Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 feb 2015 - Anul XX, nr. 41 (5853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Anchetă în derulare

Patroni şi angajaţi ai firmei care efectuează transportul feroviar pe ruta Dolhasca - Fălticeni, cercetaţi de DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Subvenţiile încasate de reprezentanţii firmei Regiotrans Braşov, inclusiv pentru traseul pe care-l deservesc în judeţul Suceava, între Dolhasca şi Fălticeni, se pare că au fost primite cu încălcarea legii. O amplă anchetă în această direcţie este derulată de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au început urmărirea penală pentru mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul Regiotrans, inclusiv patronul societăţii, dar şi faţă de reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, cu ajutorul cărora au fost acordate aceste subvenţii ilegale.

Procurorii au descris şi care era mecanismul prin care era prejudiciat bugetul de stat, un aspect vizibil şi cu ochiul liber de orice persoană care era implicată în ceea ce înseamnă transportul de persoane pe calea ferată.

„Deși operatorul național SNTFC <CFR Călători> a renunțat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivația nerentabilității, acestea au fost preluate imediat de SC Regiotrans SRL, care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menționați și sub pretextul necesității creșterii numărului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin <social>, deși traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obține un cuantum al subvenției cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situații cu o acoperire a capacității de transport de numai 5-10%”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Cine sunt persoanele cercetate în acest dosar

Până în prezent, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de mai multe persoane.

Estrella Ştefănescu, şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, este cercetată pentru infracţiunile de acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea conform legii a respectării destinației subvențiilor, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru altul (două acte elemente materiale) şi luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale).

Faţă de Iorgu Ganea, omul care a pus pe picioare firma Regiotrans, urmărirea penală este demarată pentru două infracțiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (nouă acte materiale), folosirea în mod direct și indirect de informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru sine sau pentru altul, utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Cei doi au fost propuşi şi pentru arestare preventivă, iar cererea procurorilor DNA a fost analizată în cursul zilei de ieri de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

În acelaşi dosar se mai efectuează cercetări şi faţă de Florin Hădărean, director al SC Regiotrans SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită, dar şi faţă de Gheorghe Valentin Ciapraz, de la aceeaşi societate, pentru complicitate la dare de mită.

De asemenea, Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Direcției Feroviare din cadrul Direcției Generale Transport și Infrastructură – Ministerul Transporturilor, este vizat de anchetă pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influență, în timp ce Costache Nicolau, director general al Regionalei Căi Ferate Brașov, este acuzat de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru altul (două acte materiale) şi luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).

 

Şpaga: sejur la Gura Humorului, o bicicletă, dar şi alte favoruri

Pentru a acorda subvenţiile ilegale către Regiotrans, Estrella Ştefănescu a primit tot felul de favoruri.

De exemplu, în vara lui 2011, Estrella Ştefănescu a beneficiat, împreună cu fiica sa, de cazare gratuită la o pensiune deținută de Iorgu Ganea în Poiana Brașov, iar între 31 august – 10 septembrie a solicitat și a obținut decontarea sejurului turistic în Gura Humorului.

În octombrie 2011, şefa serviciului Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA a solicitat printr-un interpus al oamenilor de afaceri furnizarea cu titlu gratuit a unui set de anvelope de vară în valoare de circa 1.600 de lei pentru autoturismul proprietate. La aceeași dată, aceasta a solicitat și o bicicletă pentru uz personal, sugerând ca aceasta să fie considerată un „cadou” de Crăciun, indicând explicit modelul.

Nu au fost singurele beneficii ale Estrellei Ştefănescu, aceasta fiind acuzată că a mai circulat în excursii prin ţară cu carburantul achitat de reprezentanţii Regiotrans, dar şi faptul că a primit bani de nuntă, laptop şi telefon mobil, precum şi alte atenţii din partea celor pe care-i ajuta fără respectarea legislaţiei.

 

La un director din Ministerul Transporturilor ar fi ajuns 20.000 de euro

Au fost şi şpăgi mai consistente, cum ar fi cea încasată de Claudiu Octavian, director al Direcției Feroviare din cadrul Direcției Generale Transport și Infrastructură – Ministerul Transporturilor. Acesta ar fi primit suma de 20.000 euro de la Iorgu Ganea, în schimbul căreia a promis sprijin atât în legătură cu exercitarea propriilor atribuții de serviciu din cadrul Direcției feroviare – DGTI, cât și că va interveni pe lângă alți funcționari, atât din subordinea sa, cât și funcționari ierarhic superiori, pentru promovarea intereselor financiare ale firmelor deținute de omul de afaceri.

În acest sens, Dumitrescu a promis că va depune toate diligențele pentru ca (pe fondul restricțiilor bugetare) să nu fie redus prea mult cuantumul subvenției alocate de Ministerul Transporturilor pentru pachetul social de transport feroviar de călători aferent anului 2013, să se păstreze criteriul actual de acordare a subvențiilor în cauză (indicator tren/km), care este unul păgubos pentru bugetul de stat, și să blocheze intenția ministrului de Finanțe de a introduce ca și criteriu obligatoriu „numărul minim de călători transportați”,  să le furnizeze informații privilegiate din cadrul DGTI privind ceilalți concurenți, să efectueze intervenții pe lângă diferiți funcționari pentru urgentarea circuitului documentelor de resort și obținerea avizelor de legalitate aferente obiectului de activitate al SC Regiotrans SRL Braşov.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patroni şi angajaţi ai firmei care efectuează transportul feroviar pe ruta Dolhasca - Fălticeni, cercetaţi de DNA.
 Vizualizări articol: 1518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patroni şi angajaţi ai firmei care efectuează transportul feroviar pe ruta Dolhasca - Fălticeni, cercetaţi de DNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume umplute cu grâu În inima Bărăganului, iarna ca și vara, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult - câteodată și astăzi - umplutura de sarmale se făcea cu grâu - și nu cu orez, cum tot cu grâu... Citeşte