Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2016 - Anul XXI, nr. 13 (6126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negocierea libertăţii

Plătiţi cu 1.000 de euro, pentru a-i scoate din puşcărie pe hoţii care i-au prădat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc cu privire la bărbatul acuzat de „tăinuire la furt calificat” şi ”favorizarea făptuitorului” scoate în evidenţă cum libertatea unor infractori recidivişti se poate cumpăra cu bani. Profitând de faptul că, în conformitate cu actualul Cod Penal, la infracţiunile de furt poate surveni împăcarea părţilor chiar şi după ce autorii au fost trimişi în judecată, până la primul termen de judecată, inculpatul Dănuţ Ioan Dariciuc, în vârstă de 44 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, ar fi determinat două părţi vătămate să-şi retragă plângerile, pentru 1.000 de euro fiecare. Când una dintre victime s-a decis să dea banii înapoi şi să nu se mai împace cu hoţii, inculpatul Dariciuc a trecut la intimidări şi ameninţări, rezultă din anchetă.

 

De la valorificator de bunuri furate la intermediar pentru libertatea infractorilor 

După cum am arătat în ediţia de sâmbătă a ziarului nostru, Dănuţ Ioan Dariciuc a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, decizia putând fi atacată cu apel. Pe de o parte, rezultă din anchetă, acesta valorifica bunuri provenite din furt, având aşadar interes direct de a colabora în continuare cu cei care spărgeau case şi anexe ale locuinţelor. Pe acest fond, arată anchetatorii, inculpatul s-a implicat în activitatea de convingere a victimelor unor fapte de furt să-şi retragă plângerile şi să declare în faţa instanţei că se împacă definitiv şi total cu autorii.

 

Cine sunt hoţii pentru care se cumpăra libertate: file întregi de cazier

Ancheta din acest caz a plecat de la dosarul privind furturile comise de Cristian Filip Calancea, în vârstă de 30 de ani, din Sadova, de Lucian Solomon, de 22 de ani, şi de Gruia Mălin Lăcătuş, de 30 de ani, ultimii doi din Pojorâta. Toţi cei trei inculpaţi au caziere de file întregi la cazier, despre ei putându-se spune fără teama de a greşi că au făcut naveta prin penitenciare, iar când au fost în libertate au trăit din furat.

Cristian Filip Calancea, de exemplu, cel care, rezultă din anchetă, se afla în cea mai strânsă colaborare cu Dariciuc, în sensul că bunurile furate de primul erau valorificate de al doilea, este un infractor recidivist al cărui cazier judiciar însumează patru pagini cu menţiuni privind condamnări pentru infracţiuni de furt calificat şi /sau conexe.

 

Bunuri de 30.000 de lei, ridicate sub suspiciunea că provin din furturi

Efectuând cercetări, anchetatorii de la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc au descoperit că mare parte din bunurile furate au ajuns la Dănuţ Ioan Dariciuc, în vârstă de 44 de ani, zis „Calu”. Acesta este acuzat că pe parcursul anului trecut a achiziţionat în mod repetat, de la persoane care au ca ocupaţie constantă furturile din locuinţe, aparate electrocasnice (cu preponderenţă televizoare LED, LCD şi SMART), precum şi scule de tâmplărie şi scule electrice folosite în construcţii, bijuterii şi alte valori, cu scopul de a le valorifica mai departe sau de a şi le însuşi, deşi ştia foarte bine că proveneau din furturi.În urma percheziţiilor efectuate de poliţişti la finele săptămânii trecute, la domiciliile lui Dariciuc şi ale unor rude de-ale sale, au fost ridicate bunuri în valoare de aproximativ 30.000 de lei, fără documente de provenienţă. Despre o parte din aceste bunuri s-a stabilit deja că provin din furturi.

Până în acest moment, există cel puţin  şapte persoane vătămate care au recunoscut o parte din bunurile furate ca fiind ale lor: două din municipiul Câmpulung Moldovenesc, două din comuna Frumosu, două din Sadova şi o persoană din comuna Pojorâta.

 

Sumele de bani pentru împăcare, cu mult peste valoarea prejudiciului

Anchetatorii au arătat că Dariciuc a abordat insistent, la finele anului trecut, două victime ale unor fapte de furt comise de cei trei infractori recidivişti amintiţi mai sus, ambele din Sadova, cărora le-a propus să-şi retragă plângerile, fapt legal până la un punct.

“Ca urmare a abordării şi insistenţelor suspectului Dariciuc Dănuţ Ioan, care a urmărit în mod cert să îi ajute pe cei trei inculpaţi să scape de răspunderea penală cu scopul expres de a putea relua colaborarea cu aceştia în activitatea infracţională, persoanele vătămate s-au prezentat la un birou notarial din municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde au semnat un înscris notarial, autentificat la data de 01.12.2015, prin care au declarat că s-au împăcat cu inculpaţii  şi nu mai au pretenţii de la aceştia, deşi inculpaţii se aflau în stare de arest preventiv la Penitenciarul Botoşani şi nu aveau cum să ia contact unii cu alţii”, au explicat anchetatorii.

Tot în decembrie 2015, cele două persoane vătămate au primit fiecare câte 1.000 de euro, prin intermediul unui apropiat al inculpaţilor şi al lui Dariciuc, fiind încheiate în acest sens două înscrisuri notariale.

De precizat că valoarea bunurilor sustrase de la cele două părţi vătămate a fost de mai puţin 1.000 de euro, cumulat, prejudiciu care de altfel a fost recuperat în proporţie de 70% de poliţişti. Aşadar, membrii grupări au oferit sume importante pentru această împăcare, semn că activitatea infracţională era una profitabilă.

 

A trecut la ameninţări când banii nu au mai fost de ajuns

Tot în luna decembrie, una din părţile vătămate s-a decis să înapoieze cei 1.000 de euro, întocmind în acest sens şi un înscris sub semnătură privată. Respectivul a aflat că cei trei sunt recidivişti care trăiesc din furat şi  a decis că nu poate să gireze la punerea în libertate a acestora, pentru a  comite mai departe infracţiuni. Această decizie i-a stârnit furia lui Dănuţ Ioan Dariciuc, care era deja monitorizat de anchetatori.

„Suspectul Dariciuc Dănuţ Ioan, zis Calu, a adresat indirect ameninţări părţii vătămate, prin cumnatul său,  transmiţându-i mesaje de tip sms şi afirmând că <va bate cuie cu acest omuleţ fără ciocan>, abordând-o ulterior insistent la serbarea de sfârşit de an de la grădiniţa unde ambii au copii”, au arătat procurorii care s-au ocupat de caz.

În momentul în care a cerut arestarea lui Dariciuc, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a subliniat şi perseverenţa infracţională a inculpatului, care a mai fost condamnat, în februarie 2012, în Austria, pentru o infracţiune de furt, la pedeapsa de 9 luni cu suspendarea executării pedepsei, însă nu a dat semne de îndreptare.

 

Televizor furat, găsit cu seriile şterse la domiciliul inculpatului

Printre bunurile găsite în casa lui Dănuţ Ioan Dariciuc se numără şi un televizor Smart LCD, cu diagonala de 106 cm, care avea seriile externe şterse sau distruse. Pe baza seriilor unice din memoria internă a aparatului, care coincideau cu cele de pe factura părţii vătămate, s-a dovedit, fără dubiu, că televizorul respectiv a fost furat din casa unui bărbat din Câmpulung Moldovenesc, în vara anului trecut. Respectivul abia apucase să plătească patru rate pentru televizorul recuperat acum de poliţişti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plătiţi cu 1.000 de euro, pentru a-i scoate din puşcărie pe hoţii care i-au prădat.
 Vizualizări articol: 4028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Plătiţi cu 1.000 de euro, pentru a-i scoate din puşcărie pe hoţii care i-au prădat3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ouă scoțiene Un fel de chiftele gigant, cu un ou fiert în mijloc, savuroase, ușor de făcut și comod de transportat dacă vrem să le luăm cu noi pe post de gustare... Pentru petrecerile "cu ștaif”, dacă nu vrem să șocăm invitații cu uriașe... Citeşte