Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 ian 2015 - Anul XX, nr. 24 (5836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la Cernăuţi

Dumitru Morhan: „Nu fug de nimeni, am venit la tratament în Ucraina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, se află de şapte luni pe teritoriul statului vecin Ucraina. El trăieşte la  Cernăuţi şi a precizat că derulează afaceri exploatând o balastieră.

Plecat din România cu puţin timp înainte ca magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe definitiv într-un al doilea dosar în care a fost trimis în judecată de procurori, Dumitru Morhan susţine că nu este fugar, aşa cum s-a vehiculat prin diferite surse.

„Nu fug de nimeni, am venit la tratament în Ucraina. Am probleme cu inima şi aici am găsit unul dintre cei mai buni medici din lume. De altfel, eu discut zilnic cu familia, prietenii m-au vizitat de mai multe ori aici la Cernăuţi, iar şederea mea în Ucraina este perfect legală”, a arătat Dumitru Morhan cu ocazia unei întâlniri care a avut loc la Cernăuţi în cursul acestei săptămâni.

 

Spune că a fost hăituit fără motiv timp de mai bine de zece ani

În ceea ce priveşte condamnarea sa, Dumitru Morhan spune că nu a fost înştiinţat oficial că ar mai avea de executat o anumită pedeapsă.

„Deocamdată, mă simt foarte bine aici în Ucraina şi nu am luat în calcul să revin în ţară. De ce m-aş întoarce în România, de vreme ce acolo am fost hăituit pur şi simplu mai bine de zece ani. Mi s-au fabricat dosare penale şi am primit condamnări de râsul curcilor. Din punctul meu de vedere, dar şi al specialiştilor care au studiat dosarele, am fost condamnat abuziv”, a menţionat Dumitru Morhan.

Acesta s-a declarat profund dezamăgit de modul cum l-au tratat autorităţile  române şi spune că tot binele care l-a făcut pentru comunităţile de ucraineni din Suceava şi Maramureş îi vor rămâne mereu ca o mulţumire sufletească pe care nimeni nu i-o poate lua.

 

Îl acuză pe procurorul Dumitru Dîmbu că a fost în spatele dosarelor

Deşi se află de luni bune la Cernăuţi, preşedintele UDUR este la curent cu evenimentele din Suceava. Dumitru Morhan nu l-a uitat pe procurorul Dumitru Dîmbu, cel care a instrumentat ambele dosare penale soldate cu condamnări cu executare.

„Nu îi doresc răul, ci îmi pare rău pentru el, dar probabil că Dumnezeu îl va lumina acum şi va fi şi pentru colegii săi o învăţătură şi un exemplu pentru viitor”, a declarat Dumitru Morhan.

Preşedintele UDUR a făcut referire la cele trei expertize care i-au fost favorabile în dosarul privind tentativa de înşelăciune a văduvei fostului deputat al ucrainenilor, Ştefan Tcaciuc, şi pe care procurorul Dîmbu nu le-a luat în considerare.

„Practic, a trecut peste nişte hotărâri ale unor instanţe de judecată. Cu siguranţă a dorit să mă vadă închis”, a concluzionat Dumitru Morhan.

 

Nu ştie exact când va reveni în România

În vârstă de 56 de ani, Dumitru Morhan spune că se descurcă de unul singur şi nu are nevoie de ajutorul nimănui în afara „lui Dumnezeu”.

El nu a avansat nici o dată la care s-ar putea întoarce în România, menţionând că niciodată nu a fugit de răspundere.

„Avocaţii mei îşi fac treaba în continuare în dosar, iar dacă se va ajunge la concluzia că mai am de executat o lună, două luni sau mai multe de închisoare mă voi întoarce în România. Oricum, la revenirea acasă îmi voi da demisia din funcţia de preşedinte al UDUR, deoarece consider că politica mi-a provocat doar neplăceri”, a arătat Dumitru Morhan.

În perioada petrecută în Ucraina, Dumitru Morhan a fost vizitat de două ori de Florentin Scaleţchi, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADA), care îl consideră un caz clasic de abuz din partea autorităţilor române.

„Am făcut cereri pentru ca judecătorii de la CEDO să se pronunţe cu privire la aceste abuzuri şi am convingerea că în cel mai scurt timp vor ieşi la iveală toate nedreptăţile care mi s-au făcut”, a mai spus Dumitru Morhan.

 

Care este stadiul actual al proceselor lui Dumitru Morhan

Dumitru Morhan a ajuns în penitenciar în noiembrie 2012, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul privind tentativa de înşelăciune a văduvei fostului deputat Ştefan Tcaciuc. Ulterior, el s-a prevalat de prevederile Noului Cod de Procedură penală, iar pedeapsa i-a fost redusă la 2 ani şi 6 luni de închisoare, fiind eliberat în primăvara anului 2014.

În iunie 2014, împotriva lui Dumitru Morhan a fost pronunţată o nouă condamnare, de 2 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul privind înşelăciuni cu produse de balastieră. La această pedeapsă a fost adăugat un spor de 1 an, astfel încât liderul UDUR a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare. În urma cererilor de contopire a pedepselor din cele două dosare, Curtea de Apel Suceava a decis reducerea sporului de pedeapsă, astfel încât condamnarea finală din acest moment este de 3 ani de închisoare.

Practic, potrivit experţilor în domeniul penal, Dumitru Morhan ar mai avea de executat circa 6 luni de închisoare, asta ţinând cont şi de pedeapsa pe care a ispăşit-o începând cu noiembrie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Morhan: „Nu fug de nimeni, am venit la tratament în Ucraina”.
 Vizualizări articol: 4463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dumitru Morhan: „Nu fug de nimeni, am venit la tratament în Ucraina”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hribi uscaţi cu usturoi Ingrediente: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sarePreparare: Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă... Citeşte