Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2015 - Anul XX, nr. 134 (5946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Afaceri murdare

Sex şi corupţie în Vama Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret s-a dovedit o adevărată cocină, unde corupţia se împletea de minune cu actele sexuale impuse pentru protejarea traficanţilor de ţigări. Sunt realităţi cutremurătoare care au ieşit la iveală pentru că una dintre femeile de care a profitat comisarul-şef Nelu Fediuc a avut curajul să-l denunţe. Mai mult, femeia a rezistat tuturor presiunilor care s-au exercitat asupra ei pentru a-şi retrage plângerea, inclusiv ofertei de 12.000 de euro venite din partea fostului şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret.

 

Relaţii sexuale şi 200 de dolari pentru protecţie

Totul a început în ianuarie 2008, când femeia se întorcea din Ucraina prin PTF Siret. La un moment dat, maşina cu care circula a fost oprită de un poliţist de frontieră alături de care se afla un bărbat în civil, despre care ulterior avea să afle că se numeşte Nelu Fediuc şi că are gradul de comisar.

Pentru că avea asupra ei zece cartuşe de ţigări marca Ronson peste limita admisă, femeia l-a rugat pe ofiţer să nu o sancţioneze, cu promisiunea că-i va fi recunoscătoare ulterior, condiţii în care a scăpat fără nici un avertisment. Povestea s-a repetat câteva zile mai târziu, dar de această dată Nelu Fediuc i-a transmis că intenţionează să o sancţioneze. Femeia a încercat să-i ofere 50 de lei, dar a fost refuzată, însă Fediuc i-a propus să întreţină relaţii sexuale.

„În urma acestei întâlniri, Nelu Fediuc i-a propus să aibă regulat astfel de întâlniri, asigurând-o în schimb că i se va permite să treacă nestingherită prin Vama Siret şi să introducă în România circa 50-60 cartuşe cu ţigări/tură, propunere acceptată. În perioada februarie – iunie 2008 au avut în medie două întâlniri/lună, în diverse locaţii din Siret şi Rădăuţi, unde au întreţinut raporturi sexuale, în schimbul asigurării protecţiei în vamă. Cu aceste ocazii, la cererea expresă a inculpatului Fediuc Nelu, martora - denunţătoare îi remitea acestuia şi suma de 200 dolari, în acelaşi scop, ca să beneficieze de protecţie, la fiecare trecere cu ţigări prin vamă peste limita legală”, se arată în rechizitoriul prin care Nelu Fediuc a fost trimis în judecată.

Femeia a descris şi cum funcţiona relaţia de „afaceri” cu Nelu Fediuc: În lunile februarie, martie, aprilie, mai şi iunie 2008, am fost în Ucraina sau colecţionam ţigări din parcarea adiacentă punctului. Eu am respectat înţelegerea şi de fiecare dată simţeam că am protecţia comisarului Fediuc, întrucât prin punct nu se lega nimeni de mine iar în câteva rânduri, când am fost oprită, l-am sunat şi în urma intervenţiei acestuia, poliţiştii mă lăsau în pace”.

 

S-a rupt lanţul de iubire, şi-a început a rugini

Totul părea să meargă ca uns, dar în vara lui 2008, mai exact în luna iunie, relaţia s-a rupt brutal. După câte se pare, femeia nu a fost de acord cu propunerea lui Fediuc, care şi-a sporit pretenţiile „atât pecuniar cât şi din punct de vedere sexual, mărind taxa de protecţie lunară la suma de 500 dolari”.

„Pretenţiile au crescut, vrând să-i dau mai mulţi bani lunar, iar când aveam relaţii sexuale, mă umilea, determinându-mă să renunţ la traficul de ţigări întrucât nu mai suportam. Nu am fost de acord să-i dau lui Fediuc Nelu suma de 500 dolari cu titlu de mită pentru că mi s-au părut prea mari pretenţiile, motiv pentru care am şi renunţat la a mai tranzita vama Siret şi, întrucât Fediuc Nelu începuse să-şi bată joc de mine din punct de vedere sexual, am hotărât să-l denunţ. I-am spus că nu am ajuns să-i plătesc o taxă atât de mare şi să mă şi culc cu el în acelaşi timp, iar el mi-a răspuns: <Atunci nu ai să treci>”, se arată în declaraţia femeii.

 

„Vezi ce cotloane sunt pe aici la mine, aş putea să te omor la ce mi-ai făcut tu mie”

Şi pentru că i-a ajuns cuţitul la os, femeia s-a decis să-l denunţe pe Nelu Fediuc la DNA. Interesant este că la scurt timp după ce plângerea a fost înregistrată totul a ajuns la urechile fostului şef al SPF Siret. Reclamanta a fost chemată la Cândeşti - Botoşani, la domiciliul preotului Dumitru Horga, cel care pusese pe picioare o afacere de contrabandă cu ţigări prin PTF Siret, afacere protejată de Nelu Fediuc.

„Inculpatul i-a cerut să-şi retragă denunţul şi declaraţiile date împotriva lui, spunându-i că are o situaţie tensionată în familie, pentru că martora denunţase şi favorurile sexuale solicitate de inculpat în schimbul asigurării protecţiei în vamă şi a învăţat-o ce să-i spună soţiei lui. Femeia a fost intimidată de persoana inculpatului, cunoscându-l ca un om influent, puternic şi, la insistenţele sale, pentru a nu avea probleme cu el, a fost de acord să-i comunice personal, soţiei acestuia, că nu ar fi adevărate sesizările sale referitoare la întreţinerea de relaţii sexuale cu inculpatul şi a fost forţată să promită că îşi va retrage declaraţiile date la DNA. Ulterior, femeia s-a deplasat la domiciliul lui Fediuc Nelu din oraşul Siret, unde a avut o discuţie cu soţia acestuia în garajul amenajat la parterul blocului unde domiciliază inculpatul, dezminţind în faţa soţiei acuzaţiile aduse la adresa inculpatului. După ce a discutat cu soţia lui, inculpatul i-a adresat martorei un mesaj verbal, de natură a-i provoca o stare de temere: <Fediuc Nelu m-a ajuns din urmă şi mi-a spus: vezi ce cotloane sunt pe aici la mine, aş putea să te omor la ce mi-ai făcut tu mie şi nu va afla nimeni că ai intrat aici. M-am speriat, cine nu se teme de Fediuc, nu i-am răspuns nimic, apoi am plecat>”, se arată în rechizitoriul DNA Suceava.

 

Ofertă de nerefuzat, dar declinată categoric: 12.000 de euro şi protecţie în Vama Siret

Când totul părea să fi intrat în normalitate, pe un post naţional de televiziune a fost difuzată o emisiune intitulată „Şmecheri de România”, în care erau redate actele de corupţie din Vama Siret, precum şi modalităţile de lucru ale comisarului-şef Nelu Fediuc cu cei pe care-i proteja în traficul cu ţigări. Aceste aspecte par să-i fi indus o stare de nelinişte fostului şef al SPF Siret, care s-a deplasat la locuinţa celei care l-a denunţat la DNA.

„Fediuc Nelu mi-a spus că îmi dă 12.000 euro dacă merg la postul de televiziune şi dezmint ştirea dată pe post. După câteva zile Fediuc Nelu m-a invitat pe mine şi pe un prieten la restaurantul Napoli, de pe strada Bulevard, din Botoşani, unde ne-a servit masa şi mi-a oferit din nou bani pentru a-mi retrage denunţul din dosar dat împotriva lui, asigurându-mă că dacă voi face acest lucru el va avea grijă de mine şi de prietenul meu, că vom putea trece nestingheriţi prin Vama Siret fără să ne controleze nimeni, sub protecţia lui. Atunci, ca să scap de el, i-am dat asigurări că îmi voi retrage plângerea. Dar nu am făcut acest lucru, după care el a aflat că nu m-am ţinut de cuvânt şi de atunci a început calvarul pentru mine, acesta a început să mă ameninţe că mă dă în judecată, m-a chemat la avocata Lungu pentru a-mi retrage oficial plângerea, eu refuzând şi atunci, în Vama Siret au început şicanele la adresa mea, motiv pentru care mi-am dat seama că eu nu mai aveam ce căuta în vamă”, este declaraţia femeii „exploatate” de Fediuc.

 

Articolele din Monitorul de Suceava au intensificat presiunile lui Fediuc

În vara lui 2008, Monitorul de Suceava a publicat mai multe articole, în care se făcea referire inclusiv la modul în care Nelu Fediuc o umilise pe femeie, dar şi la sumele de bani percepute de acesta pentru a-i proteja pe traficanţii de ţigări.

„Aceste articole, în care erau relatate aspecte referitoare la plângerea împotriva lui Fediuc Nelu, l-au determinat pe acesta să continue în demersurile sale de a o convinge pe martoră să revină asupra denunţului, apelând inclusiv la ajutorul unui prieten al acesteia, căruia i-a promis că îi va facilita aderarea în gruparea lui Horga Dumitru care se ocupa cu traficul ilegal de ţigări şi îi va permite să introducă ţigări în ţară peste limita legală”, se menţionează în actul de sesizare a instanţei de judecată.

 

„Obişnuia să solicite femeilor, în special ucrainence, favoruri sexuale”

Un fost coleg al lui Nelu Fediuc în Punctul de Trecere a Frontierei Siret spune că a aflat de problema femeii abuzată sexual şi care plătea şi taxă de protecţie în vara anului 2008. La acea vreme, i s-a adus la cunoştinţă că o persoană de sex feminin ar dori să facă o sesizare dar îi este frică de consecinţe. Într-un final, femeia s-a întâlnit cu ofiţerul din PTF Siret, căruia i-a relatat totul. Interesante sunt şi remarcile fostului coleg de muncă al lui Nelu Fediuc, inclusiv cele de natură sexuală: „În legătură cu practicile inculpatului Fediuc Nelu, am aflat de la persoane care tranzitau prin Punctul Siret că acesta obişnuia să solicite femeilor, în special ucrainence, favoruri sexuale. Cu privire la sumele de bani percepute de inculpat, ofiţerul exemplifică grupul organizat condus de preotul Horga Dumitru, care cotiza chiar şi cu suma de 3.000 euro săptămânal, pentru a putea trece transporturi cu ţigări prin vamă peste limita legală. Acest aspect este susţinut şi de alţi martori audiaţi în cauză”, se arată în rechizitoriul DNA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sex şi corupţie în Vama Siret.
 Vizualizări articol: 21648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 16 voturi
Sex şi corupţie în Vama Siret4.4516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(13 iun 2015, 13:51:51
Ziaristul nu ne spune cu ce se ocupa respectiva doamna.
Nu stiu de ce am impresia ca doamna in cauza se ocupa cu... micul trafic de frontiera (probabil impreuna cu familia) iar cand a fost prinsa... a cantat la politie tot ce stia.
Indiferent de situatie, marlanul nu trebuia sa profite de necazurile unei femei (garantat respectiva nu facea trafic cu tigari de placere, ci pentru a supravietui).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei