Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2016 - Anul XXI, nr. 193 (6306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Cinematograful Modern

Peste 120 de filme, cu vizionare gratuită, în cadrul Festivalului UNICA 2016

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Municipiul Suceava găzduieşte cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Uniunii Internaţionale de Cinema (UNICA), care va reuni, timp de o săptămână, peste 150 de cineaști din zeci de ţări ale Europei și din afara acesteia.

Festivitatea de deschidere are loc în această seară, de la ora 18:00, în Cetatea de Scaun a Sucevei, unde va putea fi urmărităo defilare a delegaţiilor, cu steagurile naţiunilor participante,ca la Olimpiadă, se va ţine o ceremonie inaugurală, în cadrul căreia se va înălţa steagul UNICA, după care va putea fi urmărit un spectacol de muzică populară, susţinut de “Arcanul”.

Începând de mâine, de la ora 10.00, timp de o săptămână, la Cinematograful Modern vor rula aproximativ 120 de filme realizate de cineaşti amatori, din 30 de ţări. Joi seara va avea loc competiţia mondială a filmului de un minut, în care juriul vor fi spectatorii, iar vinerea viitoare, gala decernării premiilor.

Pe perioada proiecţiilor din cadrul Festivalului UNICA, intrarea în sala de cinema este liberă, în limita locurilor disponibile.

La conferinţa de presă de ieri, de anunţare a acestui eveniment de talie mondială, din partea celor de la UNICA a fost prezent preşedintele Uniunii Internaţionale de Cinema, Dave Watterson, vicepreşedintele Bernhard Lindner şi o parte din membrii comitetului de organizare, printre care şi românul Emil Mateiaş, cel căruia i se datorează alegerea României ca loc de organizare a festivalului.

De partea gazdelor, membrii UNICA au fost întâmpinaţi de primarul Ion Lungu, preşedinte onorific al comitetului de organizare al acestei ediţii a festivalului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, profesorul Viorel Ieremie, preşedinte al comitetului de organizare şi iniţiatorul Clubului VideoArt, datorită căruia Suceava a fost propusă ca locaţie de desfăşurare, dar şi de prorectorul USV, Mihai Dimian, puternic implicat în organizarea evenimentului.

„Iată că după trei ani de zile de eforturi, pentru că primele demersuri pentru a organiza aici acest eveniment au fost făcute în 2013, ediţia cu numărul 78 are loc la Suceava. Am fost onoraţi să găzduim steagul UNICA timp de un an de zile, după preluarea sa de la Sankt Petersburg, de la ediţia precedentă”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Preşedintele festivalului, Dave Watterson, a precizat că pentru fiecare ţară participantă a fost alocată câte o oră, timp în care vor fi proiectate producţiile reprezentative pentru ţara respectivă.

“Sunt onorat să fiu la deschiderea acestui eveniment şi ca Bucovina – Suceava să fie capitala mondială a filmului. Vă mulţumesc, în numele populaţiei Sucevei, că suntem în acest an capitala mondială a filmului şi sper să vă simţiţi bine la noi. Cred că veţi avea motive să vă inspiraţi din frumuseţile zonei. Bucovina este Europa în miniatură. Avem multiculturalitate, 12 minorităţi, cultură multiconfesională, opt monumente UNESCO, foarte multe locuri autentice, cu arhitectură tradiţională, avem produse bio – putem spune chiar că suntem locul din România cu cele mai multe produse bio şi avem oameni minunaţi. Vă rog să vă faceţi timp să vizitaţi Bucovina”, le-a transmis Gheorghe Flutur.

Vicepreşedintele UNICA, Bernhard Lindner, coordonatorul juriului, a spus că a vizitat cinematograful şi a fost plăcut impresionat de ceea ce a găsit, condiţiile fiind de nota 10.

„În următoarele 10 zile vom vedea filme din aproximativ 30 de ţări şi nu doar din Europa, ci şi din Coreea de Sud, China, Argentina sau Tunisia. Sunt în jur de 120 de filme, unele de un minut, iar altele de 60 de minute. După trei proiecţii naţionale, juriul merge pe scenă, vorbeşte despre filmele văzute, dar nu se pronunţă încă asupra lor. Avem 7 membri ai juriului internaţional”, a precizat Lindner.

Mihai Dimian, prorector USV, care s-a ocupat în mod special de secţiunea de tineret a acestui festival, pentru revigorarea acesteia, a menţionat că, prin aducerea a 12 tineri, din 20 de ţări, care vor participa timp de o săptămână la un atelier de lucru cu profesionişti, se doreşte crearea unei noi direcţii în UNICA, formată din aceşti tineri care să ducă mai departe această istorie bogată a festivalului.

Nu în ultimul rând, profesorul Viorel Ierimie a subliniat importanţa vizionării pe ţări a filmelor: „Eu văd foarte utilă prezenţa sucevenilor în sala de spectacole, pentru că vor putea vedea altceva decât văd în mod obişnuit pe ecrane. Sunt filme făcute de oameni care gândesc la modul real, simplist, adevărat, realitatea ţării respective, cu bune şi cu rele. Un alt moment interesant este joi seară, după Congresul Internaţional UNICA, când va avea loc competiţia mondială a filmului de un minut. Jurizarea se face de spectatori, voturile se dau pe loc, imediat după film”.

Vizionarea filmelor începe de mâine, de la ora 10.00, cu producţiile României, trei la număr. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina web www.unica2016.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 120 de filme, cu vizionare gratuită, în cadrul Festivalului UNICA 2016.
 Vizualizări articol: 2192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 120 de filme, cu vizionare gratuită, în cadrul Festivalului UNICA 20165.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei