Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2015 - Anul XX, nr. 134 (5946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest la înălţime

Un bărbat cocoţat pe schela catedralei din Fălticeni a făcut circ cu zeci de oameni, de la poliţişti, la primar şi funcţionari de instituţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat în vârstă de 47 de ani a făcut un adevărat circ, întins pe durata a mai bine de patru ore, după ce s-a cocoţat pe schela catedralei din centrul municipiului Fălticeni, la o înălţime de aproximativ 20 de metri, şi a început să ameninţe că se sinucide pentru că i s-a tăiat pensia de handicap.

La faţa locului au ajuns mai întâi pompieri, jandarmi, poliţişti, echipaje SMURD şi de la Ambulanţa Fălticeni, dar acesta nu avea să fie decât începutul. Bărbatul a solicitat ca la faţa locului să vină primarul din Forăşti, unde îşi are domiciliul, şi cei care i-au tăiat pensia de handicap. Din ordin al prefectului de Suceava, la Fălticeni au fost trimişi un jurist și un psiholog din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava, reprezentanţi ai Primăriei Forăşti, funcţionari de la Casa de Pensii şi de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, instituţie la care bărbatul a depus o solicitate de acordare a unui ajutor de urgenţă.

 

Toată nebunia a plecat de la o indemnizaţie de 39 de lei pe lună

Bărbatul, domiciliat în satul Oniceni, comuna Forăşti, s-a lăsat înduplecat extrem de greu. În mai multe rânduri chiar a aruncat cu bucăţi de piatră spre cei veniţi să-l ajute.

Soţia bărbatului a povestit cum a ajuns acesta pe schela catedralei din Fălticeni.

“De la comisia pentru persoanele cu handicap i s-a spus că este sănătos, dar nici eu nu pot să muncesc pentru că trebuie să am tot timpul grijă de el. Nimeni nu înţelege că este bolnav. Are 400 de lei pensia de invaliditate şi 39 de lei pensia de handicap. Ieri (n.r. joi) a venit din spital, are şi probleme cu coloana vertebrală, are o deplasare de coloană şi dacă face o mişcare greşită paralizează. Când a venit acasă, a primit hârtia de la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap prin care era anunţat că i s-au tăiat cei 39 lei. De aici a pornit totul”, a declarat Doina Mihaela Ivlev.

 

Din cabinetul psihiatrului a fugit direct pe schele 

Femeia era şi ea vizibil exasperată de comportamentul soţului ei, care urmează de multă vreme şi tratament psihiatric, având zile în care îşi pierde orice urmă de control. Aşa s-a întâmplat şi joi, iar ieri dimineaţă femeia a venit la Fălticeni cu soţul său, care urma să fie consultat de un medic psihiatru. Femeia a relatat că bărbatul, aflat în cabinetul psihiatrului, a ieşit afară, motivând că vrea să fumeze, iar în acel moment a fugit în curtea bisericii, unde s-a suit pe schelă.

„Avea 39 de lei şi i-au luat şi pe aceia, mai are 400 de lei pensia de invaliditate pentru ce a muncit, dar banii nu ajung nici pentru medicamentele lui. Ia pastile pentru plămân, oase şi probleme psihice, iar cei de la comisie spun că e sănătos.... Acesta e om sănătos”? era disperată femeia.

 

Mobilizarea pompierilor

Pompierii au adus la faţa locului o autospecială cu scară mecanică. De asemenea,de la Câmpulung Moldovenesc a fost adusă o saltea pneumatică, iar structura de fier beton de sub schela catedralei a fost acoperită cu saltele şi cu o pernă pneumatică, în cazul în care bărbatul s-ar fi aruncat. Pompierii au încercat la un moment dat să se urce la bărbat cu o sticlă de apă, însă au fost nevoiţi să se oprească, după ce acesta a scos o lamă şi a ameninţat că se taie.

 

Bărbatul vrea ca primarul să-i dea bani pentru a-şi repara acoperişul de la casă

Acesta a cerut insistent ca la faţa locului să vină primarul din Forăşti, Brăduţ Avramia. Soţia sa a explicat de unde ura faţă de primar:

„Ne-a luat vântul acoperişul de pe casă şi primarul i-a promis ajutor de urgenţă, dar nu i-a dat nimic”. Am aflat ulterior că acest ajutor de urgenţă se acordă prin intermediul  Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, care a întocmit un dosar în acest sens, pentru suma de 2.000 de lei, care a fost trimis pentru aprobare la agenţia centrală de la Bucureşti.

Viceprimarul din Forăşti, Nechita Nazarov, a explicat că familiei i s-a propus oferirea unui modul, o locuinţă provizorie, însă aceştia nici nu au vrut să audă de această variantă. 

 

Soluţia găsită pentru ca bărbatul să fie convins să coboare

Inclusiv preotul de la Catedrala “Învierea Domnului” Fălticeni a încercat o mediere cu bărbatul suit pe schele, însă fără vreun rezultat.

În cele din urmă, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava au semnat o hârtie prin care îi garantau bărbatului că situaţia sa va fi reevaluată de comisia de specialitate.

Abia în aceste condiţii, după o oră de negociere şi rugăminţi ale soţiei, la ora 11.25, un reprezentant al Detaşamentului de Pompieri Fălticeni, care a urcat la bărbat cu scara de intervenţie la înălţime, având asupra sa şi documentul, a reuşit să-l convingă pe protestatar să coboare de pe schela catedralei din Fălticeni cu autospeciala de intervenţie şi salvare la înălţime.

 

O indemnizaţie jenant de mică, care, mai mult, a fost tăiată  

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava a transmis, ieri, o serie de date cu privire la situaţia bărbatului.

Acesta a fost diagnosticat anul trecutde dorsolombargie cronică, cifoscolioză dorsolombară, sechele rahitism, coxartroză incipientă și sindrom psihoanabolic, prezentând  un grad minim de insuficiență respiratorie.

Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH) Suceava a emis în  data de 15 octombrie 2014 certificatul de încadrare în grad mediu de handicap, valabil 12 luni. Acestuia i s-a aprobat o pensie de 39 de lei lunar. Bărbatul a contestat decizia, iar Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap i-a respins cererea cu motivarea că nu s-au respectat criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap.  Comisia superioară a solicitat o nouă evaluare cu încadrare corespunzătoare sau neîncadrare.

 

Internat în Secţia de Psihiatrie Burdujeni 

Pe 25 mai bărbatul s-a prezentat din nou în faţa unei comisii, la Suceava, care a stabilit că acesta nu mai poate primi nici un leu deoarece afecţiunile de care suferă nu permit încadrarea în grad de handicap. Acum două zile, joi, bărbatul a primit acasă această decizie nefavorabilă care l-a condus la gestul de ieri.

După ce a fost coborât de pompieri, bărbatul în vârstă de 47 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD împreună cu un echipaj de poliţie, şi transportat la Secţia de Psihiatrie Burdujeni, pentru îngrijiri medicale.

Trecând peste gestul reprobabil al acestui om, nu putem să nu remarcăm modul în care tratează statul român oamenii bolnavi, oferindu-le indemnizaţii de câteva zeci de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat cocoţat pe schela catedralei din Fălticeni a făcut circ cu zeci de oameni, de la poliţişti, la primar şi funcţionari de instituţii.
 Vizualizări articol: 2802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Un bărbat cocoţat pe schela catedralei din Fălticeni a făcut circ cu zeci de oameni, de la poliţişti, la primar şi funcţionari de instituţii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(13 iun 2015, 17:35:52
no coment

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei