Google
Tim-Group - Termopane
Tim-Group - Termopane
Tim-Group - Termopane
 
marţi, 1 mar 2016 - Anul XXI, nr. 50 (6163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,5169 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2669 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
CAR Invatamant Falticeni
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Coliva de arpacaș

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a început să fie comercializat și drept desert la pahar obișnuit de multe cofetării, sub numele de ”dulce de grâu”, care este ieftin și foarte apreciat.

Avem nevoie de:

O cană cu arpacaș, o cană cu zahăr, o cană cu miez de nucă, 3 căni apă caldă, o esență de rom, o lămâie sau o portocală mică, trei plicuri zahăr vanilat, un praf de sare, opțional 2 linguri miere de albine, un vîrf de cuțit scorțișoară, o lingură cacao, bucățele de rahat, stafide

Preparare:

Spălăm arpacașul în 2-3 ape reci, apoi îl punem la fiert cu apă caldă cât să îl acopere cu 2-3 degete. Trebuie să dea în clocot 5 minute, apoi apa care a devenit galbenă și cu gust pronunțat de tărâțe se aruncă. Peste arpacaș punem imediat cele trei căni de apă fierbinte menționate în rețetă ( nu apă rece, ca să nu se întărească arpacașul) și puțină sare și lăsăm să fiarbă până ce ”înflorește”. Dăm oala de pe foc, acoperim cu capacul și un prosop gros și lăsăm o oră, timp în care apa ar trebui să fie complet absorbită iar grâul să fie moale. Punem zahărul, amestecăm cu o lingură sau lopățică de lemn și punem arpacașul îndulcit din nou pe foc, să fiarbă amestecat mereu, până se îngroașă cât dorim de mult. Dăm din nou arpacașul la răcit acoperit, sub capac și prosop. Răcirea trebuie să se facă la temperatura camerei, lent, timp de 2 ore. Apoi amestecăm în arpacașul devenit cleios coaja rasă de la jumătate de lămâie ori portocală, 1-2 linguri de zeamă de lămâie de portocală, zahărul vanilat, nuca măcinată sau tăiată bucățele, esența de rom după gust, eventual stafide, rahat, scorțișoară și cacao, dacă folosim. Totul trebuie frământat foarte bine, ca să se uniformizeze gusturile. În final, preparatul trebuie să aibă o consistență de mămăligă deasă. Îl clădim pe o farfurie, îl nivelăm și ornăm după preferință. Ca dulce ritualic, se ornează de obicei presărând deasupra un strat fin și uniform de pesmet, peste care se presară zahăr și cacao cu ajutorul șabloanelor decupate în hârtie, iar pe margini se pun bomboane sau jeleuri sau chiar bastonașe de rahat colorat. Se mai poate orna cu nucă amestecată cu zahăr și coajă de portocală, cu care se tapetează toată suprafața, iar peste ea se pun jumătăți de miez de nucă sau se rade ciocolată amăruie. Lăsăm cel puțin o oră coliva înainte de servire, ca să se armonizeze aromele. Este un desert consistent și deosebit de gustos. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coliva de arpacaș.
 Vizualizări articol: 2810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Coliva de arpacaș5.051

Iulius Mall - Concertul Primaverii
Vanzare Service Automate Cafea
Denis Shoes
ROMFOUR - Transport de persoane si colete
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coliva de arpacaș Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a... Citeşte