Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 ian 2015 - Anul XX, nr. 12 (5824)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Crescătorii de vaci, aduşi în pragul falimentului de preţul laptelui şi întârzierile la plată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de vaci din zona de munte a judeţului Suceava întâmpină probleme din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte vânzarea laptelui. Marea problemă este legată de preţ, care, în loc să crească în sezonul rece, are tendinţa de scădere. Chiar şi la preţ derizoriu, crescătorii primesc cu întârzieri banii pe lapte. Din păcate, frica de ziua când marii procesatori ar putea să nu le mai ia laptele deloc îi face pe cei mai mulţi să fie mulţumiţi şi cu actualele condiţii, pe principiul că „mâine poate fi mai rău”.

 

Sub 1 leu pe litrul de lapte, cu o întârziere de o lună şi jumătate

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a arătat care sunt problemele crescătorilor de vaci.

“Preţul laptelui nu acoperă producţia, iar din cauza situaţiei de la nivel european riscăm să stăm cu laptele pe stoc. Preţul creştea de regulă uşor iarna, însă acum, în loc să crească, e chiar mai mic decât vara. Oamenii sunt nemulţumiţi, dar nu au alte variante”, a explicat fermierul.

Pentru a fi cât mai clar, acesta a exemplificat cu situaţia sa. Crăiuţ a primit la mijlocul acestei săptămânii banii pentru laptele livrat în luna noiembrie a anului trecut. Pentru 2.900 de litri a încasat suma de 2.670 de lei. Adică sub 1 leu pe litru.

„Dacă înainte de 1989 se umbla din poartă în poartă la ţărani pentru a se colecta laptele, acum a ajuns crescătorul să nu aibă cui să-l dea”, a constatat amar Crăiuţ, care în curând va împlini vârsta de 75 de ani, iar în perioada comunismului a fost primar.

El a subliniat că, prin asociaţia pe care o conduce, crescătorii de bovine au achiziţionat recent şase tancuri de răcire pentru a se reuşi livrarea către procesatori a unui lapte cât mai bun calitativ.

 

Fără o subvenţie din partea statului, mulţi crescători vor da animalele la abator 

Inginerul Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, cu membri în Bazinul Dornelor şi Câmpulung Moldovenesc, a confirmat şi el înrăutăţirea situaţiei crescătorilor de bovine de lapte.

„Se resimte clar tendinţa de scădere a preţului şi ne temem să nu fie mai râu decât atât. Abundenţa de produse din vest şi criza din Rusia au dus la această situaţie. Este nevoie ca statul român să intervină cu o subvenţie într-o astfel de perioadă, în caz contrar mulţi crescători riscând să nu mai aibă cu ce-şi hrăni animalele. Pasul nedorit ar fi ca animalele să ajungă la abator, iar fermierii să intre în faliment”, a declarat Cornel Costeliuc.

 

Preţul a scăzut cu 10-20 de bani la litru

Acesta a precizat că în momentul de faţă preţul la litrul de lapte oferit fermierului este între 1 şi 1,3 lei, în funcţie de cantitatea livrată şi calitatea laptelui. Preţul poate fi chiar şi sub 1 leu la micii fermieri.

În momentul de faţă se poate vorbi de o scădere a preţului de 10-20 de bani la litru, ceea ce nu este tocmai puţin, a avertizat reprezentantul fermierilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de vaci, aduşi în pragul falimentului de preţul laptelui şi întârzierile la plată.
 Vizualizări articol: 4163 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Crescătorii de vaci, aduşi în pragul falimentului de preţul laptelui şi întârzierile la plată3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai de tara asta...!!! trimis de
(17 ian 2015, 16:11:16
Acest guvern de neispraviti...a adus la faliment...incet dar sigur tota tara.....!! daca si potentialul agricol este decimat....deja se atenteaza la siguranta statului... caz cvoncret.... S-au bagat ceva banuti in subventie inainte de alegeri...si de atunci...ministrul agriculturii promite in fiecare zi...ca ...astazi plateste diferenta de subventie...Si aszta in fiecare du,minica la viata satului... Acest retardt de Dottore, ar trebui pedepsit ca-n Franta ori Spania: sa vina crescatorii de animale si sa-i inconjoare palatul Victoria cu balegar si sa-i umple curtea cu vaci . oi , porci...si...un singur bou...ptr comoparatie!!! sa vva vad...agricultori...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei