Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2016 - Anul XXI, nr. 50 (6163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Direcţia Silvică Suceava

Concurenţă puternică pentru cea mai mare cantitate de masă lemnoasă exploatabilă anul acesta în pădurile judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De mâine, la sediul Direcţiei Silvice Suceava vor începe trei zile de foc, în care sute de agenţi economici, din mai multe judeţe, se vor lupta în oferte pentru achiziţionarea celui mai mare volum de masă lemnoasă scos la vânzare până acum, la o licitaţie intermediară.

Mai exact, în zilele de 2, 3 şi 4 martie Direcţia Silvică Suceava oferă la licitaţie din fondul forestier proprietate publică a statului un volum brut de 505.651 de metri cubi de masă lemnoasă, care, în mare, trebuia să fie contractată spre exploatare încă de anul trecut, în cadrul licitaţiei principale, dacă aceasta nu ar fi fost boicotată de agenţii economici. Licitaţiile programate ulterior, în ianuarie şi în februarie, s-au lovit de „blocada” impusă de forestieri, care au protestat în număr mare atât în Capitală, cât şi pe străzile Sucevei, venind cu o serie de revendicări care au ajuns pe masa de lucru a Guvernului, o serie de schimbări fiind făcute apoi de Ministerul Mediului.

 

Participare record din cauza crizei de pe piaţa lemnului

În total, 357 de agenţi economici din domeniul exploatării şi prelucrării lemnului s-au  înscris la cea mai aşteptată licitaţie a anului, care ar putea pune capăt crizei de pe piaţa lemnului.

În urma analizării dosarelor depuse de solicitanţi, comisia de preselecţie a admis participarea la licitaţie a 338 de agenţi economici.

Alţi nouă operatori economici au fost admişi, dar cu observaţii, deoarece certificatele lor de atestare pentru exploatări forestiere expiră în perioada dintre preselecţie şi data licitaţiei, încât, dacă nu sunt actualizate la timp, ar putea fi probleme în privinţa participării lor la licitaţie.

Zece agenţi economici au fost respinşi de comisia de preselecţie, din cauza lipsei unor documente solicitate la dosarul de înscriere la licitaţie sau a altor probleme sesizate.

Înscrierea unui număr atât de mare de participanţi la licitaţie este cea mai bună dovadă a gradului mare de interes pe care aceasta l-a trezit în rândul agenţilor economici,  care au ocazia să îşi adjudece acum cele mai mari cantităţi de lemn exploatabil anul acesta, după o perioadă de trei luni de inactivitate.

Licitaţiile se vor desfăşura cu strigare, nu cu oferte în plic (varianta introdusă la licitaţiile care au fost blocate), conform cerinţelor forestierilor, care considerau că noua variantă de depunere a ofertelor este riscantă, în sensul că unii dintre ei puteau să nu obţină nimic, iar alţii să câştige prea multe partizi, peste puterile lor de exploatare. Pe de altă parte, varianta cu strigare poate duce la o creştere mai mare a preţului de adjudecare a unei partizi, ca urmare a concurenţei dintre ofertanţi.

 

Lemnul de răşinoase, „aurul verde” al judeţului

Principala materie primă scoasă la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava este lemnul de răşinoase, care are şi cea mai mare căutare, la nivel internaţional, datorită utilizării sale în construcţii, statele arabe, China şi Japonia fiind principalele destinaţii către care se exportă.

În ziua de 2 martie sunt licitate partizile exploatabile pe raza ocoalelor silvice Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Iacobeni şi Cârlibaba.

Pe 3 martie va fi scoasă la vânzare masa lemnoasă pe picior (în pădure) de pe raza ocoalelor silvice Breaza, Pojorâta, Vama, Moldoviţa, Frasin, Marginea, Putna, Falcău, Brodina.

Pe 4 martie vor putea fi licitate partizile exploatabile de pe raza ocoalelor silvice Mălini, Râşca, Fălticeni, Dolhasca, Pătrăuţi şi Adâncata.

Pe specii, cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabilă este cel de răşinoase – peste 373.000 mc, urmat de fag – aproape 105.000 mc, stejar – 1.420 mc, la care se mai adaugă peste 14.000 mc de lemn de esenţă tare, din diverse specii, precum şi 8.800 mc de lemn de esenţă moale, din mai multe specii.

Toată masa lemnoasă oferită spre vânzare „pe picior” provine din fondul forestier al statului, fiind certificată la nivel internaţional, nu doar la calitate, ci şi ca exemplu de bune practici în gestionarea responsabilă şi eficientă a pădurilor, prin sistemul Forest Stewardship Council (FSC), ceea ce reprezintă un avantaj pentru agenţii economici în relaţiile comerciale cu cei cărora le vor vinde produsele obţinute prin exploatarea şi prelucrarea acesteia.

 

Preţurile de pornire, la nivelul licitaţiilor adjudecate în 2015

Ca urmare a noilor reglementări făcute la nivel naţional, după protestele de amploare ale forestierilor, preţurile de pornire a licitaţiei au fost modificate pentru toate categoriile de masă lemnoasă.

În unele cazuri au scăzut, la altele s-au menţinut la un nivel apropiat. Interesant este că, în medie, noile preţuri de pornire sunt la nivelul licitaţiilor adjudecate în 2015.

„Preţul mediu de pornire la licitaţia principală pentru anul 2015 a fost de 158 de lei/mc, raportat la volumul brut. Acelaşi preţ mediu a fost calculat şi pentru licitaţia  principală pentru 2016, care a fost boicotată de agenţii economici. Pe de altă parte, preţul de pornire pentru întregul volum de masă lemnoasă adjudecat (preţ mediu pe toate licitaţiile şi negocierile) a fost în 2015 de 151 de lei/mc, raportat la volum brut. În urma modificării HG 924/2015 (Regulamentul de vânzare a masei lemnoase) şi aplicării de către RNP Romsilva a noii metodologii de stabilire a preţurilor, preţul de pornire pentru licitaţia pe care o vom organiza la începutul lunii martie este – matematic – identic cu cel din 2015, respectiv 151 de lei/mc.

Cu siguranţă piaţa va fi cea care va stabili nivelul preţurilor de adjudecare a lemnului şi în 2016, iar experienţa anilor trecuţi arată că nivelul acestor preţuri a fost mereu superior preţurilor de pornire. Spre exemplu, în 2015, în urma licitaţiilor, nivelul preţului mediu de adjudecare a fost de 186 de lei/mc”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, care a făcut o analiză a preţurilor medii de pornire din ultimii doi ani, la licitaţiile de masă lemnoasă organizate de unitatea silvică pe care o reprezintă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concurenţă puternică pentru cea mai mare cantitate de masă lemnoasă exploatabilă anul acesta în pădurile judeţului.
 Vizualizări articol: 4730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Concurenţă puternică pentru cea mai mare cantitate de masă lemnoasă exploatabilă anul acesta în pădurile judeţului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coliva de arpacaș Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a... Citeşte