Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2014 - Anul XIX, nr. 296 (5805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Laureaţii Galei „Top 10 Suceveni”

Radu Bercea, artistul care dovedeşte că pasiunea nu moare dincolo de sârma ghimpată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Într-o micuţă sufragerie de la etajul III al unui bloc din oraşul Gura Humorului, pe bulevardul Bucovina, se aude la radio Joseph Haydn.

Camera e plină de tablouri, de fapt e greu să mai găseşti vreun loc fără tablouri în tot apartamentul, iar proprietarul se aşază în faţa unui şevalet. Să vă fac prezentările: Radu Bercea. Pictor, grafician. Artistul plastic cu cea mai intensă activitate expoziţională din arealul bucovinean.

Cu părul albit de trecerea anilor, cu o privire caldă, de bunic mulţumit şi împăcat cu tot ce i-a dat viaţa, cu bune, cu rele, Radu Bercea face ce ştie el mai bine: pictează.

„Pictura pentru mine este o latură a vieţii mele. Prin pictură eu de multe ori mă detaşez, uit de necazuri, de suferinţă”, începe să-mi povestească artistul, în timp ce pe bucata de carton de pe şevalet prinde contur un peisaj de iarnă.

Iar de necazuri, suferinţă şi umilinţe nu a dus lipsă.

 

La 19 ani, condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi zece ani de degradare civică

La câţiva ani de la naştere a rămas orfan de tată. Părintele său a murit pe front, în timp ce lupta pentru armata română împotriva ruşilor. Artistul, pe atunci un copil de numai câţiva ani, a ajuns la Gura Humorului, după ce mama sa şi un unchi s-au refugiat în micuţul orăşel de munte.

„Desenam încă de pe atunci scene de război, cu nemţii şi ruşii, şi făceam tot felul de desene”, îşi aminteşte pictorul.

La 19 ani, era elev la Arte Plastice, la Iaşi, când a fost arestat de comunişti.

30 aprilie 1959. Nu poate uita acea zi. Şi totul de la o vorbă aruncată unor colegi: „Le-am spus unor colegi că ruşii nu au venit să ne elibereze, ci au venit să ne ocupe. Ei, şi sigur că cineva m-a turnat”.

Acuzaţia: uneltire contra ordinii sociale. Sentinţa: condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi zece ani de degradare civică.

A stat închis doar cinci ani, după ce pedeapsa i-a fost redusă. Au fost, însă, cinci ani cumpliţi, prin închisori şi colonii penitenciare de muncă forţată. 

„Am fost de două ori distrofic, am ajuns la un moment dat la 48 de kilograme şi o dată la 46 sau 45 (kg – n.r.), nu mai ţin mine. Sergenţii majori erau câteodată atât de extenuaţi că nu mai puteau bate”, rememorează artistul.

Nici atunci, în acei ani terifianţi ai existenţei sale, nu a uitat de pasiunea sa, pictura. Chiar şi acolo, încătuşat de muncile grele şi umilinţele la care era supus, reuşea să picteze. Fără creion, fără hârtie. „În imaginaţie... încercam să compun tot felul de desene şi tot felul de lucruri”.

 

„Când m-am reîntors acasă, maică-mea aproape că nici nu m-a recunoscut”

Libertatea poţi să o pierzi într-o clipă, dar pasiunea nu ţi-o poate lua nimeni. Iar Radu Bercea a simţit asta din plin.

Cinci ani de zile, familia nu a ştiut nimic de el. Până în ziua eliberării, 27 aprilie 1964. 

„Când m-am reîntors acasă, maică-mea aproape că nici nu m-a recunoscut”, îşi aminteşte Radu Bercea acea zi, o zi fericită şi tristă, în acelaşi timp.

„Dar a trecut”, oftează întorcându-se la şevaletul său. 

Şi au trecut de atunci 50 de ani. Cinci decenii în care a realizat şi a participat la sute de expoziţii personale în ţară, dar şi în străinătate.

Într-un album de fotografii vechi găseşte o amintire specială. Prima expoziţie. 1964. Chiar la câteva luni după ce s-a eliberat. Era începutul unei cariere fabuloase.  

Numele Radu Bercea avea să fie tot mai des rostit.

Colegul meu Tiberiu Cosovan, jurnalist la Monitorul de Suceava, a scris zeci de articole despre Radu Bercea, expoziţii, concursuri, premii, distincţii, realizări: „Radu Bercea este un prieten de cursă lungă şi un artist remarcabil. Prin relaţiile de prietenie, lucrările lui au ajuns pe toate meridianele lumii”.

Fostul deţinut politic de la Gura Humorului a ajuns să fie cunoscut şi în străinătate, având expoziţii în Japonia, Belgia, Bulgaria, Turcia, Anglia, SUA, Mexic, Franţa, Israel, Olanda, Iugoslavia etc. 

 

Cetăţean de onoare în Franţa, Brazilia, Ostriţa - Cernăuţi şi, bineînţeles, Gura Humorului

Radu Bercea nu poate fi încadrat în anumite tipare.

A impresionat prin lucrările sale grafice, apoi prin tablourile în care parcă a decupat peisaje, oameni, flori, bucăţi din lume pictate cu acuarelă, pastel ori culori de ulei, prin caricaturile sale, prin profilurile conturate ale celor ce s-au dovedit a fi “Vrednici de Bucovina” şi, nu în ultimul rând, prin imaginile plastice ale infernului trăit în perioada de detenţie politică, în cărţi precum „Imagini din gulagul românesc”, „Memoria retinei gulagului românesc”, „Deportaţii” ori „Mărturii din Infern”.

Sunt doar câteva dintre volumele pe ale căror coperte îi apare numele, iar în interior creaţiile artistice ori mărturisirile.

Este cetăţean de onoare în Rio Negro – Brazilia, în Port Marly – Franţa, în Ostriţa, regiunea Cernăuţi, şi, cum putea să lipsească de pe listă, Gura Humorului. 

„Aveţi o dorinţă care nu vi s-a îndeplinit sau la care visaţi?”, îl întreb. „Dorinţă? - pune pensula pe scăunelul pe care are şi acuarelele şi se întoarce spre mine - Atâta timp cât la vârsta de 75 de ani spre 76 de ani încă mă uit în oglindă şi mă recunosc că sunt eu şi încă aud bine şi pot să merg, altă dorinţă ce-ţi trebuie...”

 

Când Dumnezeu pictează...

În apartamentul său de la etajul III, artistul Bercea caută, din când în când, neconvenţionalul în arta plastică. Aşa a ajuns să creeze lucrări decorative din spumă poliuretanică, să ia gletul de pe mistria muncitorilor şi să-l pună în operele sale, iar mai nou, oricât vi s-ar părea de ciudat, să îmbine grafica cu pictura şi... artelitul. „Se foloseşte la lipitul parchetului - îmi explică artistul - Este foarte bun, aderă pe orice suprafaţă şi se poate modela, şi aşa am găsit acest mod de a mă exprima”.

Iar adezivul folosit la parchet s-a lipit de multe dintre lucrările sale cu care vrea să realizeze în curând o nouă expoziţie.

Poate cea mai importantă lucrare a sa, însă, nu am găsit-o acasă. Decât în variantă grafică pe un perete. Cei trei copii ai lui Radu Bercea, Ştefan, inginer la Iaşi, Oana, arhitect la Suceava, şi Manuela, medic la Bucureşti. Copiii i-au dăruit şi nepoţei bunicului Bercea. Cinci la număr.

„M-am întâlnit într-o zi cu un ţigan, mă iertaţi, cu un rom, şi i-am spus, ştii că eu am cinci nepoţi, dar el zice: <ei, cinci nepoţi... Hai să-ţi spun eu câţi am: eu am 65>. Am stat şi m-am gândit: Băi, ăsta este într-adevăr bărbat!”, zâmbeşte pictorul.

În ciuda suferinţelor care nu au cum să treacă, indiferent câţi ani laşi în spate, Radu Bercea e remarcabil şi printr-un simţ al umorului foarte rafinat: „Stiţi ceva, mie mi-a spus un preot acolo (n.r. - când era închis): <Tu ai fost ales de Dumnezeu să suferi, să treci peste...>. Si am spus: dar de ce nu a ales pe altul?! De ce m-a ales pe mine, că eu nu mă supăram”.

Radu Bercea nu este un pictor. Este un om pictat de Dumnezeu cu cele mai bune acuarele.

În micuţa sa sufragerie, îşi găsesc loc printre tablouri, sâmbătă de sâmbătă, şi copii din Gura Humorului, cărora Radu Bercea le împărtăşeşte, gratuit, secretele unei pasiuni care nu moare dincolo de sârma ghimpată.

 

Asemănarea dintre un om de zăpadă şi Radu Bercea

Vinerea trecută, când a avut loc cea de-a treia ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, Radu Bercea a fost foarte emoţionat atunci când a primit premiul. Elegant, discret, aşa cum îl cunoaştem, le-a mulţumit celor care l-au susţinut şi s-a retras la masa lui. Coprezentatorul galei, Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, le-a povestit în schimb celor peste 500 de invitaţi cum acum doi ani s-a dus la un festival de poezie şi epigramă la Mizil, cu o epigramă creaţie proprie: „Un om”. „Pentru că mă tot întrebasem dacă voi întâlni vreodată un om care să nu jignească. Niciodată, în nici o împrejurare, care să aibă o ţinută ireproşabilă. Până atunci, nu găsisem şi epigrama suna cam aşa: <Ştiu un om ce nu jigneşte / Nici acasă, nici pe stradă / Orice ai face, îţi zâmbeşte / Este... omul de zăpadă>. Ei, din momentul în care l-am întâlnit, l-am cunoscut pe Radu Bercea, am văzut că un astfel de om există, un om cu suflet nobil, un om pe care mă bucur din tot sufletul că îmi permite să-l numesc prieten”, a mărturisit Constantin Moldovan.

 

Înregistrarea GALEI TOP 10 SUCEVENI - ediţia a III-a se va transmite în reluare pe BUCOVINA TV sâmbătă şi duminică, de la ora 12.45. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Bercea, artistul care dovedeşte că pasiunea nu moare dincolo de sârma ghimpată.
 Vizualizări articol: 2530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Radu Bercea, artistul care dovedeşte că pasiunea nu moare dincolo de sârma ghimpată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei