Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2016 - Anul XXI, nr. 220 (6333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oameni

La apelul unui sucevean din Londra, 41 de oameni au donat două mii de euro pentru copii cu dizabilităţi din orfelinate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O acţiune umanitară pentru copiii cu dizabilităţi din centrele de plasament din judeţul Suceava a început, săptămâna trecută, la iniţiativa unui sucevean stabilit în Londra, Vasile Bolohan. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook un apel de susţinere a unui proiect intitulat ”Excursia”, care are ca scop efectuarea de excursii de o zi la munte, petrecerea câtorva ore într-un parc de distracţii şi masa la un restaurant de pe traseu. ”Știu cinci orfelinate în Suceava în care sunt copii ai nimănui, cu foarte mari dizabilităţi, cu paralizii, cu autism, sindrom Down, boli mintale sau alte boli care nu îi vor lăsa să trăiască prea mult. Nu ar fi păcat, cu reţeaua Facebook, să nu ne implicăm să bucurăm măcar o zi aceşti copii? Eu pun la bătaie banii pe care i-am câştigat azi, sper din inimă să mai găsesc adepţi, cu 10 lei sau 50 lei...”, a spus Vasile.

Și a găsit. A rugat un prieten de-al lui, Andrei, din Suceava, să se ocupe de strângerea banilor şi într-o săptămână s-au adunat două mii de euro. Fiecare ban trecut în caiet, cu semnătură. Au donat 41 de suceveni, din ţară şi din străinătate. ”Luni a început acţiunea, joi aveam 300-400 de lei. Apoi a venit cineva care a donat 2.000 de lei şi am ştiut că duminică putem duce primul lot de copii în excursie”, ne-a spus, ieri, Andrei. Cu o singură excepţie, un sponsor cu o problemă de sănătate care îi provoacă dificultăţi de deplasare, toţi ceilalţi au venit şi au adus banii la Andrei: ”Mă bucur că atâtea persoane au încredere în mine şi m-au desemnat să mă ocup de asta”.

A stabilit traseul, a obţinut aprobarea de la Direcţia pentru Protecţia Copilului pentru a lua în excursie copiii de la centrele de plasament de la Mihoveni şi Șcheia, a făcut ad-hoc un grup de voluntari – soţia lui, Cristi Manole, Iulia Mereuţă şi Ancuţa Maria Lupoaie - şi duminică dimineaţă au pornit la drum. Nouă adulţi şi 32 de copii între 4 şi 16 ani. Celor din centrele de plasament li s-au alăturat alţi şapte dintr-o familie necăjită, cu nouă copii, din Poiana Mărului.

 

Andrei: ”A fost o atmosferă fantastică! Sunt copii care se bucură pentru orice lucru”

Pe Cristi l-a cunoscut cu această ocazie, el fiind cel care a închiriat autocarul de la SC Family. Firma, la rândul său, a făcut reducere la preţ, având în vedere scopul. Astfel de atitudini a întâlnit, de altfel, pe tot parcursul zilei de duminică: la pizzeria Taverna, din Vatra Dornei, unde au mâncat la amiază copiii şi, mai ales, la Pensiunea ”La Casa Bunicilor” din Gura Humorului, unde proprietarul a pus la dispoziţia copiilor spaţiul de joacă, poneii şi le-a oferit un tort de casă, totul gratuit. Un alt tort, de vişine, a fost pregătit tot gratuit pentru copii de Alexandra, de la Cofetăria ”Bujor”, din Suceava.

Traseul excursiei a fost Rarău, Vatra Dornei, Gura Humorului, în fiecare locaţie timpul petrecut la joacă, sucuri şi îngheţată fiind între una şi trei ore. ”În autocar a fost o atmosferă fantastică! Sunt copii care se bucură pentru orice lucru, râd, sunt veseli. Au cântat la microfon, au dansat, Iulia le-a făcut jocuri, am umflat baloane, a fost extraordinar. Și mult mai uşor decât am crezut”, ne-a povestit Andrei. Ne-a mai spus că l-a emoţionat foarte tare un băieţel de 12 ani, bolnav de diabet, prin responsabilitatea cu care îşi privea boala şi maturitatea cu care avea grijă la ceea ce mănâncă, în condiţiile în care toţi ceilalţi copii se răsfăţau cu dulciuri. ”Timpul nu ne-a mai permis să-i ducem şi la grădina zoologică, dar le-am promis şi vom merge. Trebuie să facem grupuri mai mici pentru a-i putea supraveghea cum trebuie în preajma animalelor. Peste două săptămâni mergem în excursie cu copiii de la două orfelinate din Suceava şi apoi vedem spre ce ne orientăm. Acum am cheltuit cu totul 1.400 de lei, bani sunt, deci vom mai avea acţiuni cu ei”, a spus Andrei.

 

Vasile: ”Cu 10 ani în urmă nu aveam după ce bea apă. Azi am după ce bea şi de aia dau şi la altul”

Andrei ne arată bonurile pentru plăţile făcute, după care va trimite copii celor care au donat: de la fructele şi dulciurile cu care au făcut pacheţele pentru fiecare copil, de la restaurantele la care s-au oprit pentru îngheţată, suc şi masă, de la salteaua pe care au cumpărat-o pentru familia din Poiana Mărului etc. Fiecare leu cheltuit este justificat.

O mie de lei din banii rămaşi va fi donată, cu acordul sponsorilor, pentru Ioana Sorina Amariţei, eleva de clasa a XII-a, din Moldoviţa, pentru tratamentul de recuperare de care are nevoie în urma unui accident rutier ce a ţintuit-o la pat. Restul vor fi folosiţi pentru copiii din orfelinate.

”Cu 10 ani în urmă nu aveam după ce bea apă. Azi am după ce bea şi de aia dau şi la altul”, şi-a explicat Vasile Bolohan iniţierea acestui proiect.

De altfel, în ultimii ani el a susţinut material multe dintre campaniile umanitare ale cotidianului ”Monitorul de Suceava”, iar împreună cu Andrei a intervenit de mai multe ori în sprijinul unor familii în dificultate, inclusiv pentru familia din Poiana Mărului.

În acest caz, tatăl, în vârstă de 38 de ani, a suferit un accident în pădure, în urma căruia este paralizat în pat. Mama creşte nouă copii, din care şapte la şcoală. ”Mama are puterea şi curajul să înfrunte toate greutăţile şi să răzbească în fiecare zi, ca cei mici să aibă ce mânca. Singurul ajutor financiar de care dispun este alocaţia copiilor”, spune Andrei. Înainte de începerea anului şcolar, i-a vizitat în căsuţa lor din pădure şi le-a dus ”câteva lucruri ca să le uşureze pentru o perioadă traiul”. Duminică, în excursie, au fost şi aceşti copii, iar seara târziu, când Cristi Manole i-a dus acasă, au primit şi salteaua atât de necesară familiei.

Acţiunea iniţiată de Vasile, la care s-au raliat Andrei, Cristi, Iulia, Ancuţa şi ceilalţi tineri care până acum o săptămână nu ştiau, mulţi dintre ei, unii de existenţa altora arată că încă mai sunt oameni care rezonează pentru o cauză bună. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La apelul unui sucevean din Londra, 41 de oameni au donat două mii de euro pentru copii cu dizabilităţi din orfelinate.
 Vizualizări articol: 7492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
La apelul unui sucevean din Londra, 41 de oameni au donat două mii de euro pentru copii cu dizabilităţi din orfelinate5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei