Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 ian 2015 - Anul XX, nr. 24 (5836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De la 1 martie

Sucevenii pot să plece fără a achita bunurile şi serviciile achiziţionate dacă nu primesc bon fiscal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând cu data de 1 martie a.c., sucevenii care nu vor primi bonuri fiscale la achiziţionarea unui bun sau a unui serviciu pot să beneficieze de acestea fără a achita contravaloarea lor. Noua modalitate de a-i responsabiliza pe comercianţi să emită bonuri fiscale este prevăzută într-o Ordonanţă a Guvernului României prin care s-a aprobat organizarea Loteriei bonurilor fiscale. Potrivit Guvernului, aprobarea organizării acestei loterii reprezintă o măsură care are scopul de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin „cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație”. Prima extragere la Loteria bonurilor fiscale ar urma să aibă loc anul acesta, în a doua zi de Paşte, pe data de 13 aprilie 2015, fondul de premiere anunţat fiind de 1.000.000 lei.

În noua ordonanţă a Guvernului se precizează că începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, considerându-se că o tranzactie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. „Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, agenții economici vor avea obligativitatea să afișeze în locuri vizibile informații privind acest drept al clienților.

Problema apare însă în momentul în care această prevedere ar urma să fie pusă în practică. Şi asta deoarece cel puţin din practica de până acum, nici un comerciant nu emite bonul fiscal decât după ce clientul achită contravaloarea bunului sau serviciului achiziţionat. În aceste condiţii se pune întrebarea cum vor putea pleca clienţii unui magazin cu un produs fără a-l mai plăti în cazul în care agentul economic refuză să emită bonul fiscal, dacă banii au fost deja achitaţi. De asemenea, în noul act normativ nu se prevede modul în care un client îşi poate recupera banii plătiţi deja pentru un bun sau un serviciu pentru care nu primeşte bonuri fiscale.

 

La loteria bonurilor fiscale pot participa persoane de toate vârstele

Pe de altă parte, trebuie spus că în baza noii Ordonanţe, Loteria bonurilor fiscale se va organiza lunar și ocazional. Pentru a putea participa la loterie persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi. Apoi, lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere. Primul va fi un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA. De precizat că numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 și 9. Un alt număr care va fi extras va reprezenta ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale. Pentru a fi considerate câștigătoare, bonurile fiscale trebuie să corespundă celor două criterii menționate, să fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu prevederile legale, toate informațiile obligatorii menționate pe bonuri să fie lizibile și să fie emise unei persoane fizice, adică să nu aibă menționat niciun cod de înregistrare fiscală a cumpărătorului. Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care dețin bonuri fiscale care îndeplinesc aceste condiții trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii. Valoarea premiului se stabileşte împărţind fondul de premiere destinat fiecărei extrageri la numărul de câştigători.

La loterie pot participa persoanele de toate vârstele, în ordonanţă renunţându-se la pragul minim de vârstă de 18 ani. Mai trebuie spus că o persoană poate câştiga mai mult de un premiu la o singură extragere. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii pot să plece fără a achita bunurile şi serviciile achiziţionate dacă nu primesc bon fiscal.
 Vizualizări articol: 3046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sucevenii pot să plece fără a achita bunurile şi serviciile achiziţionate dacă nu primesc bon fiscal5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Media din ro trimis de
(31 ian 2015, 11:36:04
dupa spusele acestui scriitor asta va fi valabila doar in suceava!?
asa o aberatie nu va trece niciodata ca si lege
cine se face vinovat pt asta trebuie demis imediat
cum sa spui in media ca daca nu va lasa sa plecati cu bunurile sunati la 112
cine va incerca asa ceva va putea sa sune la 112 si sa ceara direct ambulanta
sa faca bine si sa ne spuna de unde bani pentru acele premii
la cat se ridica cheltuielile cu organizare si totul
cumva ministerul finantelor este cu platile la zi catre populatiesi nu stiu si eu
sunt personae care au de luat bani de peste un an si ei se apuca de tombole

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hribi uscaţi cu usturoi Ingrediente: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sarePreparare: Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă... Citeşte