Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 oct 2014 - Anul XIX, nr. 243 (5752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumire

Termica refuză să mai semneze protocolul cu Bioenergy

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Refuzul municipalităţii sucevene de a aproba un nou tarif de transport şi distribuţie a energiei termice la valoarea solicitată de Termica şi avizată de ANRSC a dus la anularea protocolului stabilit prin negocieri, între producătorul de energie termică – Bioenergy şi distribuitor – Termica.

Ieri, conducerea Primăriei Suceava a fost înştiinţată oficial de anularea prevederilor stabilite prin protocol, prin care Termica se obliga să achite către Bioenergy 42% din valoarea încasărilor pentru energia termică furnizată.

Adresa oficială transmisă de la Termica, societate aflată în insolvenţă, în care deciziile sunt luate de administratorii judiciari şi creditori, a ajuns ieri la primărie.

„Pentru că nu a fost aprobat preţul solicitat, justificat cu acte, nu mai semnăm protocolul cu Bioenergy. Acesta le era favorabil celor de la Bioenergy, care aveau siguranţa efectuării plăţilor la un anumit cuantum. Asta nu înseamnă că nu vom furniza căldură şi apă caldă populaţiei, dacă va fi repornită producţia la centrala pe biomasă”, a declarat Teodor Matei, reprezentantul administratorului judiciar de la Termica.

Tariful solicitat de Termica, încă din luna octombrie a anului trecut, este de 159 de lei plus TVA, pentru transportul şi distribuţia energiei termice. Vechiul preţ, de 99 de lei, plus TVA, datează tocmai din 2006, când costurile materiei prime, în principal apă şi energie electrică, erau chiar şi de 6-7 ori mai mici decât în prezent.

Majorarea de tarif solicitată de Termica nu va afecta preţul plătit de populaţie pentru gigacalorie, care este menţinut la valoarea de 185 de lei.

 

Subvenţia pentru energia termică furnizată populaţiei, o povară prea mare

Numai că, în şedinţa de Consiliu Local de joi dimineaţă, aleşii locali au propus cu totul alte tarife, stabilite nu după anumiţi indicatori tehnici, ci după gradul de suportabilitate a bugetului local.

Dacă ar fi fost aprobat tariful cerut de Termica pentru transport şi distribuţie, bugetul local ar fi fost împovărat în această iarnă cu cheltuieli suplimentare de 7 milioane de lei (70 de miliarde de lei vechi), în vreme ce la tariful acceptat de majoritatea aleşilor locali, de 140 de lei, plus TVA, costurile suplimentare de achitare a subvenţiei de preţ la energia termică consumată de populaţie sunt estimate la doar 5 milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi).

În condiţiile în care din taxele şi impozitele plătite de suceveni se încasează doar 4 milioane de lei pe an, acest cost suplimentar, chiar şi de 5 milioane de lei, reprezintă un efort bugetar uriaş, care blochează efectuarea altor investiţii în oraş.

 

Blocaj financiar

Pe de altă parte, anularea „înţelegerii” făcute cu Termica îi afectează pe cei de la Bioenergy, care, având siguranţa încasării constante a unor sume considerabile, puteau face aprovizionarea cu masă lemnoasă necesară pe timp de iarnă, ori chiar să acceseze un credit, din care să îşi asigure necesarul de biomasă pe durata sezonului rece.

Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri, a fost convocată o şedinţă a Consiliului de Administraţie a firmei Adrem Invest, care a realizat investiţia în noua centrală de termoficare de la Suceava, pentru a fi căutate soluţii de funcţionare pentru iarna 2014-2015. Pentru a fi deblocată furnizarea de combustibil – biomasă, Bioenergy trebuie să achite către Schweighofer, principalul lor furnizor, o factură restantă de 2,7 milioane de lei.

Plata parţială a datoriilor acumulate de suceveni pentru serviciile de termoficare, în valoare de 16 milioane de lei, ar rezolva problema, numai că încasările de la asociaţii lasă mult de dorit, fiind la fel de slabe ca într-o lună de vară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica refuză să mai semneze protocolul cu Bioenergy.
 Vizualizări articol: 4581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Termica refuză să mai semneze protocolul cu Bioenergy3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar chiar Termica face ce vrea? trimis de
(18 oct 2014, 11:41:52


Zilele trecute era exclusa din cauza datoriilor! Termica, pina acuma a facut ce a vrut cu intreg sistemul: neglijenta, au permis furturile la vedere, prin scarile blocurilor tevile sunt colmatate, gigacalorimetre sunt supradimensionate, etc
Singura grija a fost de a-si mentine salariile grase, marind si luptindu-se sa mareasca permanent pretul gigacaloriei.
Toate astea in detrimentul consumatorilor.
Ei au dovedit ca sunt incapabili de a administra acest sistem, de ce sa nu se incearca si cu altii!?
Nu trebuie mult sa te gindesti ca Termica, prin totalul si permanentul dezinteres, materializat printr-o marire perpetua a pretului, numai rau ne-a facut in tot acesti ani.
1.1  RE: Dar chiar Termica face ce vrea? trimis de
(19 oct 2014, 16:07:09
Ce face Ponta cu noi, stam in frig si fara apa calda de aproape o luna de zile!? Apa caldă si caldura sunt doar o amintire, aşteptăm cu disperare momentul în care caloriferele înţepenite de frig nu vor mai fi doar piese de decor.

„Ieri am şters pereţii cu clor, că mucegaiul se întinde rapid peste tot. Îmi cad pereţii cu totul de la mucegai. Cât poate încălzi un calorifer electric? Am copil mic, bolnav de inimă, i-am pregătit patul să stea când vine de la şcoală. Până vin eu la 10 seara stă în pat şi tremură de frig”, spune Mirela Sofian, o locatară a blocului de pe strada Bazelor nr.3 .
2.   Comentariu trimis de
(18 oct 2014, 13:00:45
Domnule LAATU vezi ca vorbesti ca sa nu taci nu Termica si-a batut joc de populatie ci insusi suspusii Primariei care au facut ce au vrut cu pretul gigacaloriei iar salariile care spuneti Dvs ca erau grase erau sub mediul economiei nu erau nici pe departe echitabile cu riscul si conditiile in care se lucra asta bineinteles daca stiii ce inseamna risc si conditii grele de munca si daca mai poti sa intelegi ce fac vibratiile la care eram expusi si alte riscuri ca erau destul de multe si praf si zgomot dar ce pot sa vorbesc cu cineva care probabil ori a lucrat la birou la vreo fabrica de pus elastice la chiloti ori era vreun soarec de birou la vreo Integrata sau alte fabricutze mici gen Industire usoara.............ar fi trebuit sa lucrezi macar 1 an si te vedeam noi cei care suferim de silicoza sau alte boli profesionale grave sau facem dializa de ani de zile ...asta nu se ia in considerare??????????????de ce tot bateti in Termica ce crdeti ca ceilalti vor da caldura si apa calda gratis?????????Termica n-a fost niciodata ajutata cu nimic de nimeni dar la noul transportator si distribuitor vor cu bani europeni sa refaca traseul magistral de conducte sa nu mai fie pierderi.....cum ar fi dai o casa noua cuiva si ala doar o inchiriaza si scoate profit DE CE PENTRU TERMICA NU S-A FACUT NICIODATA ASA FAVOR??????????????Multumesc anticipat pentru injurii dar asta este ADEVARUL.
3.   Biiine Biine trimis de
(18 oct 2014, 14:22:26
Cifre, calcule, interese, vinovati, nevinovati dar TOTUSI APA CALDA CAND VIINEEE?!!!
3.1  RE: Biiine Biine trimis de
(18 oct 2014, 14:59:24
cand va puneti centrale proprii aveti si caldura si apa calda...ca din cauza unora care le e lene sa mearga sa plateasca datoriile la asociatie...aveti de suferit toti de pe scara...certati-va intai cu vecinii datornici apoi aveti si apa calda...
3.2  RE: Biiine Biine trimis de
(18 oct 2014, 18:39:58
PUFFF, multi dintre noi nu au apa calda / caldura desi toti de pe scara au platit. Ce propui, sa luam blocurile la rand sa ne certam intre noi, cand se poate (cu ceva vointa) sa le fie oprita doar celor rau platnici? Dar e mai simplu si mai comod asa, de ce sa se complice ei pentru "prostimea" de rand ?! Iar centrala nu isi permite toata lumea in zilele noastre, cand uneori abia ajung banii pentru a plati totul LA TIMP si pentru a iti creste copiii.
3.3  RE: Biiine Biine trimis de
(19 oct 2014, 11:15:29
tocmai asta vor ei sa faca scandal intre cetateni...din cauza celor ce nu platesc sa se certe intre ei...
nu e vina mea ca suceava nu are caldura si apa calda,ar trebui sa iesim in strada ori sa facem o plangere la mai mari de sus deasupra sucevei....totusi un oras "CIVILIZAT"(scris cu litere mari si ghilimele)..(plin de hoti si criminali)....ar trebui sa aiba apa calda daca nu toata ziua macar cateva ore pe zi seara de la 6-10 ca sa se spele toti...dar ne e frica sa actionam...si de unu singur nu se poate pe cand suceava are cativa zeci de mii de locuitori....deci pe restu nu ii intereseaza decat online sa isi dea cu parerea ca nu-i vede nimeni....
4.   Iulian istrate trimis de
(18 oct 2014, 15:49:50
crezi ca lui ii pasa ca n-au sucevenii caldura dupa ce iese din sediu primariei ??? si acolo se face ca ii pasa de situatia lor....dar dupa aia...
5.   Reguli proprii trimis de
(18 oct 2014, 22:09:42
Rog cu respect administratorul site-ului Monitorul de Suceava sa respecte propria regula, „1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.” si sa stearga comentariile care sunt prin gradina cu floricele si pe langa apa calda.
6.   Tara lu’ Papura... trimis de
(18 oct 2014, 23:43:50
Sa trecem la oile noastre cornute, ia fiti atenti. Acum multi ani in urma, nici nu mai stiu cati, CET-ul a fost dat C.L.Suceava cu cladiri, instalatii, agregate si teren. De atunci unic actionar al CET, transformat in S.C Termica S.A mai tarziu, este nimeni altul decat Consiliul Local Suceava. Toate deciziile de la societate au fost luate de Consiliul de Administratie si Reprezentantii Municipiului Suceava in Adunarea Generala a Actionarilor la S.C. TERMICA S.A. (a se citi director si primar). Cat de bune au fost deciziile se vede cu ochiul liber, adica insolventa la societatea administrata. Nici nu avea cum sa fie altfel. Consilierii locali nu sunt specialisti in Electroenergetica, Termotehnica, Economie si Managment in Energetica. Acum aflam pe pielea noastra, ca sunt mai tari si decat specialistii de la Autoritatea Natională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si nu aproba pretul gigacaloriei calculat de acestia, pentru ca nu vrea muschii lor si da tare bine la voturi, ca cica ei tin cu electoratu’. Ei, acum va las pe voi sa socotiti. De ce nu avem apa calda in momentul asta? De ce a ajuns Termica la faliment? De ce, din vina cui si de cati ani s-au acumulat aceste datorii? De ce nu raspund in fata legii cei care ne incalca dreptul la un nivel de trai decent, incalcand Constitutia Romaniei?
6.1  RE: Tara lu’ Papura... trimis de
(19 oct 2014, 21:01:27
Placinta a pus termica pe chituci.El e cel care a detinut toata puterea acolo.El e cel care ia bagat in cap lui Lungu(interesat) ca trebuie o noua centrala.Nu pot sa cred ca primaria a platit tot ce datora Termicii,dar daca cei de acolo tac...Observ mai nou ca primaria plateste la timp sau chiar in avans subventia.La termica s-au facut credite pt a finanta productia.Lungu, in prostia lui credea ca va scapa e subventie.Iata ca nu se poate.Asa e cu "capitalistul" Byoenergy-platesti ,ai,nu platesi...canci.Nu mai merge cu dispozitii date de CA termicii sa treaca totul pe pierderi.Confortul costa.Mereu citesc cometariile de comunist stalinist trimise de LAATU.Milogul ala cred ca e unul de ala care nu plateste si face caterinca ca e prea scump si ca lui tre' sa i se dea gratis ca are dreptul sa traiasca.
6.2  RE: Tara lu’ Papura... trimis de
(19 oct 2014, 23:52:29
EMILC,

Bag seama ca ai asa un comentariu: ''hai la mine ca dau bine”!
In fapt, este un comentariu insultator, mirlanesc... luat de pe ,,bancile” Termica!
7.   Nema problema! trimis de
(19 oct 2014, 02:02:12
Ma jeneaza subiectul (apa calda), nu gradina din Siret.
Regulile sunt ale Monitorului de Suceava
Nu stiam, veteranii are voie?? Atunci am voie.
Ma cred chiar unde suntem.
Da telefonu' Michaelei, promite floricica si bomboana sa ma vad banat(ardeal,muntenia) sa ma umpli de suferinta. Buhuhu... ce m-am speriat!
Da, stii bine Rusa!!!
Raspuns nu mai vezi, tocmai incalc regula Nr.1 a forumului.
Mai e si regula Nr.2 Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
8.   Primaria nu plateste??? trimis de
(19 oct 2014, 22:29:17
Un proces proces a fost deschis de administratorii judiciari ai SC Termica SA, firmele MGA Insolvency Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi Cererea de chemarea in judecata „prevede plata unor despăgubiri în valoare totală de 26.269.194 de lei, reprezentând pierderile generate de activitatea de producere, distribuţie, furnizare şi transport a agentului termic pentru perioada ianuarie 2009 – decembrie 2013.
Aceste despăgubiri sunt solicitate cu justificarea că Primăria Suceava nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în contractele încheiate cu SC Termica SA, şi anume de modernizare a reţelelor de distribuţie şi transport, iar în acest fel pierderile în intervalul amintit au fost uriaşe.
Un alt proces demarat de administratorii judiciari ai societăţii de termoficare prevede plata unei sume de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată pentru prestarea serviciului public de producere, transport, furnizare şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava în perioada martie-noiembrie 2013."
Citat dintr-un articol publicat in Monitorul de Suceava din 20.02.2014
9.   Primaria nu plateste??? trimis de
(19 oct 2014, 22:32:09
Un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava este şi cel mai serios din punct de vedere material, administraţiei locale solicitându-i-se 93,3 milioane de lei (933 de miliarde de lei vechi).
Totul a plecat de la nota de compensare nr. 75 din 31 martie 2010 şi despre care atât reprezentanţii Fiscului, cât şi administratorii judiciari consideră că s-a făcut în mod eronat.
La acea dată, între Primărie şi Termica s-a realizat compensarea sumei de 70 de milioane de lei (700 de miliarde de lei vechi). Această sumă era datorată de municipiul Suceava către SC Termica SA cu titlu de subvenţie pentru perioada 2006-2009 pentru producerea, furnizarea, distribuţia şi transportul agentului termic în municipiul Suceava. Compensarea urma să se realizeze cu aceeaşi sumă, 70 de milioane de lei, datorată de SC Termica SA către municipiul Suceava ca urmare a reducerii capitalului social al SC Termica SA conform HCL 340 din 22 decembrie 2009 a Consiliului Local Suceava. Suma totală calculată ca prejudiciu în acest caz a fost stabilită la 93,3 milioane de lei.
Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei.” Citat dintr-un articol publicat in Monitorul de Suceava din 20.02.2014

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei