Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 feb 2015 - Anul XX, nr. 41 (5853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iarnă blândă

Sucevenii plătesc mai puţin la căldură decât în iarna anterioară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de plătit mai puţin decât în alţi ani pentru căldura din apartamente.

Chiar de luna ianuarie este recunoscută de obicei ca fiind cea mai friguroasă din an, facturile emise de Termica pentru consumul de energie termică de luna trecută sunt mai mici decât cele de acum un an de zile şi doar cu câteva zeci de lei mai mari decât pentru luna decembrie 2014.

Conform consumurilor medii de gigacalorii înregistrate la cele aproape 20.000 de apartamente racordate la Termica, costurile de încălzire a locuinţelor este cu aproximativ 6% mai mic decât în ianuarie 2013.

Astfel, la un apartament cu o cameră, consumul mediu de energie termică în ianuarie 2015 a fost de 88 de lei, în vreme ce, cu un an în urmă, pentru aceeaşi perioadă, consumul mediu facturat a fost de 93 de lei.

La două camere, factura medie de încălzire a locuinţei este de 147 de lei pentru prima lună , în vreme ce pentru perioada similară din 2014, costurile facturate au fost de 156 de lei.

Pentru cei care locuiesc la trei camere, consumul mediu facturat în ianuarie 2015 a fost de 191 de lei, în vreme ce în ianuarie 2014, acesta era de 202 de lei.

La patru camere, factura la căldură pentru ianuarie 2015 a fost de 250 de lei, în vreme ce pentru aceeaşi perioadă a anului anterior, consumul de energie termică facturat a fost de 265 de lei.

„Consumul de energie termică a fost influenţat de temperaturile medii exterioare şi de măsurile luate de suceveni pentru a face economii. Dacă în perioada facturată din ianuarie 2015 temperatura medie exterioară înregistrată a fost de aproximativ – 1 grad Celsius, cu un an înainte, temperatura medie exterioară a fost de – 2,5 grade Celsius”, a precizat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

 

Facturi mai mari decât în decembrie

Pe de altă parte, facturile lunii ianuarie 2015 la încălzirea locuinţelor au fost mai mari decât cele din decembrie 2014, pe fondul scăderii temperaturilor medii exterioare.

Astfel, la un apartament cu o cameră, consumul mediu de energie termică în decembrie 2014 a fost de 74,5 lei, la două camere - 124 de lei, la trei camere, 161 de lei, în vreme ce la patru camere, factura la căldură pentru decembrie 2014 a fost de 211 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii plătesc mai puţin la căldură decât în iarna anterioară.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Sucevenii plătesc mai puţin la căldură decât în iarna anterioară2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Abureala trimis de
(20 feb 2015, 11:12:55
Abureala! De mai bine de zece ani Primaria si Termica distrug sistemul de termoficare din Suceava, ba mai mult, i-au incurcat si pe cei de la Adrem sa investeasca intr-o centrala de distrus padurile si drumurile tarii, ca in final Bioenergy sa produca doar energie electrica pe lemne carate din 4 judete. Asa cum s-a procedat si in alte orase, Primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat cu plata utilitatilor la zi si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice.
2.   Caldura trimis de
(20 feb 2015, 12:35:59
da, asa este, dar si caldura e mai putina.....zilele astea a fost chiar rece in casa......
3.   Vrajeala de doi lei trimis de
(20 feb 2015, 14:20:08
Centralizatii din cele 20.000 locuinte racordate la sistemul centralizat platesc 187 lei/gcal de apa calda si caldura.Apoi mai platesc subventia acordata lor de primarie.Aceasta se plateste din banii de taxe si impozite.Apoi mai platesc imensele pierderi de pe reteaua de disributie tot de la bugetul primariei.Din nefericire si necentralizatii(20.000 locuinte)platesc si ei din banii lor de taxe si impozite subventia si pierderile pe retea ale centralizatilor.Ceea ce este imoral si fara logica.Asadar chestia ca au platit mai putin ca anul trecut sau ca acum 2000 de ani e o vrajeala de doi lei.
4.   Trebuie sa stim ce vrem cu Sistemul Centralizat! trimis de
(20 feb 2015, 15:15:50


Parerea UE este ca trebuie sa se ramana in sistemul centralizat. Oricum se va impune acest lucru, printr-o hotarare de consiliu local sau printr-un proiect european, etc

Ginditi-va ca toata Europa de vest si toata Europa centrala a folosit aceste centrale de apartament inaintea noastra si au renuntat la ele si au trecut din nou la sistemul centralizat de termoficare!
Apoi profesori universitari in domeniul instalatiilor, constructiilor, spun ca intotdeauna eficienta cea mai mare exista in sistem centralizat.
Se considera ca investitiile in centrale care sa foloseasca drept combustibil
biomasa si deseul menajer sunt benefice si trebuiesc incurajate.
In acest sens in Departamentul de Energie care urmeaza sa fie infiintat sa se elaboreze o strategie de utilizare eficienta a surselor regenerabile.
Ar fi bine sa ramanem in sistemul centralizat, pentru ca oricum se va impune acest lucru cit mai curind.
5.   Povesti trimis de
(20 feb 2015, 15:44:16
am platit mai putin, dar ne-au inghetat copiii in case.
calorifere cu apa calaie.
am platit 300 lei pt a avea 20 de grade intr-un apartament izolat si cu termopan
si am mai platit 300 lei curentul, ca un calorifer electric a tot functionat in camera copiilor.
RUSINE!!!!!!!!!!!
ati distrus centrala aia care functiona cu pacura si carbune, si care oferea agent termic de calitate.
acum faceti focul cu vreascuri, de unde dracu sa fie calitate?
eu unul si inca vreo 5 vecini va spunem PA. am inghetat prea mult in ultimii 2 ani.
am demarat deja procedurile pentru centrala termica de apartament
6.   Căldură trimis de
(20 feb 2015, 17:13:27
A fost mult mai frig decât în anii anteriori. Sunt mai mulți care au spus deja PA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume umplute cu grâu În inima Bărăganului, iarna ca și vara, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult - câteodată și astăzi - umplutura de sarmale se făcea cu grâu - și nu cu orez, cum tot cu grâu... Citeşte