Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2016 - Anul XXI, nr. 193 (6306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme financiare

Sucevenii ar putea rămâne fără apă caldă de săptămâna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare ar putea rămâne fără apă caldă săptămâna viitoare, începând de marţi, 23 august, din cauza unor probleme financiare între Termica, vechiul furnizor de energie termică, şi Thermonet, noua societate care prestează acest serviciu.

Termica a transmis Thermonetului o somaţie prin care solicită achitarea unor datorii de aproximativ 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), bani care reprezintă contravaloarea consumului de energie electrică pentru funcţionarea staţiei de pompe, fără de care apa caldă şi căldura nu ar avea cum ajunge la consumatorul final.

Printr-un comunicat transmis ieri, lichidatorul judiciar de la Termica, MGA Insolvency SPRL, a explicat motivele care ar putea sta la baza opririi furnizării apei calde în oraş, dacă nu se găsesc rapid soluţii pentru achitarea datoriilor.

„SC Termica SA informează că va fi nevoită să sisteze, începând din 23.08.2016, ora 08.00, alimentarea cu energie electrică a electropompelor de termoficare, situate în incinta CET Suceava, utilizate în prezent de Thermonet SRL, în situaţia în care aceasta din urmă nu va achita, până pe data de 22.08.2016, energia electrică consumată în lunile aprilie şi iunie 2016, din instalaţiile aparţinând SC Termica SA. Această măsură va conduce la sistarea furnizării de apă caldă în municipiul Suceava, situaţie pe care o regretăm şi pentru care ne cerem scuze, dar care nu poate fi evitată în condiţiile în care consumatorul Thermonet SRL nu achită energia electrică consumată din instalaţiile Termica, care, la rândul ei, a achiziţionat-o de la SC E.ON Energie SA şi trebuie să o plătească acestui furnizor până la termenul de scadenţă, 22.08.2016, în caz contrar furnizorul urmând a sista alimentarea locului de consum CET SA”, se arată în comunicatul lichidatorului judiciar al Termica, societate aflată în faliment.

Contactat, directorul Thermonet, Mugur Corlăţan, a spus că se fac eforturi pentru achitarea în termen a sumei datorate către Termica, în contul energiei electrice consumate pentru a pompa agentul termic în reţelele de distribuţie.

„Încercăm să achităm întreaga sumă în termen sau, de nu, să le achităm o tranşă săptămâna aceasta şi alta săptămâna viitoare. Este perioada de vară, ne confruntăm şi noi cu încasări foarte scăzute de la populaţie şi achitarea acestei datorii depinde de ceea ce primim de la consumatori”, a spus Mugur Corlăţan.

O situaţie asemănătoare a fost şi în momentul în care s-a reluat furnizarea apei calde, pe 3 august, după lucrările de revizie de vară, când conducerea Termica i-a ameninţat pe cei de la Thermonet că le „taie curentul” la staţia de pompe, dacă nu plătesc o parte din datoriile restante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii ar putea rămâne fără apă caldă de săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 3841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii ar putea rămâne fără apă caldă de săptămâna viitoare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:25:19
Era de asteptat sa se intample toate astea. Sa nu uitam ca toate aceste incurcaturi in sistemul de termoficare centralizata a Sucevei, cu ternurile si bunurile de la TERMICA, etc..., le-au facut actualul primar si marii conducatori ( Placinta, Gemanari, etc…) de la TERMICA, determinand firma Adrem Invest sa construiasca noua centrala, Bioenergy fara utilitatile si capabilitatile necesare pentru transportul energiei termice si electrice, Primaria Suceava, Bioenergy si Thermonet fiind nevoite in prezent sa inchirieze sau sa cumpere la preturi foarte mari instalatii si utilitati de la actuala TERMICA aflata in faliment. Mai mult, in ultimul timp, pe diverse cai FORTEAZA LOCATARII SA RAMANA CAPTIVI AI SISTEMULUI DE TERMOFICARE CENTRALIZAT PE CARE EI L-AU ADUS INTR-O SITUATIE DEPLORABILA DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE.
2.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:26:02
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Statia de inalta tensiune- 110 KV cu barele de racord la Sistemul Energetic National. 5. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 6. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc…). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru Thermonet, Bioenergy sau primarie, care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice si electrice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
3.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:26:43
Primarul Lungu trebuia sa aiba mare grija ca producatorul de energie electrica si termica, transportatorul si distribuitorul de energie termica din Suceava – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea SC TERMICA le-au facut primaria, in frunte cu primarul Lungu, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la SC TERMICA, marii directori generali ( Placinta, Gemanari ) si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la SC TERMICA, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat la SC TERMICA in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu CONTORIZARE INDIVIDUALA PE APARTAMENT, nu cu schimbari de contoare la scara de bloc din 10 in 10 ani cum se vrea acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
4.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:27:29
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule… La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica/Thermonet, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, - Neculai Frunzaru-, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic din Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze, asa cum nici primarul Sucevei nu are curajul sa rebranseze primaria la sistemul centralizat de termoficare, dar pe diverse cai FORTEAZA LOCATARII SA RAMANA CAPTIVI AI SISTEMULUI DE TERMOFICARE CENTRALIZAT . Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
5.   Comentariu trimis de
(19 aug 2016, 12:28:19
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului -, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei