Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 dec 2016 - Anul XXI, nr. 302 (6415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Dictatura Dragnea?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am scris aceste rânduri acum două zile. Poate că azi, după răzgândirea lui Dragnea  şi avansarea unei noi propuneri, multe se vor schimba. E dimineaţă şi probabil, în curând, de la Cotroceni va veni o dezlegare – da ori ba. Trimit textul care, în unele privinţe, cele ţinând de psihologii individuale, rămâne neschimbat.

Ce s-a petrecut? O respingere constituţională de premier care ar avea ceva probleme. Apoi erau crâcniri de orgoliu religios sau credinţă insultată. Să nu uităm detaliul, zic aiurea detaliu, că suntem o ţară creştină, majoritar creştină. Suntem un popor tolerant, aşa e. Ne înţelegem în general bine şi cu neamţul, şi cu ungurul, şi cu evreul, şi cu vietnamezul. Am ales un preşedinte sas, dar care se închină la Cristos, creştin evanghelist sau ceva de genul ăsta. Dar românii care merg la biserică înghit greu ideea de a avea un premier musulman, care crede în alt Dumnezeu decât al lor. La şcoală am tot învăţat cum ne cotropeau turcii care ne numeau ghiauri, iar noi pe ei păgâni. Nu ne putem preface la infinit. Pot fi babe sau moşi pesedişti, dar toleranţele lor au limite. Spun blajin la televizor, dacă-i întrebi, că e în regulă, dar înlăuntrul lor se zbate o nemulţumire.
Iohannis, în stilul lui împiedicat, a spus ceea ce constituţional se putea spune. A cântărit argumentele ”pro şi contra” şi a decis, în stilu-i uscat, că nu e bine. Ce ar fi trebuit să divulge? Unde e vulnerabilitatea? N-are voie, legal. Apoi ar fi distrus, poate, viaţa unei femei care, în alte funcţii ar fi utilă ţării ei şi poporului ei.
Dragnea – şi aici încep să umblu pe altă latură a chestiunii – poate face ce vrea cu Iohannis şi cu oricine, azi. ”Ce vrea muşchii lui”, având la dispoziţie singura instituţie reală a democraţiei, Parlamentul. Azi a băgat pe ţeavă ”Legea Dragnea”, validată de ambele Camere cu viteză neîntâlnită – în două zile. Ce mă îngrozeşte e mersul pe jos al lui Dragnea. Merge cu o mână în buzunar, cu doi aghiotanţi care se uită spre el ca spre Mesia, Tăriceanu şi ăla mic din ALDE, superior, indicând că ”i se rupe”. Toate gesturile lui arată o imensă forţă. Forţa democratică dată de votanţi. Votanţii care au mers la urne. Ceilalţi 60 la sută nu contează şi nu merită să conteze. De ce n-au votat? Poate votau tot PSD? De indiferenţi, de scârbiţi, de ”sanchi vrăjeală”, cum zice, când n-are replică, un client nedezlipit de cârciuma lui Birbirel? Tot la crâşma de lângă casa mea am auzit o vorbă care m-a pus pe gânduri, că de speriat nu mă mai sperie nimic: ”Dacă de Ceauşescu am scăpat după 25 de ani, de Dragnea, mult mai inteligent şi abil, nu vom scăpa niciodată!”
Dragnea reclamă încălcarea Constituţiei şi spune că e ”război total” fiindcă propunerea lui, UNICA, rostită ameninţător – dacă nu o aprobi, ne vedem în alt loc! – a fost respinsă. Azi Dragnea a arătat în Parlament că orice contrazicere a lui, inclusiv cu gândirea mai atentă a impozitelor, e sortită eşecului. Argumentul imbatabil al lui Dragnea? Vă dau, vă măresc, vă fac fericiţi, iar scârba asta de sas nu vrea să fiţi fericiţi. Vă dau tot ce vreţi. Scutul de neperforat al lui Dragnea, cu care poate mărşălui şi-n America, şi-n Rusia, e Parlamentul. Iar poporul pesedist, care devine pe zi ce trece mai numeros, scandează deja – sau poate mă înşel? – ”Liviu Dragnea, PSD / Viitorul nostru e!” Se conturează o dictatură în PSD, cel mai mare partid al ţării. Pesediştii, cel puţin cei din vârf, îi ridică osanale lui Dragnea, îi pupă pantoful. Ponta s-a făcut mic doar ce a apărut în uşă Dragnea, când dădea şi el nişte declaraţii băţoase.
Dragnea ameninţă că-l suspendă pe Iohannis. O poate face într-o zi. Are tot ce-i trebuie pentru asta. Teamă mi-e, de astă dată cu adevărat, că sasului ”i se va rupe” şi lui. Se întoarce mut, superior şi indiferent, la liceul lui din Sibiu. Va începe, fără oprelişti, ”Epoca de aur, Dragnea!”? Pe Dâmboviţa, dictaturile au fost, în general, bine primite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dictatura Dragnea?.
 Vizualizări articol: 3271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Dictatura Dragnea?5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei