Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 dec 2016 - Anul XXI, nr. 302 (6415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În sfârşit ceva concret

Acoperişul Gării Iţcani a fost schimbat complet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reabilitarea Gării Iţcani, anunţată în mai multe rânduri şi de fiecare dată amânată, a început până la urmă în acest an. Muncitorii firmei câştigătoare a licitaţiei, SC Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc, au lucrat în această toamnă la schimbarea acoperişului clădirii, iar acum, la final de an, gara are un acoperiş nou, din tablă. Această lucrare a fost considerată deosebit de importantă, pentru a nu se degrada interiorul clădiri, din cauza infiltraţiilor prin acoperiş.

Oficialii de la CFR Infrastructură au anunţat în această toamnă că, pentru 2016, s-au alocat 140.000 de lei pentru lucrări la Gara Iţcani, dintr-un total de 9 milioane de lei, valoarea totală a investiţiei aprobate pentru acest obiectiv.

Dumitru Bucătaru, reprezentant al SC Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc, a confirmat pentru Monitorul de Suceava că s-a lucrat la refacerea integrală a acoperişului şi în mai mică măsură la interioare, fiind schimbate câteva geamuri. Practic, s-a lucrat în limita bugetului din acest an. Şantierul a fost momentan închis, pe perioada iernii, însă în primăvară lucrările ar urma să fie reluate. Totul depinde însă de când va mai fi alocată următoarea tranşă de bani.

În 2014 s-au început lucrări şi la peronul gării, însă acestea au fost abandonate. O problemă stringentă este şi la copertina peronului, aflată în stare avansată de degradare.

La ritmul în care s-a lucrat din 2014, ziua în care Gara Iţcani va fi complet reabilitată pare a fi foarte departe. Finele lui 2018, pentru marcarea a o sută de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, pare un obiectiv greu de realizat la cum s-a lucrat până acum. Situaţia s-ar putea schimba dacă se vor aloca sume importante pentru 2017 şi 2018, iar firma care a câştigat licitaţia poate mobiliza un număr suficient de oameni pe şantier. Anumite părţi din lucrarea de reabilitare sunt însă mai delicate, având în vedere statutul de monument istoric al gării construite în secolul XIX. În aceste condiţii, va fi nevoie de expertize de specialitate şi specialişti care să supravegheze îndeaproape cum se lucrează.

Gara din Iţcani a fost inaugurată în 1871, în perioada stăpânirii austro-ungare. Ultimele reparaţii capitale la această clădire, clasificată ca monument istoric, au fost efectuate în anii 1974-1975. De atunci s-au mai făcut, sporadic, doar cârpeli. 

În gară nu se mai intră efectiv de anul trecut, pentru că pur şi simplu tencuiala de pe tavan cădea în capul oamenilor. Casa de bilete şi Postul de Poliţie au fost mutate într-o anexă. Este posibil ca de anul viitor, dacă lucrările vor fi mai de amploare, traficul feroviar să fie suspendat.

CFR Călători a anunţat însă că se vor căuta soluţii pentru ca staţia să nu fie complet închisă, pentru deservirea traficului de călători din Iţcani, în special la trenurile Regio, de navetă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acoperişul Gării Iţcani a fost schimbat complet.
 Vizualizări articol: 2568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Acoperişul Gării Iţcani a fost schimbat complet5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei