Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2016 - Anul XXI, nr. 241 (6354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă DIICOT

Cum minţeau poporul cu televizorul tinerii care înşelau oameni în numele vedetelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei patru tineri din Neamţ care au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT Suceava pentru infracţiunile de fals informatic şi fraudă informatică, după ce au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor vedete şi au demarat false campanii umanitare, de strângere de fonduri, se foloseau de emisiunile de la televizor pentru a înşela cât mai mulţi oameni. Ancheta procurorilor scoate la iveală cum tinerii colectau pe Facebook bani pentru cazuri sociale care apăreau la TV şi care deja stârniseră multe emoţii, având astfel terenul propice pentru a sensibiliza oamenii.

 

Trei fraţi orfani care au îmbinat reţeta caz social apărut la TV şi vedetă care se implică

Reţeta caz social apărut la TV, respectiv vedetă care se implică şi solicită fonduri, s-a dovedit foarte eficientă: până acum au fost identificate 273 de victime, care le-au trimis tinerilor aproape 35.000 de dolari, însă identificarea păgubiţilor este încă în curs. Câteva zeci de victime sunt din Suceava.

Iulian Vlad Lăcătuş, în vârstă de 22 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuş, de 23 de ani, şi Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani, au fost arestaţi preventiv de judecători, miercuri, la propunerea DIICOT, în acest dosar, în timp ce Valentin Lăcătuş, în vârstă de 18 ani, frate cu primii doi, a fost lăsat în libertate, sub măsura controlului judiciar.

Procurorii au dezvăluit că cei trei fraţi sunt orfani, crescuţi în orfelinate sau de asistenţi maternali, şi şi-au recunoscut faptele, dând declaraţii de recunoaştere în scris, în care au invocat sărăcia ca justificare pentru ce au făcut.

 

Cazurile sociale deja mediatizate erau cele mai propice găsirii de noi victime

Dacă în materialul de ieri am detaliat cum inculpaţii au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor  vedete şi au strâns fonduri în numele lor, astăzi vă vom prezenta cum se foloseau aceştia de cazuri sociale deja de notorietate, pentru a face cât mai uşor rost de bani.

De pe conturile false de Facebook ale vedetelor (Iulia Vîntur, Teo Trandafir, Stela Popescu, Radu Vâlcan sau Andreea Marin), tinerii abordau potenţialele victime cu texte de genul:

 „Bună ziua. Nu sunt foarte sigură, dar dumneavoastră mi-aţi spus că doriţi să ajutaţi cazul celor doi copii care au rămas orfani şi cazul lor a fost prezentat în cadrul emisiunii România Te Iubesc?”. Aproape de fiecare dată „vedeta” se scuza că a greşit persoana pe care dorea să o abordeze, însă scopul era de a atrage atenţia potenţialelor victime. Acestea din urmă, încântate că vorbeau cu o vedetă pe Facebook, intrau adesea în joc. Li se explica despre ce este vorba şi se invocau cazuri sociale care deja stârniseră compasiune în cadrul emisiunilor TV.

 

Li se promitea că vor apărea în emisiuni

Pentru a fi şi mai convingătoare, „vedeta” spunea că se implică şi ea financiar. 

„Deoarece timpul este foarte scurt, eu împreună cu echipa emisiunii am trimis un coordonator la Bihor, cu hăinuţe, jucării, alimente, dar şi o sumă de bani strânsă între noi. Dacă nu aveţi posibilitatea de a va deplasa la ei puteţi trimite ajutorul dumneavoastră direct pe numele colegului care va merge la Bihor, prin Western Union sau Money Gram până mâine”, este un alt mesaj de abordare a victimelor care a dat roade.

Tot pentru a fi mai convingători şi a impresiona victima, inculpaţii îi spuneau că va fi invitată la emisiunea TV unde a fost prezentat cazul, dacă doreşte.

„Cereau acordul victimelor pentru a face publice datele lor de identificare, însă le spuneau că pot rămâne şi anonime, dacă doresc. Le spuneau că dacă doresc se va realiza un reportaj despre aceste binefaceri în cadrul respectivei emisiuni”, au explicat surse judiciare cum acţionau cei patru.  

 

Unde ajungeau banii

Iulian Vlad Lăcătuş, cel care a pus bazele acestei afaceri ilegale, a declarat că peste 150 de persoane i-au trimis doar lui bani în această poveste.

Iulian Vlad Lăcătuş a mărturisit că şi-a cumpărat cu banii primiţi de la oamenii de bine, care voiau să ajute, telefoane mobile, tablete, laptopuri, haine, mâncare, inclusiv o maşină.

„Vreau să spun doar că regretăm şi atât”, a declarat Iulian Vlad Lăcătuş în faţa camerelor de luat vederi, în timp ce aştepta să fie audiat de procurorul DIICOT.

Acest caz reprezintă un important avertisment pentru oamenii de bine cu privire la o serie de verificări minime pe care trebuie să le facă atunci când se decid să ajute pe cineva. Din păcate, un adevăr este că astfel de fapte nu se puteau comite la un asemenea nivel fără o doză de naivitate din partea victimelor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum minţeau poporul cu televizorul tinerii care înşelau oameni în numele vedetelor.
 Vizualizări articol: 1881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum minţeau poporul cu televizorul tinerii care înşelau oameni în numele vedetelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei