Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2014 - Anul XIX, nr. 296 (5805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proces la final

Gruparea lui „Blană” poate jubila: pedepse reduse sau procese încheiate pentru că a intervenit prescripţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul în care au fost judecaţi fălticeneanul Daniel Ştefan Blanaru, zis „Blană”, şi membrii grupării pe care acesta o coordona s-a încheiat cum nu se putea mai bine pentru toţi indivizii. Pedepsele pronunţate de Tribunalul Suceava au fost reduse semnificativ la Curtea de Apel, iar în unele cazuri inculpaţii au scăpat de închisoare ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale. Soluţia de ieri este definitivă şi nu mai poate fi contestată la o altă instanţă.

„Blană” a fost condamnat la câte 3 ani de închisoare pentru două infracţiuni de trafic de persoane şi o infracţiune de trafic de minori, ultima fiind graţiată prin Noul Cod de Procedură Penală, respectiv 2 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În final, „Blană” va avea de executat 4 ani de închisoare, în loc de 7 ani, cât primise din partea magistraţilor de la Tribunalul Suceava.

O reducere de pedeapsă va avea şi Ciprian Iordache Lupu, zis „Pică”. Tribunalul Suceava îl condamnase la 5 ani de închisoare, dar în urma apelului, „Pică” va sta după gratii 4 ani şi 8 luni. 

Florinel Mantu, zis „Para”, cel de-al doilea locotenent al lui „Blană”, va beneficia de o reduce şi mai consistentă a pedepsei, de la 5 ani la 3 ani şi 8 luni, în timp ce Constantin Anghelescu, zis „Pif”, al treilea locotenent al şefului grupării, are de executat 2 ani de închisoare în loc de 5 ani, cât a decis Tribunalul Suceava în prima fază.

Călin Iulian Boca va sta şi el la închisoare mult mai puţin decât s-a stabilit iniţial. În total, Boca are de executat 2 ani şi o lună de închisoare, faţă de 5 ani.

Alte patru persoane judecate în acest dosar, Daniel Palamaru, Marius Subţire, Florin Ailincăi şi Alin Jilavu, au scăpat basma curată, şi asta pentru că infracţiunile pentru care au fost trimise în judecată au fost schimbate conform Noului Cod de Procedură Penală, iar rezultatul a fost intervenirea prescripţiei speciale.

Faţă de al zecelea inculpat trimis în judecată în acest dosar, Constantin Bălău, zis „Bighidiu”, procesul a încetat deoarece persoana în cauză a decedat.

 

Gruparea a început să funcţioneze din 2003

Gruparea a prins rădăcini în 2003, pe raza municipiului Fălticeni, şi iniţial avea ca scop racolarea şi transportul în Germania şi Austria de tineri şi minori, originari din judeţele Suceava, Vrancea şi Satu Mare, în vederea exploatării lor prin săvârşirea de furturi şi tâlhării.

„Aceşti tineri şi minori, denumiţi <producători>, mulţi dintre ei fiind în situaţie de abandon şcolar şi provenind din familii dezorganizate, erau convinşi să accepte să plece în străinătate, promiţându-li-se asigurarea unor locuri de muncă în diverse domenii şi, deci, posibilitatea de a câştiga bani. Liderii grupului se ocupau de organizarea plecărilor <producătorilor> prin susţinerea cheltuielilor legate de deplasare, antamarea locurilor de cazare şi obţinerea de documente de identitate falsificate. Această activitate infracţională desfăşurată în principal pe relaţia externă a generat obţinerea unor sume mari de valută şi a unor cantităţi mari de bunuri provenite din furturi şi tâlhării (bijuterii, produse electronice, articole de îmbrăcăminte, produse cosmetice ş.a.), care au fost comercializate la negru în ţară”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a grupării conduse de „Blană”.

Pentru că banii de la „producători” se lăsau aşteptaţi, membrii grupului au trecut şi la alte activităţi, în special diferite modalităţi de şantaj (extorcări, taxe de protecţie şi recuperări).

 

„Blană”, liderul de necontestat al grupării

În toată perioada în care a activat, gruparea a căpătat notorietate în Fălticeni, şi chiar dacă acţiona de cele mai multe ori cu violenţă, organele statului au preferat să stea cu mâinile în sân.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava se arată: „Deosebit de relevantă pentru preocupările pe linia săvârşirii infracţiunilor de şantaj ale inculpatului Blanaru Daniel Ştefan, zis <Blană>, este fapta de acest gen săvârşită de cel în cauză la data de 5 noiembrie 2000 împreună cu un alt infractor notoriu din municipiul Fălticeni, Căluşeru Gheorghe, zis <Călu>, faptă pentru care au fost trimişi în judecată şi au fost condamnaţi definitiv şi irevocabil la pedeapsa închisorii. Preocupările infracţionale ale inculpatului Blanaru Daniel Ştefan, zis <Blană>, pe linia acţiunilor de şantaj prin modalităţile moderne de extorcări, <taxe de protecţie>şi <recuperări> sunt cele mai timpurii dintre toţi membrii grupului, aşa cum o demonstrează faptele comise împreună cu numitul Căluşeru Gheorghe, zis <Călu>. Acest aspect conduce la concluzia că inculpatul Blanaru Daniel Ştefan, zis <Blană>, este cel care a imprimat întregului grup infracţional organizat orientarea către astfel de acţiuni. În acest sens, este relevantă discuţia telefonică pe care o poartă cu numitul Căluşeru Gheorghe, zis <Călu>, la data de 16 iunie 2004, când plănuieşte represaliile ce trebuiau administrate uneia dintre victime, <dar cu cagule, nu altfel>”.

Pentru modul în care a reuşit să se impună, „Blană” a fost recunoscut unanim ca lider al grupului.

 

„Pică”, „Para” şi cu „Pif”, locotenenţii lui „Blană”

Anchetatorii au stabilit şi care erau locotenenţii lui „Blană”. Este vorba de Iordache Ciprian Lupu, zis „Pică”, Florinel Mantu, zis „Para”, şi Constantin Anghelescu, zis „Pif”, care au participat la săvârşirea celor mai multe infracţiuni de şantaj.

Tot din anchetă s-a stabilit că Alin Jilavu şi Marius Subţire, zis „Macio”, au avut rolul de principali executanţi sau „săgeţi”.

Celelalte persoane trimise în judecată au avut un rol mai mic, iar unii dintre ei au participat la comiterea unui număr scăzut de fapte penale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gruparea lui „Blană” poate jubila: pedepse reduse sau procese încheiate pentru că a intervenit prescripţia.
 Vizualizări articol: 5848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Gruparea lui „Blană” poate jubila: pedepse reduse sau procese încheiate pentru că a intervenit prescripţia4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 dec 2014, 14:32:19
Undei Antonescu sa vada ce fac tigani astia borati
2.   1000 de ani !!! trimis de
(11 ian 2015, 14:55:11
Meritau 1000 dupa gratii !!!
3.   1000 de ani !!! Banditilor !!!! trimis de
(11 ian 2015, 14:59:16
Pacat ca le-au redus pedeapsele, meritau 1000 de ani !!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei