Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mai 2017 - Anul XXII, nr. 100 (6516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În Turcia

Ansamblul „Balada Dornelor”, la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii de la Sariyer - Istanbul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ansamblul „Balada Dornelor”, alcătuit din elevi cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani proveniţi de la şcoli gimnaziale din Bazinul Dornelor, a participat, în perioada 18-24 aprilie, la Festivalul Internaţional de Folclor pentru copii din oraşul Sariyer - Istanbul, Turcia. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Suveranității  Copiilor, care este sărbătorită anual în Turcia pe data de 23 aprilie (23 Nisan- Cocuk Bairami), de primăria oraşului Sariyer (300.000 de locuitori), oraş care face parte din marea metropolă Istanbul.

La festivalul din Sariyer au participat peste 450 de copii din Albania, Cipru, Macedonia, România, Rusia, Ucraina şi Turcia. Micii artişti dorneni au pregătit sub îndrumarea  profesorilor Dorin Pardău şi Vasile Moroşan suite de jocuri populare din Ţara Dornelor, Bucovina şi Oltenia, cântece instrumentale la nai (Andreea Lupescu), trompetă (Robert Florea), acordeon (Iulian Deac), dar şi cântece vocale reprezentative pentru România, interpretate de Teodora Negrea. Cei peste 1.500 de spectatori au apreciat cu aplauze îndelungate performanţa scenică a copiilor din România, dar şi frumuseţea costumelor populare pe care aceştia le-au purtat cu mândrie.

 

Dornenii au plantat arbori într-un cunoscut parc din Sariyer

Prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, ne-a declarat: „În decursul celor şase zile ale festivalului copiii au fost implicaţi în multiple activităţi educative colaterale. Prof. Mirela Nedelea a coordonat realizarea expoziţiei de artă populară românească şi atelierele de lucru la care participanţii au descoperit încondeiatul ouălor, confecţionarea măştilor tradiţionale de Anul Nou şi realizarea cusăturilor populare. Atelierele de lucru au fost susținute de elevele Andreea Lupescu, Andreea Boancheş, Tania Dobrincu, Roxana Popovici, Cîrnu Cleopatra şi Alida Macovei. Timp de două zile, Sabina Năstase, Alexandra Oprişan şi Alida Macovei au participat la conferinţa copiilor, având trei teme de lucru: Pacea, Parcul Păcii, Copiii şi republica, teme comunicate de organizatori odată cu lansarea invitaţiilor de participare la festival. Reprezentantele ţării noastre au susţinut în limba engleză propria viziune referitoare la temele propuse, în faţa primarului oraşului Sariyer, a Guvernatorului regiunii, a numeroşilor reprezentanţi ai mass-media şi ai colegilor din cele şapte ţări participante”.

În dimineața zilei de joi, 20 aprilie, toţi copiii au plantat arbori într-un cunoscut parc din Sariyer, iar doi dintre arbori au primit numele Ansamblului „Balada Dornelor”. Gazdele din Turcia au organizat o plimbare cu vaporul pe apele  Bosforului, copiii fiind fascinați de podurile care leagă cele două continente, Europa şi Asia, de minunatele peisaje de pe cele două maluri ale strâmtorii. De asemenea, participanţii la festival au vizitat Palatul Dolmabahce şi spectaculosul acvariu din Istanbul.

 

Diplome şi medalii pentru micii artişti din Vatra Dornei

La spectacolul final de duminică, 23 aprilie, organizatorii festivalului au oferit în faţa a peste 1.500 de spectatori medalii şi diplome pentru toţi copiii şi profesorii care au participat la festivalul de folclor din Sariyer. Finalul evenimentelor cultural-educative a fost foarte emoţionant, micii artişti legând deja prietenii, ei sperând la o nouă întâlnire la un viitor festival de folclor. Copiii din Sariyer au fost invitaţi la Vatra Dornei la ediţia a XI-a a Festivalului „Dorna, Plai de Joc şi Cântec” din anul 2018.

„Pentru copiii din Vatra Dornei va fi o amintire de neuitat şi pentru faptul că a fost prima participare la un festival în afara graniţelor ţării a  acestei noi generaţii a Ansamblului <Balada Dornelor>, ansamblu care în acest an aniversează 40 de ani de activitate artistică”, a mai precizat directorul Vasile Moroşan.

Deplasarea elevilor dorneni la Istanbul a fost susţinută de Ministerul Educației Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Asociaţia „Plaiurile Dornelor”. Alături de profesorii Dorin Pardău, Mirela Nedelea, Paul Bereholschi şi Vasile Moroşan, care au însoţit copiii, succesul şi performanțele artistice  ale micilor artişti au fost obţinute şi cu sprijinul părinţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul „Balada Dornelor”, la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii de la Sariyer - Istanbul.
 Vizualizări articol: 2557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ansamblul „Balada Dornelor”, la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii de la Sariyer - Istanbul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei