Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 nov 2014 - Anul XIX, nr. 264 (5773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Acţiune în forţă

De pe lista „Most Wanted” a Poliţiei Române, în beciurile poliţiei judeţene, după o descindere cu scandal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un individ condamnat la 19 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională a fost prins, ieri după-amiază, după o acţiune spectaculoasă a poliţiştilor suceveni.

Oamenii legii au aflat că Nicuşor Luca (în vârstă de 44 de ani), un individ născut la Adâncata, dar cu domiciliul în Bucecea - Botoşani, şi pe numele căruia figurau trei mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind inclus în lista „Most Wanted” a Poliţiei Române, s-ar ascunde într-o casă din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei.

Casa aparţine rudelor concubinei lui Nicuşor, zis „Roşcatul”, iar ieri după-amiază polițiști de la Investigaţii Criminale, dar şi de la posturile comunale din zonă au înconjurat imobilul.

Din casă au ieşit, povestesc surse judiciare, tatăl şi fratele concubinei lui „Roşcatul”, unul dintre ei având un topor în mână şi încercând să-i intimideze pe poliţişti. Între timp, prin spatele casei, a încercat să fugă Nicuşor Luca, acesta fiind însă prins şi imobilizat. Încătuşat, „Roşcatul” a fost dus direct în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, de unde urmează să fie trimis la penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu, Nicuşor Luca a fost condamnat de trei ori la închisoare, în două dosare de către Tribunalul Botoşani, iar într-un dosar, unde a primit şi pedeapsa cea mai grea - 12 ani de închisoare, de către Tribunalul Suceava.

Acuzaţiile: înşelăciune, instigare la evaziune fiscală şi participaţie improprie la evaziune fiscală.

Pentru că se sustrăgea executării pedepselor, suceveanul cu buletin de Botoşani a fost dat în urmărire generală şi apoi internaţională.

Pedeapsa de 12 ani de închisoare a fost dată în dosarul „Balastiera”, în care Nicuşor Luca a fost inculpat alături de Dumitru Morhan (fostul preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România - UDUR, condamnat la şase ani de închisoare), şi un anume Constantin Ioan Ciobanu (opt ani de închisoare).

 

Condamnat la 12 ani de închisoare, în acelaşi dosar cu Dumitru Morhan

Dumitru Morhan şi celelalte două persoane au ajuns în faţa instanţelor de judecată în cursul anului 2006. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii suceveni, în luna august a anului 2004, împreună cu Nicuşor Luca, preşedintele UDUR a indus în eroare firma Select 95 SRL Bucureşti, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi, dar către care nu a livrat nici o marfă. Este vorba despre produse de balastieră, afacerea derulându-se prin intermediul firmei SC Adomir SRL Costâna (deţinută de Nicuşor Luca).

În perioada iunie 2003 – iunie 2004, Nicuşor Luca, împreună cu Constantin Ioan Ciobanu, numit administrator la Adomir SRL Costâna, a indus în eroare mai multe societăţi comerciale din Suceava şi din ţară, de la care a achiziţionat diverse mărfuri, pentru achitarea cărora au eliberat file cec fără acoperire bancară. De asemenea, Luca l-a determinat pe Ciobanu să nu înregistreze în contabilitate operaţiuni comerciale desfăşurate cu societăţile comerciale pe care le-a indus în eroare. Tot el a semnat, în numele lui Ciobanu, contractul cu Select 95 SRL Bucureşti.

Procurorii au mai constatat că, la acea vreme, Constantin Ioan Ciobanu prezenta, conform medicilor de la Serviciul de Medicină Legală Suceava, “deficienţă mintală uşoară cu tulburări de comportament şi dezvoltare dizarmonioasă a personalităţii, iar în momentul comiterii faptelor avea discernământul diminuat”.

Ciobanu i-a fost prezentat lui Gheorghe Cojocaru, patronul firmei SC Select 95 SRL Bucureşti, ca fiind “Stan Ioan” – director al Direcţiei Judeţene de Drumuri Comunale, instituţie inexistentă, în vreme ce Adomir era firma care tocmai câştigase licitaţia pentru reabilitarea de drumuri din judeţul Suceava, unde urmau să fie virate produsele de balastieră inexistente furnizate de SC Irinest Milişăuţi către Select 95 Bucureşti.

 

Arestat anul trecut, la cererea procurorilor DIICOT, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane de euro

Acelaşi Nicuşor Luca a fost arestat preventiv, în vara anului trecut, în megadosarul evaziunii fiscale instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, cu escrocherii de milioane de euro cu facturi fiscale fictive.

Nicuşor Luca, susţineau anchetatorii, prelua societăţi comerciale din judeţul Suceava şi din ţară şi numea diferite persoane drept asociaţi ori administratori.

Ulterior, arată anchetatorii, respectivele societăți comerciale erau preluate de mai mulţi romi din clanul Stănescu de la Salcea, care le introduceau într-un circuit financiar fraudulos, în sensul că, în numele acestor societăți, folosindu-se de persoane împuternicite, au fost emise facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din Suceava, dar şi din alte judeţe ale ţării. 

Societăţile beneficiare, în baza facturilor fictive, colectau TVA şi îşi diminuau profitul obținut în urma activității comerciale curente desfăşurate. Astfel, societățile comerciale beneficiare ale facturilor fiscale fictive nu plăteau sume importante către bugetul consolidat al statului, respectiv TVA de plată şi impozit pe profit, unele din aceste societăți beneficiind chiar de rambursări de TVA de la bugetul de stat, creând în acest mod un prejudiciu important bugetului de stat.

După ce acumulau datorii mari către bugetul de stat ca urmare a emiterii facturilor fictive, Stăneştii şi ceilalţi complici ai lor treceau firmele „fantomă” pe numele unor indivizi de etnie romă cu venituri modeste, majoritatea noilor „patroni” fiind din localitatea Grajduri, judeţul Iaşi.

Valoarea prejudiciului estimat de anchetatori: 10 milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De pe lista „Most Wanted” a Poliţiei Române, în beciurile poliţiei judeţene, după o descindere cu scandal.
 Vizualizări articol: 6059 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
De pe lista „Most Wanted” a Poliţiei Române, în beciurile poliţiei judeţene, după o descindere cu scandal5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei