Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 aug 2016 - Anul XXI, nr. 192 (6305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Amuzant!?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne place, nu ne place, ne convine, nu ne convine, trebuie să recunoaştem că „Palas” a devenit inima vie a Iaşiului. De dimineaţă până noaptea, furnicar de vizitatori: la cei veniţi pentru cumpărături se adaugă spectatorii manifestărilor cultural-sportive organizate în flux continuu, îndrăgostiţii, ieşenii care vor să se recreeze în parcul luxemburghez, curioşii dornici de noutăţi ş.a.m.d. - iar pentru oaspeţii fostei capitale, Ansamblul Palas va rămâne totdeauna punctul 1 în programul vizitei de bun venit. Dacă priveşti în urmă cu ceva înţelegere, nu doar cu mânie, constaţi că oglinda ziarelor vremii înfăţişează detaliile unei naşteri în mare suferinţă: contestarea de bună-credinţă se învecinează cu tăinuite interese concurenţiale, dar şi cu incapacitatea manifestă de a accepta noul, cu paseistă încăpăţânare obtuză. Până la un punct, poate, amuzant. La urma urmei, nu-i hibă ieşeană: „nici parizienii nu s-au comportat altfel când Haussman a trasat, cu imaginaţie şi spirit practic, bulevardele moderne ale Parisului” – scria o gazetă din 2007.

Păstrând proporţiile, să observăm că, asemenea întâmplărilor din poveştile lui Creangă, după o „călcătură tare” urma aproape obligatoriu „călcătura moale”, iar o trecere în revistă rezumativă porneşte de la semnalarea „Ziarului de Iaşi” („Arhitecţi cunoscuţi din întreaga ţară au ales cele mai interesante proiecte de redesenare din temelii a zonei” – 31.05.2005), urmată de consemnarea primelor înnegurări: „Contestările şi suspiciunile se ţin lanţ. Multe contestaţii se datorează neînţelegerii fenomenului dezvoltării urbane” (29.12.2005). „Evenimentul” (15.01.2005) relatează că „Membri ai Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ şi ai Acţionarilor din Agricultură «PROPACT», împreună cu cei din Asociaţia Împotriva Abuzurilor de Orice Natură, înarmaţi cu pancarte pe care scria «Nu distrugeţi Patinoarul!», «Vrem oxigen, nu poluare!» au organizat un marş de protest împotriva locaţiei proiectului Palas”, iar „Ieşeanul” (9-15.01.2005) adaugă: „au apărut contestaţii la proiectul Palas din cele mai neaşteptate zone: Asociaţia PROPACT (un sindicat agricol), Asociaţia «Valea Soarelui» Tg. Mureş, Asociaţia «Gânditorul Liber în acţiune» tocmai de la Cernavodă...”

Veneau, însă, şi semnale încurajatoare: „Proiectul Palas a trecut prin toate etapele cerute de lege, a fost dezbatere publică, concurs de idei pentru realizarea lui şi a fost adoptat în unanimitate de consilierii locali” (ZdI, 11.01.2005). „Averea” (18.01.2006) este, însă, scandalizată: „Ziarul nostru a arătat în ediţiile trecute că acest proiect este extrem de păgubos pentru bugetul Iaşilor”. I se alătură „Evenimentul zilei” (26.06.2006): „Proiectul Palas este o crimă adusă naturii şi celorlalte monumente istorice (sic!) aflate în perimetru”. Tot Ev.Z.: „Protest anti-Palas: un grup de intelectuali ieşeni consideră controversatul proiect o decizie iresponsabilă pentru viitorul oraşului” (5.04.2007), spre a continua: „Palas combătut şi de românii din străinătate. Peste 100 intelectuali şi-au adăugat adeziunile lor la petiţia intitulată «Salvaţi zona istorică a Iaşului!» şi mediatizată prin intermediul site-ului romanianews”. Mai aflăm că lucrările de la Palas „Nemulţumeşte (sic!) vecinii” (Fl. Is. 27.07.2007) şi că, potrivit Ev.Z, „Ieşenii trebuie să citească în presa bucureşteană ca să afle că în oraşul lor s-a pus deja piatra de temelie la prima clădire din cadrul monstruozităţii numită Palas.”

La un post tv local (17.10.2008), soţia unui „dezvoltator” astăzi cercetat penal afirma că „Palas este unul dintre cele mai ruşinoase episoade de laşitate colectivă din istoria Iaşilor”. Tot la un post tv, opinia lui Cosmin Guşă: „ceea ce se întâmplă în spatele Palatului Culturii este o crimă” (8.02.2009), părere împărtăşită şi de iasicastiga.ro (9.02.2009): „Palas este un axis mundi al răului”. Intervine şi T.P., ministru al Culturii: „La Iaşi este un proiect scandalos în spatele Palatului Culturii” (1.06.2009). În 2010, „prefectul somează Inspectoratul pentru Construcţii să oprească şantierul Palas” (iasicastiga.ro 7.02.2011). Aflăm apoi (ZdI, 31.05. 2011) că lucrările au fost reautorizate. Deşi proiectul este premiat la Cannes, în competiţie directă cu cele prezentate de case celebre de arhitectură din Anglia, Austria, SUA, contestările continuă.

Intră în scenă şi Justiţia, care cere, într-o primă fază, sistarea lucrărilor... Şi tot aşa înainte, până când, la cocteilul inaugural, i-am zărit veselindu-se printre invitaţi pe câţiva dintre cei mai înverşunaţi inamici ai proiectului. Fiindcă (tot Ev.Z. scrie, „Complexul Palas are susţinerea oamenilor de cultură”... Morala? Nici una. Asta e şi-atât.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amuzant!?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Amuzant!?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei