Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 ian 2016 - Anul XXI, nr. 15 (6128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Anchete complicate

Incendiatori care au acţionat în stil mafiot, liberi din lipsă de probe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazuri deosebit de grave de incendieri în stil mafiot, petrecute cu câteva luni de zile în urmă, sunt încă în fază de anchetă, fără ca autorii să ajungă după gratii, acolo unde le este locul având în vedere modul în care au acţionat. Este vorba de trei dosare penale de acest gen, unul privind incendierea maşinii unui poliţist din Rădăuţi, unul cu privire la incendierea casei unui tânăr din Milişăuţi, chiar în noaptea nunţii acestuia, şi unul privind incendierea a două maşini ale unei firme de securitate din Suceava. Doar în cazul primului dosar, de la Rădăuţi, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de un suspect, însă acesta a petrecut doar 24 de ore în arest, mai fiind încă mult de lucru la probarea faptei. Din informaţiile pe care le avem, în fiecare din cele trei cazuri anchetatorii şi păgubiţii bănuiesc cine este autorul, însă de la bănuieli, chiar dacă justificate, şi până la probe certe, calea este lungă şi anevoioasă.

 

Nici o veste despre autor, la şase luni după ce casa i-a fost incendiată în noaptea nunţii

Primul din cele trei incendii la care facem referire, în ordine cronologică, s-a petrecut în noaptea de 23 spre 24 august 2015, la Milişăuţi.

Adrian Calenciuc, în vârstă de 31 de ani, şi aleasa inimii sale, Iuliana, în vârstă de 20 de ani, petreceau în acea noapte la un restaurant din Rădăuţi, la propria nuntă, alături de 250 de invitaţi.În jurul orei 1.30, un incendiu violent a izbucnit la şura din spatele casei celor doi tineri şi s-a extins apoi la acoperişul locuinţei, precum şi la o gospodărie vecină. Focul a fost stins în totalitate de pompieri abia a doua zi dimineaţă, în jurul orei 6.00. Partea superioară a casei tinerilor, o locuinţă nouă, care fusese recent mobilată, a fost distrusă. Violenţa incendiului a indicat clar că focul a fost pus intenţionat. Ulterior s-a stabilit cert că autorul a răspândit o substanţă inflamabilă, pe o suprafaţă mai mare, anchetatorii identificând de altfel şi fragmente din recipientul folosit.

Tânărul păgubit, pentru care noaptea nunţii s-a transformat într-un coşmar, nu a primit nici o veste bună de la anchetatori până acum. Martori care să fi văzut ceva concret nu există, speranţele fiind legate de probele adunate de la locul faptei, în special fragmentele de recipient, care au fost expertizate deja.

Referitor la acest caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, care coordonează cercetările prin procurorul de caz, a informat că urmărirea penală este efectuată in rem (adică pentru faptă şi nu faţă de o persoană anume), pentru infracţiunea de distrugere.

„Persoane necunoscute au incendiat cu intenţie imobilul aparţinând persoanei vătămate. Măsurile dispuse în cauză în vederea identificării făptuitorului nu pot fi făcute publice în acest moment”, ne-a informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

 

Un recidivist condamnat pentru ultraj, suspect în cazul incendierii maşinii unui poliţist

Al doilea caz de incendiere în stil mafiot s-a înregistrat în luna septembrie, în municipiul Rădăuţi. În noaptea de 6 spre 7 septembrie, un autoturism BMW, proprietatea personală a unui ofiţer de poliţie judiciară din Rădăuţi, Doru Potoroacă, a fost incendiat, peste drum de casa omului legii. Autorul a spart un geam lateral al autoturismului şi a aruncat în interior o flacără deschisă.

Anchetatorii au ajuns relativ repede la un suspect, Florin Nicolaică, un localnic în vârstă de 39 de ani. Cunoscut ca un om violent, cu antecedente penale, acesta se eliberase de la sfârşitul lunii iunie din Penitenciarul Botoşani. El fusese condamnat anterior tocmai pentru agresarea unui poliţist, un coleg de la Biroul de Investigaţii Criminale Rădăuţi al comisarului căruia i s-a incendiat maşina.

După 24 de ore de arest, suspectul a fost lăsat în libertate, sub măsura controlului judiciar. Decizia s-a luat în concordanţă cu probele existente la dosar. Din informaţiile pe care le avem anchetatorii aşteaptă o serie de rezultate ale unor probe criminalistice, pentru a putea stabili fără echivoc dacă Nicolaică este autorul.

„În cadrul urmăririi penale au fost dispuse mai multe acte de urmărire penală (percheziţie domiciliară, ridicări de obiecte, efectuarea unor experimente judiciare) precum şi expertizarea medico-legală a inculpatului, ale cărei concluzii nu au fost înaintate până la acest moment”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Dosarul este în lucru pe masa ofiţerilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

 

Anchetă complicată şi în cazul incendierii, din răzbunare, a două maşini ale aceleiaşi societăţi

Al treilea incendiu în care s-a acţionat în stil mafiot a fost provocat în dimineaţa zilei de 17 septembrie 2015, când două maşini au luat foc într-o parcare din faţa unui complex de locuinţe din Ipoteşti. Ţinta a fost cât se poate de clară: cele două maşini ale firmei de securitate, care erau inscripţionate „farahoti.ro”. Între cele două maşini mai era un autoturism, care însă nu a fost vizat de autor sau autori.

Maşinile au luat foc pe interior, după ce au fost sparte geamurile laterale.

Prima maşină, o autoutilitară, a ars în proporţie de 85%, în timp ce a doua, în proporţie de aproximativ 60%. În afara distrugerii maşinilor, flăcările au mai compromis şi aparatură a societăţii, care era depozitată în vehicule.

Şi în acest caz, din informaţiile pe care le avem, anchetatorii au date despre un suspect, însă rămâne de văzut dacă vor reuşi să şi probeze comiterea faptei.

O certitudine este că în general cazurile de incendiere a maşinilor sau a caselor se dovedesc a fi foarte greu de soluţionat de anchetatori. Dacă nu există martori, imagini video sau alte indicii solide în zilele imediat premergătoare comiterii faptei, probatoriul este ulterior foarte greu de adunat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiatori care au acţionat în stil mafiot, liberi din lipsă de probe.
 Vizualizări articol: 2555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Incendiatori care au acţionat în stil mafiot, liberi din lipsă de probe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu gutui Aceasta este una dintre vechile mâncăruri boierești, probabil de inspirație turcească. Foarte rafinată, combinația parfumată a gustului de pui cu aroma gutuilor este puțin folosită astăzi pe la noi, din păcate. Este la fel de ușor de preparat... Citeşte