Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2016 - Anul XXI, nr. 79 (6192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Greu de înţeles

Producătorul de încălţăminte Marelbo, supus unor acţiuni incalificabile din partea poliţiştilor şi procurorilor din Galaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Producătorul de încălţăminte Marelbo a fost ţinta unei acţiuni cu totul deplasate a poliţiştilor şi procurorilor din Galaţi. Miercuri, 30 martie, în jurul orei 10.00, la sediul din Bivolărie - Vicovu de Sus, dar şi la cele 40 de magazine pe care Marelbo le are în toată ţara, zeci de poliţişti au descins în forţă. La mijloc se pare că ar fi o reclamaţie venită din partea unui producător de încălţăminte sportivă care ar fi sesizat o serie de asemănări între produsele sale şi încălţămintea fabricată de Marelbo.

„Deși această activitate procedurală s-a desfășurat inopinat şi simultan, atât la sediul societăţii, cât şi la magazinele proprii, nu ni s-a adus la cunoștință în mod oficial nici o acuzație, fiind în situația de a colabora cu organele de cercetare penală fără a avea cunoștință despre faptele cercetate. Așadar, în cauza în care s-au efectuat activitățile procedurale precizate, nu cunoaștem să deținem până la acest moment vreo calitate, astfel încât acuzațiile de evaziune fiscală, furt intelectual și alte infracțiuni economice sunt doar simple supoziții, care nu pot fi de natură a afecta activitatea societăților din grup, dar care însă, urmare a prezentării unor informații neverificate în presă, au fost de natură a crea prejudicii de imagine grupului de firme Marelbo”, a precizat Aurel Bobu, administratorul firmei cu sediul în Vicovu de Sus.

 

„Posibila asemănare reclamată nu poate fi considerată reală și nu este de natură a constitui vreo faptă de natură penală”

Potrivit lui Aurel Bobu, acţiunea care a vizat grupul de firme Marelbo este una extrem de surprinzătoare în condiţiile în care există toate avizele de funcţionare, toate mărcile sunt înregistrate la instituţii de stat din România, iar taxele şi impozitele sunt plătite la timp.

„În conformitate cu informațiile neoficiale pe care le deținem, în dosarul penal în cadrul căruia au avut loc perchezițiile din data de 30 martie 2016, ar fi vorba despre o posibilă asemănare între parte dintre produsele Marelbo cu produse aparținând unui beneficiar de marcă înregistrată în România, neavând cunoştinţă dacă acesta a fost într-adevăr iniţiatorul acestei sesizări sau o altă persoană şi nici acuzaţiile care au stat la baza demarării anchetei propriu-zise. Având în vedere datele neoficiale pe care le deținem, suntem în măsură să precizăm faptul că posibila asemănare reclamată nu poate fi considerată reală și nu este de natură a constitui vreo faptă de natură penală, dat fiind faptul că sub un prim aspect, detaliile folosite la încălțămintea produsă și comercializată nu interferează din nici un punct de vedere cu drepturile conferite de marca înregistrată pretins a se fi folosit în cauză, iar separat de acest lucru, nu există identitate de consumatori țintă între produsele pretins a fi similare și produsele fabricate și comercializate de grupul de firme Marelbo”, a menţionat Aurel Bobu.

În aceste condiţii, administratorul firmei Marelbo nu-şi explică de ce o simplă sesizare cu privire la o posibilă faptă de natură penală poate genera o acţiune de asemenea amploare, iar această sesizare cântărește mai mult în viziunea autorităților române decât actele puse la dispoziţia organelor de anchetă.

 

Uzanţele comerciale şi speciale în materie de drept de proprietate intelectuală, călcate în picioare de autorităţi

Reprezentanţii grupului Marelbo spun, şi dovedesc acest aspect cu un braţ de documente, că dețin drepturi de proprietate intelectuală înregistrate în România şi la nivel comunitar, ceea ce a permis firmei să devină un brand local consacrat, atât la nivel național, cât şi internaţional. În plus, activitatea derulată generează o sursă importantă de venit la bugetele publice, iar firmele din grupul Marelbo sunt la zi cu plata taxelor și impozitelor aferente activităților desfășurate.

„Firmele din grupul Marelbo nu sunt implicate în săvârșirea nici unei fapte cu caracter penal, cu atât mai mult cu cât beneficiază, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, de prezumția de nevinovăție. Ori, din perspectiva unui producător local care a reuşit prin propriile capacităţi să dezvolte un business, din unul local în unul naţional şi internațional, nu pot să nu remarc intervenţia de anvergură şi energică a unor organe de cercetare care în mod concertat, împreună cu apariţia simultană în presă a unor informaţii inexacte, acţionează şi exercită o presiune asupra societăţii de natură a afecta imaginea pe piaţă a acesteia. De-a lungul timpului, produsele Marelbo au devenit cunoscute şi apreciate de consumatori tocmai ca produse de o calitate superioară şi care au aplicate etichetele proprii cu logoul şi denumirea mărcii”, a precizat Aurel Bobu.

Administratorul firmei Marelbo spune că dacă într-adevăr există o reclamaţie din partea unui producător de încălţăminte sportivă la adresa produselor care pleacă pe piaţă de la Bivolărie, aceasta trebuia rezolvată în conformitate cu uzanţele comerciale şi speciale în materie de drept de proprietate intelectuală.

„Uzanţele comerciale şi speciale în materie de drept de proprietate intelectuală indică, într-o posibilă situaţie de încălcare a unor drepturi de autor, marcă, desen etc., ca titularul acelui drept, brevet sau certificat să aibă iniţial o comunicare cu cealaltă parte pentru a identifica dacă vreo acţiune, inacţiune sau faptă a acestuia este de natură a încălca drepturile sale sau dacă este intenţionată sau nu şi apoi să aibă dreptul de a urma o cale de protejare a dreptului său, fie cu concursul organelor de cercetare penală, fie pe cale civilă. În cazul de faţă nu am fost înştiinţaţi niciodată şi de către nimeni asupra faptului că societatea noastră produce încălţăminte cu însemne sau alte elemente care să aducă atingere vreunor drepturi protejate. Mai mult decât atât, este de neînţeles cum poate fi apreciat ca tocmai din dorinţa de a ne promova propriul brand, ajungând astfel o marcă foarte cunoscută, să avem în intenţie dorinţa de a încălca sau a ne folosi de însemnele vreunui concurent, ceea ce ar duce în mod inevitabil tocmai la diluarea mărcii proprii”, a mai spus Aurel Bobu.

 

Chinezăriile care au invadat România după 1990 nu sunt văzute de absolut nimeni

Percheziţiile în urma cărora au fost ridicate circa 2.000 de perechi de încălţăminte care ar prezenta asemănări cu cele folosite de producătorul de produse sportive în cauză s-au făcut de oameni care nu au nici o legătură cu această activitate. Nimeni nu ştie criteriile care au stat la baza ridicării celor 2.000 de perechi de încălţăminte sau dacă oamenii care au participat la cele 40 de percheziţii au gândit în mod identic în momentul în care au privit pantofii.

„Eu produc încălţăminte de peste 30 de ani, iar firma Marelbo are, de asemenea, foarte mulţi ani de când este în piaţă. Oare dacă ar fi fost vreo problemă în aceşti ani nu ar fi văzut nimeni?”, s-a întrebat Aurel Bobu.

Acesta a remarcat şi modul total diferit în care organele statului acţionează, iar cei care importă şi vând falsuri şi copii grosolane după mărci renumite nu păţesc nimic. 

„Într-o piaţă invadată de produse contrafăcute de provenienţă asiatică, ce se regăsesc în toate centrele comerciale din proximitatea Bucureştiului, dar şi în orice bazar de provincie, autorităţile statului nu iau nici o măsură. Asta cu atât mai mult cu cât la autorităţile vamale sunt înregistrate cereri de intervenţie pentru protejarea unor mărci sau desene. În schimb, asupra noastră, ca producător local, titular al propriei mărci, şi care în condiţiile date încearcă să se dezvolte într-un mediu economic cel puţin complicat şi concurenţial, se întreprind astfel de măsuri de natură a ne afecta imaginea şi propriile interese economice. Într-o piaţă invadată de produse contrafăcute, fie că vorbim de industria uşoară, textile, încălţăminte, fie de produse electronice, piese, scule şi instrumente electrice sau manuale, observăm că autorităţile abilitate nu dispun nici o măsură de anvergură similară în vederea respectării unor drepturi asemănătoare. După cum se vede, autorităţile naţionale din România preferă, în situaţia unei sesizări formulate aparent de un producător internaţional, să acţioneze împotriva unei firme serioase la fel ca împotriva unui contrabandist sau infractor de drept comun”, s-a revoltat Aurel Bobu.

 

Marelbo, o firmă cu 500 de angajaţi

Compania Marelbo este una dintre cele mai longevive și mai mari producătoare de încălțăminte din România, societățile din grup fiind printre contribuabilii importanţi din județul Suceava. De-a lungul timpului firma s-a dezvoltat, ajungând să aibă peste 500 de angajați și 40 de magazine în întreaga țară, afacerea dezvoltându-se ca un concept integrat de la linia de producţie, la distribuţie şi propria reţea de magazine. Calitatea de jucător important pe această piaţă, dar şi unul din brandurile şi societăţile importante din judeţul Suceava, a fost recunoscută atât de consumatori şi parteneri, dar şi în cadrul evenimentelor de profil, compania fiind premiată şi situată pe locul 1 în cadrul Topului Firmelor, obţinând de nenumărate ori Trofeul Calității în cadrul Topului Firmelor din județul Suceava.

„Dorim să le mulțumim tuturor clienților și colaboratorilor noștri și să îi asigurăm de continuarea activității de producție și comercializare a produselor Marelbo în aceleași condiții de profesionalism, calitate și legalitate”, este mesajul lui Aurel Bobu către cei care au cumpărat şi care vor mai cumpăra încălţăminte produsă la Bivolărie.

 

Lucian Gheorghiu: „O acţiune cel puţin ciudată, dacă nu chiar tendenţioasă şi realizată cu un anumit scop”

Preşedintele executiv al Camerei de Comerţ Suceava, Lucian Gheorghiu, a precizat că indiferent de obiectul acestui incident, nu poate să treacă neobservat excesul de zel de care dau dovadă autorităţile statului în anumite situaţii. „Nu mă refer doar la ceea ce s-a petrecut la firma Marelbo, dar nu pot uita că o acţiune la fel de impetuoasă a vizat şi firma Killer, iar exemplele pot continua. În plus, eu ştiu că litigiile cu privire la o marcă se rezolvă la Bucureşti, nicidecum în vreun alt oraş din ţară. Stau şi mă întreb cum o fi constatat poliţistul de la Galaţi că încălţămintea produsă de Marelbo a furat elemente de la un alt producător? Ce calificare au aceşti oameni pentru a se pronunţa şi pentru a demara o acţiune de asemenea amploare care poate distruge reputaţia unei firme? În plus, producătorul care se presupune că a depus reclamaţia are pe piaţă încălţăminte sportivă, iar firma Marelbo nu vinde aşa ceva. Din punctul meu de vedere este o acţiune cel puţin ciudată, dacă nu chiar tendenţioasă şi realizată cu un anumit scop”, a subliniat Lucian Gheorghiu.

Potrivit preşedintelui executiv al Camerei de Comerţ Suceava, în mediul de afaceri, o muncă şi o notorietate câştigată în mulţi ani poate fi afectată de astfel de măsuri şi acţiuni în mod iremediabil, indiferent de soluţiile ulterioare date de instanţe, motiv pentru care o firmă de calibrul Marelbo nu poate şi nu trebuie tratată ca un infractor de drept comun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorul de încălţăminte Marelbo, supus unor acţiuni incalificabile din partea poliţiştilor şi procurorilor din Galaţi.
 Vizualizări articol: 21853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 20 voturi
Producătorul de încălţăminte Marelbo, supus unor acţiuni incalificabile din partea poliţiştilor şi procurorilor din Galaţi3.8520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Romania trimis de
( 4 apr 2016, 11:40:19
asta e pe la toate institutiile din romania.. controale la comanda...abuzuri.. relatii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de ciuperci (de post) Simplu de făcut și gustoasă, această ciorbă amintește cumva și de gustul supei de pui și este ideală pentru perioadele de post, dar și pentru persoanele care țin dietă pentru a scăpa de excesul de greutate.Avem nevoie de:O caserolă de 500 g... Citeşte