Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2016 - Anul XXI, nr. 220 (6333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Interviu

Marian Munteanu: „Acest moment din istoria României este foarte greu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Fostul lider al Pieţei Universităţii, Marian Munteanu, a înfiinţat, recent, o formaţiune politică numită Alianţa Noastră România (ANR). Marian Munteanu s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Suceava, unde s-a întâlnit cu simpatizanţii săi, ocazie cu care a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru „Monitorul de Suceava”.

 

„Avem nevoie de intervenţii legislative serioase care să blocheze destrămarea acestei ţări”

- Aţi definit partidul dvs., Alianţa Noastră România, ca fiind un partid patriotic. De ce ANR este un partid patriotic şi celelalte formaţiuni politice nu sunt?

- În primul rând, partidele care au activat până acum în România au arătat ce pot face şi ştim ce au făcut şi cred că oricine priveşte lucrurile care s-au întâmplat în România realizează că numai de patriotism nu a putut fi vorba. Într-o ţară cu resursele noastre, cu oamenii noştri, cu atâtea lucruri bune, s-a ajuns să fie înstrăinate peste 40% din terenurile agricole, să fie date pe nimic resursele noastre, concesionate, să fie făcute retrocedări frauduloase. Economia în mare măsură e distrusă, doar 8-9% din capitalul românesc mai este în mâinile cetăţenilor României, educaţia promovează tot felul de lucruri care sunt împotriva tradiţiei, împotriva istoriei noastre, împotriva demnităţii noastre, a culturii noastre şi câte şi mai câte. Deci, unde a fost patriotismul acestor politicieni, acestor lideri care s-au perindat pe poziţii înalte – preşedinţi, prim-miniştri, miniştri, deputaţi, senatori? Cred că toată lumea a ajuns la concluzia că după 25, 26 de ani de guvernări neatente, iresponsabile, care nu au ţinut cont de interesele noastre, trebuie, în acest moment de cumpănă, să oferim şi o altă direcţie, măcar să reuşim, în câteva zone, să putem salva ceea ce se mai poate salva şi, ceea ce este şi mai important, să putem deschide un nou drum. Un drum care să dea şansa cetăţenilor care chiar îşi iubesc ţara, care chiar sunt preocupaţi de viitorul acestei ţări şi de viitorul copiilor lor să construiască un alt mecanism, un alt sistem. Acest lucru nu se poate face peste noapte, este o chestiune care va dura, dar momentul alegerilor din decembrie poate marca un început bun. Un început bun, pentru că în 1990 câte speranţe am avut... Şi câtă dezamăgire au produs aceste partide. Iar când spun partide mă refer la cele două mari partide desprinse din FSN, care au guvernat. Desigur, în jurul lor mai sunt câteva partide mai micuţe, dar care, de regulă, se află tot sub controlul lor. Avem nevoie de o formaţiune politică nu numai atentă la problemele cetăţenilor, ci care să-şi construiască activitatea în jurul a trei elemente fundamentale – cinste, competenţă şi patriotism. Eu cred că aceste elemente au lipsit într-o măsură desul de mare. Nu spun că nu au fost şi oameni care nu s-au străduit pe plan local, diverse instituţii şi chiar în anumite zone mai înalte. Dar toate aceste încercări pozitive, toate aceste strădanii au fost anulate de comportamentul unor grupuri aflate la conducere. Or, doar în Parlament putem să găsim nişte soluţii. Noi avem nevoie de intervenţii legislative serioase care să blocheze destrămarea acestei ţări. Destrămarea ei atât din punct de vedere material, economic, cât şi din punct de vedere sufletesc şi cultural.

 

„Politicienii îşi încalcă cuvântul de azi pe mâine”

- Aţi menţionat cele două partide mari şi, evident, vă refereaţi la PNL şi PSD. Şi, totuşi, la începutul acestui an, aţi acceptat candidatura la Primăria Capitalei din partea PNL...

– De-a lungul anilor, în aceşti 26 de ani, au fost câteva momente în care am încercat să zic: „Uite, domnule, dincolo de lucrurile care se petrec, poate totuşi găsim nişte forme de parteneriat în care să implicăm oameni din afara spectrului politic propriu-zis pentru a găsi nişte soluţii pentru oameni”. În Bucureşti situaţia a fost şi este dramatică. Gândiţi-vă că Bucureştiul este un oraş cu un buget mai mare decât Viena. În asemenea situaţie spui: „Hai să punem umărul”. Există o deschidere din partea unei părţi a unui partid; „Haide să lucrăm împreună, să facem un parteneriat”. Nu s-a putut. Sunt momente în care trebuie să încerci să faci ceva. Nu se poate 100%, dar faci 30%, 20%. Întotdeauna am fost un om deschis, constructiv, dar nu vedeţi că nu se poate? Ei de fapt nu-şi ţin cuvântul, politicienii îşi încalcă cuvântul de azi pe mâine. Aţi văzut partide mari care azi erau socialiste, a doua zi erau populare. Politicieni care spuneau că-şi dau demisia în 5 minute şi apoi luau altă decizie. Or ce comportament e acesta? Noi avem nevoie de o schimbare fundamentală, şi asta nu se poate face decât plecând la o construcţie cu oameni decişi să renunţe la toate aceste lucruri din trecut şi să construiască ceva nou. Eu cred că este un moment şi nu e vorba numai de momentul de cumpănă, eu cred că avem o obligaţie. Dacă va continua politica de până acum (şi aţi văzut oferta partidelor, ei vin cu aceiaşi oameni, aceleaşi structuri, nu s-a schimbat nimic) încă patru, opt, zece ani, mi-e teamă că vor fi consecinţe extrem de grave. Eu cred că a venit momentul să  înţelegem acest lucru şi să ne implicăm cât mai mulţi. Noi oferim o direcţie de implicare pe zona care mie mi se pare esenţială: patriotică, creştină ş.a.m.d.

- Între obiectivele vitale ale ANR am văzut că figurează şi protecţia mediului. Cât de importantă este educaţia ca o componentă pentru realizarea acestui obiectiv?

- Toate aceste elemente sunt corelate între ele, sunt interdependente. Pe de o parte, trebuie luate măsuri rapide. „Să oprim tăierea pădurilor”. Asta se poate face în cinci minute, nu e o treabă de mare lucru. Să declanşăm o politică de reîmpădurire. În acelaşi timp, în zona educaţiei şi plecând din şcoală, aceste lucruri trebuie promovate, corelate, însă cu nişte măsuri educaţionale mai largi, care să privească ansamblul populaţiei. Aici nu e vorba doar despre ce le spui copiilor în şcoală. Este vorba şi de o educaţie pe care trebuie să ne-o facem noi între noi. Să conştientizăm oamenii, să-i facem să înţeleagă ce înseamnă dacă distrugem acest patrimoniu uriaş. Noi avem o ţară extraordinar de frumoasă. Ne batem joc de ea de multe ori sau acceptăm ca alţii să-şi bată joc. Acesta este un lucru care depăşeşte o abordare strict ecologică. Este o chestiune de prioritate naţională pentru că aceste măsuri, la rândul lor, se corelează cu celelalte - intervenţie industrială, drumuri. Toate lucrurile astea trebuie să ţină cont unele de altele. S-au luat decizii alandala, pur şi simplu, determinate de nişte interese imediate. Venea unul: ”Dom’le, cum pot eu să fac nişte bani repede? Păi uite, mă duc în judeţul ăla, rad 1.000 de hectare, mi-am luat banii, plec acasă”. Asta nu este o gândire.

 

„S-a practicat un soi de slugărnicie şi o ploconire continuă, lipsită de orice urmă de demnitate”

- "Un alt obiectiv vital al ANR este <păstrarea unui statut de demnitate în interiorul parteneriatelor şi alianţelor strategice>". Consideraţi că, la ora actuală, România are un statut demn în cadrul acestor alianţe?

- Liderii noştri, clasa noastră conducătoare şi reprezentanţii care au avut grijă de politica noastră externă, cu excepţiile de rigoare, au practicat două atitudini, ambele greşite. Spre Vest, spre aliatul nostru fundamental şi partenerul nostru strategic, Statele Unite, şi în general zona occidentală, s-a practicat un soi de slugărnicie şi o ploconire continuă, lipsită de orice urmă de demnitate. Noi trebuie să fim nişte aliaţi corecţi, fideli, loiali, ca într-un parteneriat, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne reprezentăm şi punctele noastre de vedere şi interesele noastre. Cu demnitate, cu fruntea sus. E slugărnicia aia de tip fanariot, cu pupatul papucului la Înalta Poartă.

Cât priveşte relaţia dinspre Răsărit, e invers. Tot felul de zborşiri, ţâfne. Noi nu ţinem cont de o realitate geopolitică. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost câştigat de aceşti doi aliaţi: Statele Unite şi Rusia. Noi am fost o ţară înfrântă. S-au luat nişte decizii de aceşti doi aliaţi cu privire la noi. Trebuie să ţinem cont de lucru acesta. Nu înseamnă să ne târâm pe jos, nici să zbierăm aiurea în tramvai la unul şi la altul, ci să încercăm cu inteligenţă şi cu raţiune să găsim dialogul potrivit, metodele potrivite, pentru a face înţeles punctul nostru de vedere.

- Aţi mai făcut afirmaţii asemănătoare şi s-a spus că sunteţi antiamerican...

- Pentru că există nişte indivizi care nu vor să înţeleagă... De fapt, cred că unii dintre ei sunt mai mult nişte propagandişti şi, neavând ce să-mi reproşeze mie, neavând nimic în activitatea mea care să fie incriminant sau care să mă poată pune într-o lumină proastă, ei născocesc tot felul de lucruri şi formulează tot felul de critici. În toată lumea, în ţările serioase şi în ţările mici, se practică această atitudine. Este firească. Asta nu înseamnă nici că eşti împotrivă, nici că eşti un individ incapabil de dialog, ci reprezinţi cu cinste un popor care merită să fie reprezentat cu demnitate. Noi am avut de-a face de-a lungul istoriei cu multe imperii şi am rezistat, tocmai pentru că ne-am comportat cu demnitate, cu fruntea sus. Când a fost cazul ne-am apărat pământul cu arma în mână, dacă am fost biruiţi, am recunoscut lucrul acesta.

Prezenţa noastră în zona euro-atlantică este vitală şi acest lucru nu se discută. Eu am militat din ‘90 pentru acest lucru, dar nu am militat pentru o aderare în Uniunea Europeană în care noi practic să nu fim capabili să ne spunem punctul de vedere. Dincolo de comportamentul unor oficiali străini, este vorba despre comportamentul reprezentanţilor noştri. Uitaţi-vă ce fel de imagine a României în lume a fost susţinută când se aruncau pe fereastră milioane de dolari, se trimiteau tot felul de nefericiţi în excursii şi plimbări, nişte nulităţi. Expoziţii cu purcei şi alte lucruri, în loc să ne promovăm, ca străinii aceia să ne cunoască realităţile. Eu de 25 de ani am o activitate internaţională susţinută, pe plan civic. O fac fără să am o susţinere de undeva. O fac pentru că întotdeauna am crezut că este esenţial să comunici lucrurile care privesc cultura ta, istoria ta, spiritualitate. Dar o iniţiativă ca a mea sau a oricăruia înseamnă totuşi puţin faţă de ceea ce ar trebui să facă instituţiile statului. Din păcate, aceste instituţii nu au făcut acest lucru sau l-au făcut prea puţin. Trebuie să schimbăm şi această abordare.

 

„Un popor destrămat, fără repere şi identitate, fără o susţinere a propriilor interese devine vulnerabil, manipulabil”

- „Păstrarea şiîntărirea caracterului creştin al acestei ţări" este un alt obiectiv vital al ANR. De ce este nevoie de întărirea caracterului creştin?

- Pentru că există o propagandă şi o intervenţie dirijată care doresc să impună schimbarea acestui caracter. Eu cred că fiecare om este liber şi trebuie să fie liber să-şi aleagă o credinţă, o religie, o practică, e problema fiecăruia. Dar să facă această alegere în mod liber, nu prin influenţe agresive, nu prin forme de intervenţie a unor grupuri şi sisteme bine finanţate care vin aici să creeze o propagandă mincinoasă, să înşele lumea în scopul schimbării profilului nostru identitar. Noi am rezistat în istorie pentru că am fost un popor unit la nevoie, un popor cu o cultură proprie, cu o limbă şi o credinţă unitară. Aceste elemente de unitate ne-au făcut ca în anumite momente să ne putem mobiliza. Un popor căruia îi lipsesc aceste elemente devine vulnerabil. Până la urmă cei care dirijează şi finanţează asemenea intervenţii doresc să creeze o masă de persoane manipulabile care nu mai are repere. Asta foloseşte tuturor celor care doresc să câştige de pe urma noastră şi a resurselor noastre. Un popor destrămat, fără repere şi identitate, fără o susţinere a propriilor interese devine vulnerabil, manipulabil, căruia i se pot băga pe gât produse proaste şi scumpe şi care devine un furnizor de muncă multă şi prost plătită. E un uriaş business. Asta este situaţia României la ora actuală. Este o mare afacere din care noi pierdem zeci şi zeci de miliarde anual şi per total am pierdut mii de miliarde de dolari. Nu e nici o exagerare. Mii de miliarde de dolari. Ceea ce s-a întâmplat în România (n.r. - după Revoluţie) depăşeşte pierderile pe care le-am avut în orice război. Unii politicieni sunt conştienţi de acest lucru, altora pur şi simplu nu le pasă. Sunt lipsiţi de responsabilitate. Sunt oameni care ajung în nişte poziţii fără să corespundă fişei postului. Unii acceptă, unii mai încearcă să facă ceva, cei mai puţini, şi nu reuşesc pentru că sunt ţinuţi de un întreg aparat. Mai este şi o chestiune de curaj.

 

În ANR vor rezista „doar cei care îmbrăţişează aceste valori”

- Care este situaţia organizării în teritoriu a ANR?

- Până săptămâna viitoare vom avea reprezentare în toate judeţele. Vorbim de nuclee mai mici, mai mari, sunt organizaţii mai numeroase, avem judeţe în care avem 700, 800, 1.000 de membri, în altele 200-300. Vom fi în situaţia ca foarte curând să definitivăm această structură teritorială. De asemenea, s-au acoperit aproape integral domeniile de specialitate, domeniile economico-sociale în cadrul unui colegiu departamental care lucrează şi, în scurt timp, sub coordonarea prof. Coşa şi a altor  colegi economişti şi nu numai, vom formula proiectul de ţară în viziunea noastră, precum şi anumite elemente de strategie economică, socială şi culturală pe care le vom aproba în cadrul unui congres. În octombrie să începem promovarea acestor propuneri ale noastre, prezentarea candidaţilor şi intrarea în alegeri.

- Aveţi nişte obiective, nişte idealuri. Sunteţi convins că toţi cei care aderă la ANR susţin ideile dvs.?

- Eu nu pot să fiu convins de acest lucru, însă sunt convins că doar cei care îmbrăţişează aceste valori vor rezista. Pentru că cei mai mulţi oameni care au pornit la acest drum, colegi pe care-i cunosc, oameni din societatea civilă şi intelectuali, au încercat să meargă la un partid, la altul şi s-au lăsat păgubaşi. Sunt oameni corecţi, oameni a căror biografie e cunoscută, cu realizări profesionale, cu anumite standarde etice. Sunt oameni în care poţi avea încredere. Desigur, pot apărea şi alţii, pentru că pe măsură ce o organizaţie creşte se pot întâmpla şi mici evenimente mai neplăcute, dar vom şti să le gestionăm.

 

„Orice om care a realizat ceva în viaţă are obligaţia morală să facă ceva pentru semenii săi”

- Spuneaţi la un moment dat că vă propuneţi să atingeţi un scor de peste 10% la alegerile generale. Vă menţineţi această ţintă?

- Eu am zis aşa: între 7-8% şi 10-12, 13%...Am făcut ce am putut împreună cu colegii mei să punem la punct o structură, să punem la punct un pachet de măsuri şi un program, să finalizăm o modalitate de prezentare corectă şi coerentă în faţa compatrioţilor noştri, atât cât putem noi. Datoria noastră este să facem tot ce este omeneşte posibil să găsim soluţii. Noi nu umblăm cu promisiuni că vom aduce salarii de 5.000 de euro, suntem realişti, ştim care e situaţia şi tot ce pot eu să vă garantez este că-mi voi ţine cuvântul.

- Ce se va întâmpla cu ANR dacă nu veţi intra în Parlament?

- Mergem înainte. Noi am pornit o construcţie pe care să o punem în slujba României şi eu personal nu am să mă opresc aici. Mi-am încetat orice altă activitate pentru că acest moment din istoria României este foarte greu. Eu cred că orice om care a realizat ceva în viaţă are obligaţia morală să facă ceva pentru semenii săi. Şi eu încerc să fac lucrul acesta.

(interviul integral poate fi vizionat pe www.monitorulsv.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marian Munteanu: „Acest moment din istoria României este foarte greu”.
 Vizualizări articol: 9516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marian Munteanu: „Acest moment din istoria României este foarte greu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Desteaptate romane trimis de
(20 sep 2016, 12:21:28
este mult prea tarziu totul e distrus si instrainat . singura sansa ar mai fi sa dispara toata clasa politica si sa vina un vlad tepes la conducere , ceia ce nu se va intampla niciodata , asa ca dormiti linistiti FNI lucreaza pentru tine.
2.   P.N.L., din F.S.N.. de cand?! trimis de
(20 sep 2016, 16:21:56
Inca unul, caruia nu-i mai ajung banii!
3.   Normalitate Jorge trimis de
(20 sep 2016, 18:10:58
Sper să fie de-un folos această Alianţa Noastră România şi la Suceava.Sigur, aici este Centrul Universitar ,sunt mulţi studenţi,ba chiar şi oameni de afaceri,însă primul şi primul loc în programul proiect să fie: locurile de muncă şi bunăstarea populaţiei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei