Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 dec 2016 - Anul XXI, nr. 302 (6415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Şampanie, stridii şi scrisori naziste

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru franţujii care vieţuiesc la ţărmul Oceanului Atlantic, rolul şi importanţa socială a porcului trec în sarcina stridiei. Economia contează pe ea, magazinele ţi-o vând, restaurantele de lux ţi-o promit în toată splendoarea sa nevertebrată. Atât de multe crescătorii sunt, că nu te poţi ţine să nu guşti şi tu, chiar dacă vii dintr-o ţară mai rudimentară şi mai strânsă la pungă, cum îi România.

Apuci stridia – după ce o plăteşti! - îi despici emisferele cochiliei cu un cuţit special, stropeşti bănuţul acela tremurător de gelatină cu o lacrimă de lămâie şi – sluarp, sluarp! – bagi la ghiozdan din două înghiţituri. Ca să alunece corespunzător pe gât, ajuţi cu un gât de vin sau – că tot e sfârşitul anului – de şampanie.

O delicatesă, cică! Mai bună decât cârnatul, sângeretele ori jumările oferite de onestul porc. Şi de mii de ori mai sănătos, zice-se. Şi - ah, cât pe ce să uit! – cu puternice calităţi afrodisiace. Partea asta de la urmă e pentru a-i convinge pe milionari să facă „sluarp, sluarp” pe bani grei!

Pe mine, stridia m-a convins doar că snobismul lumii e fără început şi fără sfârşit. Am sluarp-at câteva, dar mai mult ca să nu mor prost din punct de vedere culinar.

Ca să nu mor prost nici din cel cultural, am achiziţionat de la mama ei o carte seducătoare  – “Comme un allemande en France” - conţinând scrisori din al Doilea Război Mondial, trimise, din Franţa ocupată, de soldaţii germani familiilor lor. Tot fondul epistolar e susţinut de un fond de fotografii inedite, care ilustrează coabitarea ocupantului cu elementul autohton. Coabitare complexă… Să nu uităm că din ea s-au născut 200.000 de copii ilegitimi.

Ce să zic... E prinsă toată tipologia umană, tot spectrul de vârste şi profesii… Sunt redate şi câteva scrisori de-ale unor pacifişti şi chiar antinazişti convinşi, că nici ăştia nu scăpau de recrutarea sub stindardul nazist al lui nen’tu Hitler. Nu lipsesc nici mesajele pe care Heinrich Böll – viitor laureat al Nobelului pentru literatură – le-a trimis iubitei sale.

Interesant e şi cum îi numeau soldaţii nemţi pe luptătorii din Rezistenţă: "terorişti"... În propaganda care li se servea, a-ţi apăra ţara de invadatori se chema terorism. Parcă mai folosea unul acest termen la un final de an de-acu’ două decenii şi ceva…

Hai, La Mulţi Ani, veniţi să vă pup oleacă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şampanie, stridii şi scrisori naziste.
 Vizualizări articol: 1955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Şampanie, stridii şi scrisori naziste5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei