Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 nov 2014 - Anul XIX, nr. 270 (5779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Asistenţă maternală

Mamă de profesie pentru trei copii abandonaţi de părinţii naturali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei copii părăsiţi, provenind din familii dezorganizate, ai căror părinţi i-au abandonat, au ajuns în familia unui asistent maternal profesionist, care, la rândul lui, are trei copii ai săi. Niculina Ursu, în vârstă de 39 de ani, din Bogdăneşti, este mamă pentru cei şase copii, pe care îi îngrijeşte la fel, cu multă dragoste şi dăruire. Fiecare copil care a ajuns în casa „mamei de profesie” are o poveste, pe care, cu emoţie, Niculina Rusu ne-a spus-o pe scurt.

Costel Verdeanu este primul copil care a intrat în familia asistentului maternal, după ce a fost abandonat în spital. „Când mi l-au adus acasă, în 2001, chiar pe 1 Iunie, cadou de Ziua Copilului, băiatul împlinise 10 zile. Fiica mea avea deja un an, dar nu reuşeam să o înţarc. Atunci a fost momentul. I-am dat piept lui Costeluş, pentru că aşa îl alintăm noi, şi nu i-am mai dat fetei mele, care oricum mânca orice. Îl consider ca şi copilul meu. Este foarte ataşat de noi. Nu prea îi place la şcoală, dar munceşte, îi plac animalele şi deja se gândeşte că-şi va construi o casă, aici, lângă casa noastră”, ne-a spus asistentul maternal.

Chiar dacă Costeluş este abia în clasa a VII-a, el visează la momentul în care va avea propria casă, familie, foarte aproape de casa mamei Niculina. Nici un moment Niculina Ursu nu s-a gândit să-l abandoneze pe Costeluş după ce va împlini 18 ani. Dimpotrivă, şi ea, şi soţul ei îl vor ajuta să-şi facă un viitor. „Cum să îi rupi sufletul a doua oară. M-am apropiat mult de Costeluş, mai ales că a supt la pieptul meu. Noi considerăm că Dumnezeu ne-a dat suficient nouă pentru a putea oferi şi noi altora, iar aceşti copii sunt o binecuvântare pentru noi”, este de părere asistentul maternal. Adolescentul nu a fost vizitat niciodată de părinţii naturali, mama lui declarând chiar la naşterea fiului că nu o interesează unde va ajunge băiatul.

 

Fetiţa a fost abandonată împreună cu fraţii ei

Adolescenta Roxana Beghean are 14 ani, este elevă în clasa a VIII-a şi de la vârsta de 5 ani este crescută de mama Niculina. Eleva este în aceeaşi clasă cu fata naturală a familiei Ursu, care a ajutat-o foarte mult să evolueze, să se integreze în familie, în colectivitate. „Când mi-a fost dată de cei de la Protecţia Copilului Suceava am crezut că au greşit şi că fetiţa nu are 5 ani, ci are maxim 2 ani. Cam de vârsta asta arăta. Nu era dezvoltată normal, nu stătea pe oliţă, nu mânca mâncare gătită, nu merge bine în picioare. Trei ani a stagnat la 16 kilograme, cu toate că mânca fără limită, până vărsa. Acum este un copil normal, care, în ciuda unor probleme de sănătate pe care încă le mai are, ne surprinde la şcoală, prin faptul că reuşeşte să se ţină de ceilalţi copii, care sunt sănătoşi. A contat mult că este în clasă cu fiica mea. Roxana s-a ambiţionat şi a reuşit să se depăşească pe sine”, ne-a povestit mama „adoptivă” a Roxanei.

Femeia ne-a mai destăinuit că fetiţa provine dintr-o familie dezorganizată, cu cinci copii, Roxana fiind singura care urmează o şcoală şi creşte într-o familie normală. Fetiţa a fost abandonată, împreună cu fraţii ei, în casa unde locuiseră împreună cu mama. Aceasta a fugit şi şi-a lăsat copiii în frig şi foame. Protecţia Copilului i-a luat în regim de urgenţă.

 

„Să fii părinte de profesie înseamnă, în primul rând, să-ţi placă mult copiii, să-i iubeşti”

Cel de-al treilea copil luat în plasament de Niculina Ursu este Andrei Muntean, în vârstă de 3 ani şi jumătate. Copilul a mai stat înainte la un alt asistent maternal, iar de la vârsta de 1 an şi 5 luni a fost adus de reprezentanţii Protecţiei Copilului în familia Niculinei Ursu. Copilul nu vorbea, nu mergea singur în picioare, dar, în doar câteva zile, a fost ajutat de copiii familiei Ursu să meargă şi să mănânce ca orice alt copil de vârsta lui. Andrei provine dintr-o familie cu opt copii, şase dinte ei fiind cu mama, care însă nu are cu ce să-i crească.

Asistentul maternal are trei copii naturali: un băiat în vârstă de 19 ani, o fată în vârstă de 14 ani şi o fetiţă în vârstă de un an şi trei luni, mezina familiei.

Chiar dacă salariul de asistent maternal este mic, Niculina Ursu ne-a spus că reuşeşte să le asigure tot ce le este necesar copiilor, muncind în gospodărie. „Îi implic şi pe copii în toate activităţile casnice, în gospodărie, pentru a vedea şi ei că nimic nu vine de-a gata. Totul se obţine prin muncă. Ei înţeleg acest lucru şi pot să spun că nu ne lipseşte nimic. Dacă munceşti şi Dumnezeu îţi ajută”, este de părere mama eroină, pe bună dreptate, pentru că nu sunt multe femei care au curajul ei, de a creşte mulţi copii, de a-i purta la şcoală şi de a se gândi şi la viitorul lor.

„Pentru mine, să fii părinte de profesie înseamnă, în primul rând, să-ţi placă mult copiii, să-i iubeşti. Recunosc faptul că mă las pe mine pe ultimul loc, pentru a le asigura copiilor, fără deosebire, tot ce au nevoie. Sunt mamă pentru toţi cei şase copii, şi asta îmi umple viaţa. Fiecare mă bucură în felul lui. Consider că acesta este destinul nostru, al meu şi al soţului, să ajutăm şi alţi copii. Chiar şi în aceste condiţii, cu trei copii de la stat, dacă mi s-ar cere ajutorul să mai iau un copil aflat în situaţie de risc, cred că nu aş putea să spun nu. Aici este vorba de copii nevinovaţi, care trebuie ajutaţi. Nu poţi rămâne indiferent la durerea lor”, a explicat asistentul maternal.

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistaţi 640 de copii, care se află în plasament la 427 de asistenți maternali. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mamă de profesie pentru trei copii abandonaţi de părinţii naturali.
 Vizualizări articol: 2769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Mamă de profesie pentru trei copii abandonaţi de părinţii naturali4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei