Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2016 - Anul XXI, nr. 241 (6354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri anulate

Constructorii de mansarde au câştigat pe linie procesele împotriva Administraţiei Judeţene Fiscale Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsurile pecuniare stabilite împotriva unor persoane care au construit mansarde pe raza judeţului Suceava au fost anulate definitiv şi irevocabil de instanţele de judecată. Pentru a se ajunge la acest rezultat a fost nevoie de aproape 7 ani de chinuri, perioadă în care oamenii de bună-credinţă s-au ales şi cu dosare penale şi cu obligaţii de plată care depăşeau de cele mai multe ori sute de mii de lei.

Potrivit legislaţiei, constructorii de mansarde au fost nevoiţi să aştepte mai întâi finalizarea dosarelor penale, care în toate cazurile a avut un singur rezultat: scoaterea de sub urmărire penală.

Ulterior, oamenii s-au adresat instanţelor de judecată, care le-au dat dreptate şi au anulat atât obligaţiile rezultate din neplata TVA, aşa cum au stabilit inspectorii fiscali, dar şi penalităţile care s-au acumulat pe parcurs.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Fiscale a Judeţului Suceava, în calitate de persoane fizice neautorizate, în perioada 2007-2009, antreprenorii care au activat pe piaţa locală s-au sustras de la plata TVA datorat pentru efectuarea în scop comercial a unor tranzacţii imobiliare cu apartamente obţinute prin mansardarea planşeelor unor blocuri din municipiul Suceava.

 

  • Ce au stabilit instanţele de judecată

 

Oamenii, nu puţini la număr, s-au ales cu plângeri penale şi cu obligaţii de plată semnificative. În final, totul s-a dovedit un fiasco, iar plângerile penale nu au avut nici o consecinţă. În plus, instanţele de judecată au anulat şi obligaţiile de plată rezultate din neplata TVA-ului.

„S-a stabilit că dreptul de deducere reprezintă un principiu fundamental al sistemului TVA, care nu poate fi limitat şi se exercită pentru totalitatea taxelor aplicate operaţiunilor efectuate în amonte. O persoană impozabilă în scopuri de TVA nu poate fi împiedicată să îşi exercite dreptul de deducere pentru motivul că nu ar fi înregistrată în scopuri de TVA înainte de a utiliza bunurile dobândite în cadrul activităţii sale taxate. În consecinţă, s-a stabilit că faptul de a sancţiona nerespectarea de către persoana impozabilă a obligaţiilor contabile şi a celor privind declaraţiile cu refuzul dreptului de deducere depăşeşte în mod evident ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de asigurare a executării corecte a acestor obligaţii. O asemenea practică depăşeşte ceea ce este necesar pentru a asigura colectarea în mod corect a TVA-ului şi prevenirea evaziunii fiscale, întrucât poate determina chiar pierderea dreptului de deducere dacă rectificarea declaraţiei de către administraţia fiscală nu se produce decât după expirarea termenului de decădere de care dispune persoana impozabilă pentru a proceda la deducere. Cum amintitele principii au fost încălcate de organul fiscal în procedura de emitere a deciziei contestate, soluţia de anulare a acestui act apare ca fiind o consecinţă firească a demersului judiciar demarat de intimat”, se arată în motivarea Curţii de Apel Suceava.

 

Prejudicii care s-au dovedit a nu fi prejudicii

Printre cei puşi la zid la vremea respectivă de către Fiscul sucevean s-au numărat soţii Mihai Cătălin şi Mihaela Bucătaru, care ar fi avut de plată către buget peste 500.000 de lei, fără a pune la calcul şi penalităţile de întârziere.

Câştig de cauză atât în ceea ce priveşte ancheta penală, cât şi procesul în contencios administrativ au avut cel puţin patru dintre sucevenii care au construit mansarde în perioada 2007-2009.

Lui Bogdan Vasile Pascari i se stabiliseră obligaţii de plată de 256.000 de lei, plus 91.000 de lei penalităţi de întârziere. Prin decizia Tribunalului Suceava, confirmată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava, toate aceste obligaţii au fost anulate.

La fel s-a întâmplat şi cu suma de circa 200.000 de lei care i se imputa lui Gheorghe Poiană, un alt constructor de mansarde din municipiul Suceava.

Decizii similare au obţinut şi Cătălin Tomiţă, dar şi Dan Dilei, cum la fel se va întâmpla şi în celelalte cazuri în care constructorii de mansarde au fost acuzaţi că nu au achitat TVA-ul către bugetul finanţelor publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constructorii de mansarde au câştigat pe linie procesele împotriva Administraţiei Judeţene Fiscale Suceava.
 Vizualizări articol: 4030 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Constructorii de mansarde au câştigat pe linie procesele împotriva Administraţiei Judeţene Fiscale Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei