marţi, 20 sep 2016 - Anul XXI, nr. 220 (6333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,949 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta5,0469 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar complex

Un medic pensionar, cadre de la Spitalul Judeţean Suceava şi pensionari, condamnaţi într-o golănie cu certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punct final în prima fază a procesului în care au fost trimise în judecată 35 de persoane pentru infracţiuni care au vizat sute de falsuri prin care s-au obţinut în mod fraudulos certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate. Dintre cei trimişi în judecată şi pentru care procesul s-a finalizat la Tribunalul Suceava s-au dictat doar condamnări cu executare sau suspendare, fără nici o achitare. În acest caz, verdictul dat de Tribunalul Suceava nu este definitiv şi poate fi contestat la instanţa superioară, Curtea de Apel Suceava. Pentru nouă dintre inculpaţi dosarul va continua, urmând ca o soluţie să fie dată în perioada următoare.

Ancheta a pornit în 2010, în urma unui denunţ înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care şi-a declinat ulterior competenţa la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Din primele date, confirmate ulterior, a rezultat că mai multe persoane, doctori la cabinete individuale sau angajaţi ai Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, la solicitarea unor persoane care aveau contact direct cu viitorii beneficiari ai pensiilor de invaliditate sau ai certificatelor de handicap, au falsificat, în perioada 2009-2011, înscrisuri din care rezulta că mai mulţi suceveni au fost supuşi unor investigaţii medicale în urma cărora au fost diagnosticaţi cu diferite boli cronice, lucru ce nu corespundea realităţii.

La vremea respectivă, au urmat percheziţii la persoanele vizate de anchetă, fiind ridicate teancuri de documente medicale.

„Actele falsificate au ajuns într-un final la persoanele ale căror date de identificare erau consemnate în cuprinsul lor, fiind folosite pentru obţinerea frauduloasă de certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate”, au explicat anchetatorii.

 

Investigaţi medicale doar pe hârtie

Multe dintre persoanele care au beneficiat de sume de bani prin aceste falsuri erau totuşi bolnave, însă, din lipsă de timp sau de frica de a nu fi trecute într-un grad mai mic de invaliditate, acestea preferau să „aranjeze” obţinerea actelor medicale ce trebuiau prezentate la revizuire. Astfel, respectivii beneficiari erau investigaţi medical doar pe hârtie, au explicat anchetatorii.

„Pentru analizarea situaţiei medicale a beneficiarului pensiei de invaliditate, acesta trebuia să realizeze, anterior termenului stabilit de comisie, investigaţiile medicale solicitate. În urma realizării acestor investigaţii, pacientul prezenta o anumită situaţie medicală, care era supusă, la termenul de revizuire, analizei medicului expert din cadrul comisiei de examinare. Or, atât timp cât persoanele cercetate nu s-au supus în mod real unui control medical, menţiunile din actele medicale prezentate comisiilor de examinare nu indică situaţia medicală reală a acestora în momentul respectiv”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Afacerile erau derulate în majoritate de personal medical din anturajul medicilor specialişti

Procurorii au subliniat că majoritatea înscrisurilor medicale au fost falsificate de persoane care au dobândit cunoştinţe medicale ca urmare a funcţionării lor în cadrul secţiilor Spitalului Suceava, o anumită perioadă de timp, pe lângă medicii specialişti, timp în care au observat modul de examinare, consemnările realizate (conținutul actelor), tipul de analize corespunzătoare, diagnosticul corespunzător unui anumit tip de analize etc. O parte din aceste persoane, având acces la formularele tipizate folosite de unitatea spitalicească, şi le-au însuşit, aceste înscrisuri fiind găsite la locuinţele lor în cadrul percheziţiilor efectuate.

Sunt însă şi cazuri în care s-a constatat implicarea directă în comiterea de falsuri a unor doctori specialişti care au completat diferite acte medicale fără nici un fel de consultaţie.

 

Doctori trimişi în judecată

Pe lista medicilor trimişi în judecată se află Ana Burcă, de la Secţia de Neurologie, care deţine şi un cabinet medical particular. Ea este acuzată că a falsificat scrisori medicale, prin care a ajutat la inducerea în eroare a medicilor primari care au emis ulterior deciziile de acordare a unor forme de ajutor.

Un alt medic trimis în judecată este Teodor Chiriac, doctor la Cabinet Urologie „Chiriac Teodor”. El a fost acuzat că a ajutat, cu ştiinţă, prin emiterea de scrisori medicale, la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai statului.

Pe lista inculpaţilor se mai află Silvia Ginghină, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Oncologie, trimisă în judecată pentru că a emis scrisori medicale în fals, în baza unor examene clinice şi de laborator fictive.

 

Care a fost implicarea angajaţilor Primăriei Suceava

Printre cei trimişi în judecată se găsesc şi Iuliana Niculina Chiforiuc, inspector la Primăria municipiului Suceava – Serviciul de Protecţie Socială, şi Vasile Dănuţ Cîrcu, şef Serviciu Protecţie Socială din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială – Primăria Suceava. Prima este acuzată că a inserat, cu bună ştiinţă, în ancheta socială eliberată în vederea solicitării încadrării în grad de handicap a unei femei, Elisabeta Raţă, şi ea inculpată în dosar, date necorespunzătoare realităţii. Mai exact, i-a agravat din „pix” starea şi mobilitatea, ajutând la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai statului în vederea obţinerii de către femeie a unui certificat de încadrare în grad de handicap în baza căruia aceasta a încasat nejustificat suma de 2.808 lei.

În cel priveşte pe Dănuţ Vasile Cîrcu, s-a constatat că în cazul unui alt inculpat, Constantin Raţă, a inserat că necesită ajutor parţial pentru efectuarea unor activităţi şi că starea respectivului s-a deteriorat. Şi în acest caz, prin aceste constatări, neconforme susţin procurorii, beneficiarul ar fi încasat ilegal peste 2.800 de lei.

 

Inculpaţi cercetaţi pentru un întreg lanţ de infracţiuni

Dintre inculpaţii cărora li se impută cele mai multe fapte pot fi amintiţi Rodica Luminiţa Morar, Maria Axinte, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie, Maria Andruchovici, asistent medical generalist la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Geriatrie, sau Olga Nastasiuc, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie.

În cazul inculpatei Rodica Luminiţa Morar, pensionară aflată în capul listei inculpaţilor, anchetatorii au trimis-o în judecată pentru implicarea în 17 cazuri de dosare fabricate pentru încasarea de pensii ilegale.

Printre infracţiunile reţinute în sarcina ei este şi cea de trafic de influenţa. Iată doar un exemplu: “în perioada 2009 - începutul anului 2011, a pretins de la C.G. 4.000 lei şi 200 euro, din care a primit 4.000 lei, lăsând să creadă că are influenţă pe lângă doctori şi membrii Comisiei de stabilire a gradului de handicap, pentru a obţine acte medicale fără realizarea de investigaţii medicale/consultaţii de specialitate şi <pensie>, în scopul încasării ilegale de sume de bani, reprezentând prestaţii sociale”.

 

Lista inculpaţilor şi condamnările dictate de judecător

Iată ce au decis judecătorii de la Tribunalul Suceava şi care sunt pedepsele care s-au dictat în cazul a 26 din cele 35 de persoane trimise în judecată, cu menţiunea că funcţiile care apar în dreptul lor erau deţinute la un anumit moment dat şi este posibil să nu mai coincidă acum.

1. Morar Rodica-Luminiţa, pensionară – 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

2. Axinte Maria, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie – 3 ani şi 6 luni cu executare

3. Andruchovici Maria, asistent medical generalist la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Geriatrie – 3 ani şi 6 luni cu executare

4. Motoveleţ Lucia, pensionară – 3 ani cu executare

5. Nastasiuc Olga, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie – 2 ani cu suspendare

6. Holbură Carmina-Elena, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Cardiologie – 2 ani cu suspendare

7. Bizum-Şutu Lăcrămioara, statistician medical la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Nefrologie – 2 ani cu suspendare

8. Haureş Vasile, pensionar – 2 ani cu suspendare

9. Şpac Lucia, pensionară – 2 ani cu suspendare

10. Laurus Veronica, vânzător – 2 ani cu suspendare

11. Lucescu Cleuţa – 2 ani cu suspendare

12. Chira Olimpia Achilina, casnică – 2 ani cu suspendare

13. Floria Natalia, confecţioneră – 2 ani cu suspendare

14. Floria Ilie-Sorin – 2 ani cu suspendare

15. Păstrăv Ilie – 2 ani cu suspendare

16. Raţă Elisabeta, casnică – 2 ani cu suspendare

17. Raţă Constantin, administrator – 2 ani cu suspendare

18. Maftean Dumitru, instalator, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

19. Cazacu Aurel Vasile, operator utilaj tăierea lemnului, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

20. Pintrijel Viorel, strungar, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

21. Furnică Viorel, mecanic, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

22. Parasca Eleonora, însoţitor bătrâni, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

23. Popescu Dumitru, mecanic agricol, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

24. Parasca Gheorghe, pensionar – 2 ani cu suspendare

25. Popescu Ilie, fără loc de muncă – 2 ani cu suspendare

26. Nastasiuc Ioan – 2 ani cu suspendare.

 

Pentru cine nu s-a încheiat încă procesul

Pentru o parte dintre cei implicaţi în acest dosar complex procesul încă nu s-a încheiat. Şi asta pentru că judecătorul a dispus să disjungă dosarul. Asta înseamnă că pentru alţi nouă inculpaţi se va constitui un nou dosar care se va judeca tot la Tribunalul Suceava. Cauza îi va privi pe următorii:

1. Burcă Ana, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Neurologie şi CMI Burcă Ana

2. Chiriac Teodor, doctor la Cabinet Urologie Chiriac Teodor

3. Ginghină Silvia, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Oncologie

4. Lupăştean Vasile, pensionar

5. Vleju Maria, pensionară

6. Chiforiuc Liliana Niculina, inspector la Primăria Suceava – Direcţia de Asistenţă Socială – Serviciul de Protecţie Socială

7. Cîrcu Vasile Dănuţ, şef Serviciu Protecţie Socială la Primăria Suceava

8. Scutariu Silvia, pensionară

9. Chelba Maria, casnică.

 

Actele false anulate şi banii luaţi de la cei care i-au încasat pe nedrept

O altă măsură importantă luată de instanţa de judecată a fost aceea de a anula toate actele care au stat la baza eliberării certificatelor de încadrare în grad de handicap şi a documentelor care s-au folosit pentru acordarea pensiilor de invaliditate.

De asemenea, judecătorul a stabilit şi anumite obligaţii financiare faţă de Casa Judeţeană de Pensii Suceava. Astfel, Vasile Haureş are de plătit 10.086 de lei, Ilie Popescu trebuie să achite 11.221 de lei, Ilie Păstrăv este bun de plată cu suma de 4.844 de lei, iar Lucia Şpac, numai 45 de lei. Alţi inculpaţi, respectiv Cleuţa Lucescu, Gheorghe Parasca şi Veronica Laurus, au achitat în totalitate prejudiciul produs părţii civile Casa Judeţeană de Pensii Suceava.

De asemenea, s-au stabilit obligaţii de plată şi faţă de Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Suceava pentru Aurel Vasile Cazacu, Viorel Pintrinjel şi Olimpia Achilina Chira, câte 2.808 lei. Alţi inculpaţi din dosar, respectiv Natalia Floria, Ilie Sorin Floria, Dumitru Maftean, Viorel Furnică, Eleonora Parasca şi Dumitru Popescu, au achitat în totalitate prejudiciul produs părţii civile Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un medic pensionar, cadre de la Spitalul Judeţean Suceava şi pensionari, condamnaţi într-o golănie cu certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate.
 Vizualizări articol: 9381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Un medic pensionar, cadre de la Spitalul Judeţean Suceava şi pensionari, condamnaţi într-o golănie cu certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate5.057

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei