Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 nov 2014 - Anul XIX, nr. 270 (5779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Au învăţat din greşelile altora

Guvernul de la Chişinău a solicitat organizarea unei secţii de votare la Universitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava va găzdui o secţie de votare pentru cetăţenii moldoveni, la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc în data de 30 noiembrie a.c..

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că solicitarea a venit din partea guvernului de la Chişinău, iar instituția pe care o conduce se va ocupa de buna desfăşurare a scrutinului.

Potrivit prefectului Sinescu, la universitatea din Suceava studiază aproximativ 300 de tineri din Republica Moldova, care vor avea astfel posibilitatea de a vota aici, la fel ca toţi moldovenii care la sfârşitul lunii se vor afla în Suceava. În absenţa acestei secţii de votare, cetăţenii moldoveni care în ziua alegerilor se află în afara graniţelor ar fi fost nevoiţi să meargă la consulatul Republicii Moldova de la Iaşi sau la ambasada acestei ţări la Bucureşti.

 

Pentru a evita aglomeraţia la secţiile din diaspora, moldovenii au simplificat procedura de vot

Pentru a scurta timpul necesar pentru a vota şi a evita aglomeraţia, Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a adoptat o procedură simplificată pentru moldovenii din diaspora. Astfel, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, alegătorii de peste hotare vor semna pentru abţinerea de la vot multiplu direct în listele electorale. Listele electorale de bază şi cele suplimentare pentru secţiile de votare din afara ţării vor fi completate cu o rubrică nouă ce va conţine o declaraţie pe propria răspundere referitoare la votul multiplu.

Astfel, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi peste hotare vor semna în lista electorală, în dreptul numelui, de două ori: iniţial pentru declaraţia prin care se abţin de la votarea multiplă, iar ulterior, pentru înmânarea buletinului de vot de către un membru al biroului electoral. Potrivit CEC, cei care nu vor semna declaraţia prin care se abţin de la votarea multiplă nu vor putea vota.

Parlamentul Republicii Moldova are 101 locuri pentru care s-au angajat în competiţia electorală 21 de partide, un bloc electoral şi patru candidaţi independenţi. Distribuirea mandatelor se face în sistem proporțional, pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și de 2% pentru candidații independenți. Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianță are nevoie să obțină 51 de mandate (50%+1), iar pentru alegerea președintelui țării, 61 de mandate (60%+1). Sondajele de opinie plasează pe primele locuri Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul de la Chişinău a solicitat organizarea unei secţii de votare la Universitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul de la Chişinău a solicitat organizarea unei secţii de votare la Universitatea din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei