Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 mai 2015 - Anul XX, nr. 105 (5917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără bani

Fermierii prinşi la mijloc în dosarul fraudelor anchetate de DNA nu şi-au mai primit subvenţiile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de animale din comunele Horodnic de Sus şi Horodnic de Jos somaţi să returneze banii pe care i-au primit în 2014, în contul subvenţiei pe cap de bovină aferente anului 2013, în urma neregulilor descoperite de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în amplul dosar privind fraudele comise cu complicitatea unor lucrători ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), nu şi-au mai primit banii pe care trebuiau să-i încaseze în această perioadă. Este vorba de banii în contul subvenţiei pentru 2014. Sumele au fost oprite în ciuda faptului că mulţi dintre fermieri au deschis procese în care au contestat deciziile de imputare a debitelor, mai mult, respectivele dosare fiind suspendate de instanţa de judecată până la finalizarea anchetei DNA.

 

Cine este mai vinovat? Fermierul, medicul veterinar sau funcţionarul APIA?

Peste 330 de crescători de animale din zona Horodnic, care au încasat plăţile naţionale complementare pe cap de animal în baza dosarelor întocmite de medicul veterinar Neculai Toma, cercetat de DNA, aveau de returnat, la finele anului trecut, 260.715 lei.

Deşi, strict din punct de vedere al interpretării prevederilor legale, oamenii pot fi acuzaţi că au greşit, cert este şi că aceştia au fost prinşi la mijloc între medicul veterinar, pe de o parte, şi lucrătorii APIA, pe de altă parte.

Fermierii nu se consideră vinovaţi pentru că altcineva a semnat în locul lor. Ei recunosc aproape la unison că semnăturile le-au fost falsificate, însă spun că medicul veterinar le-a garantat că el se ocupă de tot, iar ei doar trebuie să aştepte banii acasă. Mai mult, aceasta ar fi fost o practică larg răspândită în judeţ, susţin oamenii.Faptul că angajaţii APIA au acceptat să preia dosarele printr-un intermediar este un alt semn mare de întrebare cu privire la cine trebuie să plătească în acest caz.

 

Ameninţări cu greva foamei

Vasile Coroamă, unul dintre fermierii aflaţi în această situaţie, a declarat că oamenii sunt revoltaţi de ceea ce li se întâmplă. Pe lângă faptul că trebuie să dea banii înapoi, deşi ei susţin că adevăraţii profitori au fost alţii, acum li s-au oprit şi subvenţiile pentru 2014, deşi ei au contestat decizia în instanţă, iar aceste procese nu s-au finalizat.

Crescători de animale care au microferme şi aveau de încasat sume importante sunt acum în situaţii disperate, a explicat Coroamă.

Mihai Lungoci, de exemplu, crescător de bovine care avea de încasat 15.000 de lei în contul subvenţiei, ameninţă că va intra în greva foamei după ce nu a încasat banii pe care se baza pentru a însămânţa cu porumb o suprafaţă de 30 de hectare de teren.

 

APIA a acţionat strict conform procedurilor

Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, directorul executiv al APIA Suceava, Iacob Caciur, nu le-a lăsat prea multe speranţe fermierilor care ar fi vrut măcar ca banii imputaţi să fie opriţi în tranşe, pe parcursul mai multor ani.

„Lucrurile sunt destul de clare, în cazul celor care au debite se face o compensare din subvenţiile pentru anii următori, dacă acestea există, până când se recuperează întreaga sumă. Exact în acest mod se procedează şi în acest caz”, a declarat Iacob Caciur.  

Din punctul său de vedere suspendarea proceselor deschise de crescătorii de animale nu are legătură cu aceste compensări pentru ridicarea debitelor, atâta timp cât debitele au rămas în vigoare şi trebuie recuperate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii prinşi la mijloc în dosarul fraudelor anchetate de DNA nu şi-au mai primit subvenţiile.
 Vizualizări articol: 2085 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii prinşi la mijloc în dosarul fraudelor anchetate de DNA nu şi-au mai primit subvenţiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei