Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 dec 2016 - Anul XXI, nr. 285 (6398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Necesitate

Amendament pentru modificarea legii care afectează funcţionarea centralei pe biomasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problemele cu care se confruntă producătorul de energie termică care asigură căldura a peste 50.000 de suceveni din cauza unei modificări legislative făcute recent, fără consultarea populaţiei şi a celor direct afectaţi, ar putea fi rezolvate printr-un simplu amendament, propus de conducerea municipalităţii sucevene, care a făcut front comun cu cei de la Bioenergy.

„Am făcut demersuri la Guvern, la prim-ministru, sper să reuşim să fie introdus un amendament destul de simplu în legea privind acordarea certificatelor verzi - <cu excepţia utilizării biomasei pentru încălzirea populaţiei în sistem centralizat>, aşa cum este cazul la Suceava. Dacă s-ar pune o jumătate de frază în ordinul ministrului s-ar rezolva problema cu care ne confruntăm”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.

Producerea de energie termică pentru municipiul Suceava este puternic afectată de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care exclude lemnul de foc şi resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă. Drept urmare, Bioenergy Suceava, care utilizează biomasă pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, prin care era subvenţionat preţul redus de livrare a gigacaloriei la gardul centralei – 116 lei, fără TVA.

Solicitarea de completare a Ordinului 1534 din august 2016 al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin introducerea prevederii exprese „pentru societăţile care asigură energia termică populaţiei, să utilizeze lemnul de foc şi resturi din exploatare, ca biomasă certificabilă”, a fost făcută atât de reprezentanţii Bioenergy, cât şi de conducerea Primăriei Suceava.

„Acolo unde lemnul de foc este folosit pentru încălzirea populaţiei ar trebui să fie considerat în continuare biomasă. Mai sunt centrale termice pe biomasă în ţară, dar au scop industrial, nu se folosesc pentru încălzirea populaţiei. Nu sunt avocatul celor de la Bioenergy, dar nici nu pot fi indiferent la problema cu care se confruntă. În conformitate cu Legea 215, asigurarea căldurii şi apei calde este în atribuţiile autorităţii locale. Ca atare suntem în echipă cu cei de la Bioenergy, nu avem altă soluţie”, a adăugat edilul sucevean.

Municipiul Suceava beneficiază de cel mai mic preţ la energia termică livrată la gardul centralei, dar şi unul dintre cele mai mici tarife la consumatorul final, la populaţie, care plăteşte doar 180 de lei, cu tot cu TVA, pentru fiecare gigacalorie consumată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amendament pentru modificarea legii care afectează funcţionarea centralei pe biomasă.
 Vizualizări articol: 1778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amendament pentru modificarea legii care afectează funcţionarea centralei pe biomasă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 8 dec 2016, 12:56:48
Amendamentul si fraza propusa de Lungu si cei de la Adrem Invest este cu cantec daca tinem cont ca centrala Bioenergy care merge cu paduri, nu este numai pentru incalzirea populatiei, nu este numai soba, ea mai produce si 30 MW energie electrica in valoare mult mai mare decat energia termica, afacere despre care "binevoitorii" Lungu si cei de la Adrem Invest tac, iar subinginerul doctor Vasile Ilie le tine hangul, ca mare director general peste toti frigotehnistii si chimistii, specialisti in termoficarea de tot rasul a Sucevei.
2.   Comentariu trimis de
( 8 dec 2016, 12:57:50
Bucurestenii olteni de la Adrem Invest sa nu se gandeasca cumva sa mareasca pretul gigacaloriei la actualii consumatori captivi din Suceava, asa cum au mai avut intentia s-o faca acesti producatori si distribuitori protejati mereu de primarul Lungu. Ei detin monopolul in termoficarea Sucevei prin “bunavointa” primarului caruia nu stim de ce nu i-a placut concurenta si contorizarea la nivel de apartament. Sa se multumeasca si cei de la Adrem Invest, respectiv Thermonet si Bioenergy cu un profit ceva mai mititel, ca si asa au o groaza de utilitati de la TERMICA si facilitati asigurate de primaria Suceava. Sa nu uitam totusi ca grosul profitului acestei firme private, Adrem Invest, pentru care Lungu si acolitii lui, mari directori generali la TERMICA, Placinta si Gemanari au decapitalizat si distrus TERMICA, provine din energia electrica produsa in centrala Bioenergy care toaca padurile din cateva judete, distruge si incurca drumurile nationale si polueaza enorm cu jafurile de camioane de transport, poluare mult mai mare decat cea de la TERMICA care avea instalatii de ardere a carbunelui modernizate si nepoluante. Pretul gigacaloriei la populatie este foarte mare daca ne gandim la lefurile amarate ale majoritatii sucevenilor si nu ale celor de la Adrem Invest, respectiv Bioenergy si Thermonet, in special ale sefuletilor. Se prevede o debransare in masa de la termoficarea centralizata si ajungerea la propunerea d-lui Baisanu, de trecere totala la centrale pe gaz in Suceava.
3.   Vreti profit maxim, sa va imbogatiti repede. trimis de
( 8 dec 2016, 13:19:57
D-le Lungu, scrieti in acel amendament ca statul romani sa-mi dea si mie certificate verzi ( subventii ) pentru lemnele arse in centrala proprie si bunicului meu pentru lemnele arse in soba.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei