accidente, uneori nici din categoria celor uşoare.

 

Urmează perioada critică a lunilor iulie şi august

Un exemplu este şi weekendul trecut, când vineri şi sâmbătă au avut loc doar câteva accidente uşoare. La finele săptămânii trecute, pe şoselele din judeţul Suceava au acţionat suplimentar opt echipaje de poliţişti de la Serviciile Rutiere din Iaşi, Maramureş, Botoşani şi Bistriţa-Năsăud. Aceste echipaje au fost detaşate la Suceava cu tot cu maşinile dotare cu radar.

Pentru Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava urmează perioada critică a lunilor iulie şi august, când, statistic, în fiecare an, s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere grave. Aceste creşteri din anii trecuţi au fost în legătură directă cu numărul mai mare de maşini din trafic, determinat de întoarcerea acasă, în concedii, a sucevenilor care muncesc peste hotare. În multe localităţi din judeţul nostru, valorile de trafic cresc cu câteva zeci de procente în această perioadă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în vara anului 2017 şi nu se rămâne decât să sperăm că vom fi cu toţii mai atenţi şi mai prudenţi în trafic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sinistrele cifre privind persoanele decedate în accidente pe şoselele judeţului au scăzut semnificativ în prima parte a lui 2017.
 Vizualizări articol: 2588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sinistrele cifre privind persoanele decedate în accidente pe şoselele judeţului au scăzut semnificativ în prima parte a lui 20170.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei