Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 dec 2016 - Anul XXI, nr. 285 (6398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alegeri

Maricela Cobuz: Am luat decizia de a candida pentru Camera Deputaţilor pentru că este nevoie de o altfel de voce în Parlament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul pediatru sucevean Maricela Cobuz a declarat că a luat decizia de a candida pentru Camera Deputaţilor deoarece consideră că este nevoie de o altă voce în Parlamentul României şi din dorinţa de a face mai mult pentru societate. Maricela Cobuz se află pe locul al doilea pe lista PSD Suceava pentru Camera Deputaţilor. „Fiind prima dată când cer votul unor oameni, sunt multe obstacole, dar dacă îmi voi folosi educaţia şi experienţa şi dacă voi primi ajutor din partea comunităţii pentru a înţelege problemele critice cu care se confruntă societatea românească, putem să realizăm multe. Și foarte important, priorităţile sucevenilor vor deveni şi priorităţile mele, pentru că e timpul ca aici să se simtă mai multă reprezentare instituţională”, a spus Maricela Cobuz. Candidatul PSD pentru Camera Deputaţilor a precizat că având o carieră în domeniul medical şi în domeniul universitar, va acorda o atenţie specială domeniilor sănătate şi educaţie. Maricela Cobuz a arătat că propunerile Partidului Social Democrat pentru aceste domenii sunt cele mai competente, însă personal are o serie de pachete de măsuri pe care vrea să le propună ca parlamentar, care vor duce şi mai departe reforma în sănătate şi educaţie.

„În sănătate sunt câteva schimbări urgente de făcut. Consider că programele de tratament pentru diferite afecţiuni trebuie să fie din nou accesibile pacienţilor, iar preţurile medicamentelor din prezent sunt o povară nejustificată pentru populaţie. Etapa următoare este dezvoltarea infrastructurii din sănătate prin construcţia spitalelor regionale, mai ales considerând oportunitatea fondurilor europene. În municipiul Suceava s-a investit mult în Spitalul Judeţean <Sfântul Ioan cel Nou>, dar mai sunt multe de făcut. Un centru competent pentru oncologie şi facilităţi moderne de tratament ar trebui să fie următorul punct pe această agendă, la fel şi un centru de îngrijiri paleative. De asemenea, şi alte localităţi din judeţ au nevoie de facilităţi medicale performante, în special pentru situaţii de urgenţă”, a explicat Maricela Cobuz. Ea a precizat că bugetul pentru sănătate va fi construit în funcţie de nevoile sistemului, ale pacientului, astfel încât nici un bolnav să nu se simtă părăsit şi să ştie că pentru el există soluţii. Candidatul PSD Suceava consideră că tot sistemul de sănătate trebuie să fie în slujba pacientului, iar acesta trebuie să se simtă sprijinit şi ajutat, nu împiedicat de birocraţia sau de lipsurile din acest sistem. Ea a arătat că în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii medicale, PSD intenţionează construirea, până în 2020, a spitalului republican "Carol Davila", cu peste 2.500 de paturi şi o suprafaţă de 60 — 80 de hectare cu finanţare prin decontare a 750 de euro pe zi pe pat utilizat, pe modelul clinicii vieneze AKH. Maricela Cobuz a declarat că investiţiile la acest capitol sunt estimate, pentru următorii patru ani, la 5 miliarde de euro, din care 3,5 milioane euro prin fondul suveran de dezvoltare şi investiţii, 300 milioane de euro din fonduri europene şi 800 milioane de euro de la bugetul de stat.

„PSD mai are în vedere înnoirea parcului de ambulanţe existent şi să fie cel puţin o ambulanţă pentru fiecare comună. Un alt obiectiv al social-democraţilor îl reprezintă actualizarea frecventă a listei medicamentelor compensate, prima fiind prevăzută la 1 martie 2017, alături de accesul mai rapid al pacienţilor la noile medicamente de pe piaţă. De asemenea, sunt necesare măsuri pentru creşterea prevenţiei şi promovarea unui comportament sănătos. Conştientizarea privind programele de vaccinare, realizarea de analize complete şi la timp, noţiuni de igienă şi dezvoltarea unei relaţii mai sănătoase medic – pacient vor reduce nevoia de spitalizare. Medicina românească trebuie să se modernizeze în special printr-un accent sporit pe profilaxie, deoarece costul este mai mic decât în cazul tratamentelor curative şi şansele de reuşită sunt mai mari”, a precizat candidatul PSD pentru Camera Deputaţilor.

 

Maricela Cobuz vrea să susţină educaţia timpurie, a cărei importanţă a fost neglijată în ultimul timp

Făcând referire la învăţământ, Maricela Cobuz a spus că intenţionează să susţină educaţia timpurie, despre care spune că a fost neglijată în ultimul timp. „Împreună cu sporul natural redus, migraţia masivă în vestul Europei, carenţele primilor paşi în educaţie vor avea consecinţe extrem de grave pe viitor. Din acest motiv grădiniţa şi ciclul primar trebuie să devină un fundament solid pentru educaţia ulterioară a copilului, pentru a avea instrumentele corecte de învăţare, pentru a detecta la timp şi trata dizabilităţile de învăţare precum dislexia sau disgrafia. Următoarea etapă este un proces riguros de reglare a sistemului pentru a răspunde la nevoile reale ale economiei”, a declarat Maricela Cobuz. Ea consideră că modernizarea materialelor didactice, reînfiinţarea şcolilor tehnice şi de meserii şi implementarea de instrumente potrivite nevoilor de adaptare la specificul societăţii vor duce la scăderea ratei abandonului şcolar şi creşterea nivelului de integrare în piaţa muncii. Maricela Cobuz a adăugat că din punctul său de vedere educaţia este o investiţie în viitor şi trebuie tratată ca atare, „să fie realizată cu inteligenţă şi să obţinem randament”. Candidatul PSD a mai spus că şi în mediul universitar este nevoie de o nouă abordare, prin promovarea de cercetare şi schimburi de experienţă prin programe guvernamentale.

„Cred cu tărie că putem să valorificăm mult mai bine potenţialul şi resursele acestei ţări şi înţeleg responsabilitatea mea în acest sens. De aceea vreau să muncesc pentru a merita fiecare vot pe care îl primesc şi pentru a reprezenta cu onoare pe suceveni în Parlamentul României”, a încheiat Maricela Cobuz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maricela Cobuz: Am luat decizia de a candida pentru Camera Deputaţilor pentru că este nevoie de o altfel de voce în Parlament.
 Vizualizări articol: 3251 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Maricela Cobuz: Am luat decizia de a candida pentru Camera Deputaţilor pentru că este nevoie de o altfel de voce în Parlament1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei