Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2016 - Anul XXI, nr. 193 (6306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Demersuri

CCI Suceava susţine adoptarea legii învăţământului profesional dual

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava susţine adoptarea legii învăţământului profesional dual. Preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a declarat în cursul zilei de ieri că o astfel de lege ar putea rezolva problemele cu care se confruntă companiile, inclusiv cele din judeţul Suceava, şi anume lipsa personalului calificat în mai multe domenii de activitate. Lucian Gheorghiu a precizat că la nivelul judeţului Suceava au avut loc dezbateri publice cu reprezentanţi ai companiilor care au semnalat astfel de probleme, concluziile discuţiilor fiind centralizate într-un document la nivelul Camerei de Comerţ şi Industrie a României care a fost prezentat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării.

„În prezent, în România a dispărut aproape cu desăvârşire învăţământul profesional. Iar în urma discuţiilor cu oamenii de afaceri s-a constatat că acolo unde mai există acest sistem, acesta nu este adaptat la nevoia forţei de muncă actuală, având în vedere că de cele mai multe ori angajatorii caută meseriaşi, şi nu doar absolvenţi de studii superioare. Acei meseriaşi care sunt instruiţi pe o anumită meserie lipsesc în momentul de faţă. Din acest motiv această problemă a devenit una majoră, reclamată de multe firme”, a spus Lucian Gheorghiu.

În documentul prezentat de Camera de Comerţ a României se arată că în urma propunerilor primite din teritoriu, modelul de formare profesională cu teorie şi cultură generală şi de specialitate în proporţie de 55% şi pregătire practică – 45% nu ar fi de natură să încurajeze formarea profesională în sistem dual. Reprezentanţii Camerei de Comerţ susţin modelul german, pe care îl consideră mult mai adecvat cerinţelor pieţei muncii, care ar presupune ca în formarea tinerilor în sistemul dual 30% să fie teorie sau cultură generală şi de specialitate şi 70% pregătire practică. „Într-un asemenea sistem, rolul Camerelor de Comerţ şi Industrie devine foarte important, având în vedere că pot asigura o legătură solidă între elev-şcoală-companie, motiv pentru care legislaţia în domeniu necesită modificări importante, care să confere diferitelor tipuri de organizaţii competenţele necesare”, a arătat preşedintele executiv al CCI Suceava.

Lucian Gheorghiu a mai adăugat că discuţiile cu privire la adoptarea legii învăţământului profesional dual au demarat încă de la începutul acestui an, iar în momentul de faţă acestea au ajuns într-un stadiu mai avansat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CCI Suceava susţine adoptarea legii învăţământului profesional dual.
 Vizualizări articol: 1715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CCI Suceava susţine adoptarea legii învăţământului profesional dual0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei