Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2016 - Anul XXI, nr. 79 (6192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată la Fălticeni printr-un marş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru a marca şi anul acesta Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului – 2 aprilie, Grădiniţa Specială Fălticeni, în parteneriat cu Primăria municipiului Fălticeni, Grădiniţa „Pinocchio”, Colegiul „Vasile  Lovinescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Şcoala Gimnazială Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială Nr. 2 „Ion Irimescu”, Şcoala Gimnazială Nr. 3 ”Mihail Sadoveanu” şi Centrul „Sfânta Tereza”, a organizat vineri, 1 aprilie, mai multe evenimente ce şi-au propus informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei detectării timpurii a Tulburărilor din Spectrul Autismului (TSA).

De la ora 10,00, copii cu dizabilităţi împreună cu cadre didactice de la Grădiniţa Specială şi voluntari de la colegiile „Mihai Bacescu” şi „Vasile  Lovinescu” au plecat într-un marş pe traseul Grădiniţa Specială - Primăria Fălticeni – Piaţa “Nada Florilor” (unde au fost lansate baloane albastre, culoare ce poartă mesajul persoanelor cu autism) - Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu”, locaţie în care s-au desfăşurat jocuri  în aer.

Prof. Elena Varganici, directoarea Grădiniţei Speciale Fălticeni, ne-a declarat: “Ne-am bucurat de sprijinul Primăriei municipiului Fălticeni şi al Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, care ne-a asigurat deplasarea în condiţii de siguranţă pe tot traseul. De asemenea, conducerea Şcolii Gimnaziale <Ion Irimescu> ne-a pus la dispoziţie modernul teren de sport unde copii şi adulţi, cu autism sau fără, am petrecut împreună câteva clipe de destindere prin joc şi mişcare.

Fiecare copil cu autism are nevoie de program de intervenţie personalizat, conceput pe nevoile proprii de educaţie şi dezvoltare. Astăzi solicităm din partea societăţii un gest prin care să arătăm că ne pasă. Persoanele cu autism fac parte, vrem - nu vrem, din viaţa noastră. Au nevoie de înţelegerea şi sprijinul nostru pentru a înţelege lumea înconjurătoare, pentru a se integra în societate. Numai iubindu-i şi acţionând împreună putem să-i ajutăm”.

Pentru sensibilizarea populaţiei din municipiul Fălticeni au fost distribuite materiale de promovare a serviciilor oferite în cadrul Grădiniţei Speciale Fălticeni copiilor cu autism. Au avut loc şi activităţi ludice de relaxare şi socializare cu participarea copiilor din Grădiniţa Specială şi a preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul de masă, distribuirea de fundiţe albastre, discuţii libere cu părinţii, dezbateri, activităţi practice.

 

Autismul reprezintă o prioritate în politicile de sănătate

Prof. Cristina Lemni, coordonator proiect, ne-a declarat: “Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite. În toată lumea, în jurul datei de 2 aprilie, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 66 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

În spirit de solidaritate şi respect faţă de persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autismului şi familiile acestora, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului, am organizat pentru al treilea an consecutiv un marş de susţinere. Apelul nostru se îndreaptă către toţi cei care vor să fie alături de persoanele cu TSA, prieteni, susţinători, terapeuţi, asistenţi sociali, studenţi, pensionari, psihologi, medici, cadre didactice, reprezentanţi mass-media. Marşul din data de 1 aprilie trage un semnal de alarmă asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism şi familiile lor. Împreună, putem deveni vocea care reprezintă interesele şi drepturile copiilor noştri speciali în societate”.

Cristina Lemni a precizat că există Legea 151/2010, Legea autismului, dar nu există norme de aplicare, chiar dacă au trecut şase ani. Pe 14 martie s-au publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii aceste norme şi în termen de 10 zile, până pe data de 24 martie, specialiştii în domeniu au putut face propuneri sau modificări la aceste norme.

“Eu personal am analizat aceste norme şi am făcut câteva propuneri/ modificări la aceste norme de aplicare şi le-am transmis celor responsabili. Sperăm ca în viitorul apropiat să se aprobe aceste norme şi viitorul acestor copii sa fie mai bun”, a precizat Cristina Lemni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată la Fălticeni printr-un marş.
 Vizualizări articol: 1904 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată la Fălticeni printr-un marş4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de ciuperci (de post) Simplu de făcut și gustoasă, această ciorbă amintește cumva și de gustul supei de pui și este ideală pentru perioadele de post, dar și pentru persoanele care țin dietă pentru a scăpa de excesul de greutate.Avem nevoie de:O caserolă de 500 g... Citeşte