Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2016 - Anul XXI, nr. 50 (6163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţ 2015

Evaluarea procurorilor suceveni în funcţie de dosarele soluţionate şi inculpaţii trimişi în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, structura care conduce şi coordonează activitatea celor zece parchete locale şi a celor două parchete judeţene din Suceava şi Botoşani, a organizat ieri şedinţa privind raportul de activitate din anul 2015. Ca în fiecare an a fost analizată activitatea fiecărei unităţi de parchet în parte. Deficitul de personal rămâne o problemă la cele mai multe dintre Parchetele de pe lângă Judecătorii, procurorii având tendinţa de a evita pe cât posibil localităţile mici şi de a încerca să promoveze la unităţile de Parchet superioare. Cel mai mare deficit de personal este la Parchetele locale din Botoşani, însă situaţia nu este cu mult mai roz nici la Parchetele locale din judeţul Suceava. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, de exemplu, activitatea a căzut, o perioadă de timp în anul 2015, în sarcina unui singur procuror. 

 

Diferenţe majore la media dosarelor soluţionate de procurorii suceveni

În bilanţul prezentat de procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu se arată că, în 2015, la unităţile de Parchet din cele două judeţe au fost înregistrate spre soluţionare 62.514 dosare. Dintre acestea au fost soluţionate 24.911, prin soluţii de clasare, renunţare la urmărire penală sau trimitere în judecată.

Unul din cele mai importante capitole vizate de raport este legat de media dosarelor soluţionate per procuror în anul 2015. În ceea ce priveşte Suceava, rezultate bune, peste media naţională, s-au obţinut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi (553 dosare de procuror, faţă de 516 media naţională) şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava (539 dosare, faţă de 516 media la nivel naţional). La polul opus, la Parchetele de pe lângă Judecătoriile din Gura Humorului şi Fălticeni, media dosarelor soluţionate per procuror a fost de 384, respectiv 329 dosare, faţă de media de la nivel naţional de 516 dosare. De precizat şi că media dosarelor de soluţionat a fost semnificativ mai mică la aceste Parchete cu rezultate mai slabe. De exemplu, un procuror de la Gura Humorului a avut de soluţionat în medie 753 de dosare, în timp ce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava volumul de activitate a fost imens, 1.754 dosare de procuror.

 

Procurorii din Rădăuţi au cea mai bună medie la trimiteri în judecată

Un alt capitol foarte important, al dosarelor soluţionate cu trimiteri în judecată, arată rezultate bune, peste medie, din nou, la Parchetele de pe lângă Judecătoriile din Rădăuţi şi Suceava. Astfel, la Rădăuţi, procurorii au o medie de 51 de trimiteri în judecată, iar la Suceava de 32 de trimiteri în judecată, faţă de o medie de 31,55 dosare soluţionate per procuror, media naţională. Cea mai scăzută medie a dosarelor soluţionate cu trimiteri în judecată, la nivel de judeţ Suceava, a fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, doar 25 de dosare de procuror.

Rezultate foarte bune la capitolul trimiteri în judecată a obţinut şi Parchetul judeţean, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Procurorii de aici au depăşit o medie de 13 trimiteri în judecată de procuror, faţă de 8,26, media naţională.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava are o medie de 2,70 dosare soluţionate de procuror, sub media naţională de la aceste structuri de 4,01 trimiteri în judecată.

 

Multe dosare rămân prea mult timp pe masa procurorilor

În raportul de activitate se arată că există progrese care constau în creşterea numărului cauzelor soluţionate prin rechizitoriu, de la 1.749 de dosare în 2014, la 1.983 de dosare în 2015, un plus de 234 de cauze, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 12%. Un alt capitol pozitiv este la numărul de inculpaţi trimişi în judecată. Un număr de 2.547 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pe parcursul anului trecut, mai mulţi cu 280 faţă de anul 2014.

Referitor la minusuri, se constată o creştere a dosarelor rămase nesoluţionate peste 6 luni de la începerea urmăririi penale, de la 6.569 în anul 2014 la 10.548 în 2015, creşterea fiind de 37,72%. Aşadar, mai succint, multe dosare rămân prea mult timp pe masa procurorilor înainte de a fi soluţionate.

Un alt minus important este legat de creşterea numărului căilor de atac penale şi civile promovate de procurori şi respinse de instanţă, de la 57 în anul 2014 la 67 în 2015.

 

Problemele identificate: Fluctuaţia de personal, lipsa de experienţă sau deconsecvenţă a unor magistraţi 

În raportul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava s-au identificat şi o serie de motive ale operativităţii relativ scăzute a cauzelor aflate în lucru:

“Menţinerea unei operatitvităţi relativ scăzute a dosarelor penale aflate în lucru la procurori se explică prin fluctuaţia de personal, ce a determinat redistribuirea cauzelor, lipsa de experienţă a unora dintre magistraţi, preluarea unui număr important de cauze de organele ierarhic superioare, în majoritatea lor vechi, şi, nu în ultimul rând, prin lipsa de consecvenţă, ritmicitate şi implicare a procurorilor de caz, în soluţionarea dosarelor repartizate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evaluarea procurorilor suceveni în funcţie de dosarele soluţionate şi inculpaţii trimişi în judecată.
 Vizualizări articol: 3719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Evaluarea procurorilor suceveni în funcţie de dosarele soluţionate şi inculpaţii trimişi în judecată3.054

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coliva de arpacaș Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a... Citeşte