Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 oct 2014 - Anul XIX, nr. 243 (5752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Exemplu

Economii de mii de lei făcute de asociaţiile de proprietari prin montarea de becuri cu senzori şi temporizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Confruntate tot mai mult cu scăderea puterii financiare a locuitorilor blocurilor pe care le administrează, asociaţiile de proprietari din Suceava au început să caute soluţii   de reducere a costurilor la întreţinere.

Dacă la consumul de apă, apă caldă şi căldură economiile trebuie să le facă în primul rând proprietarii, la consumul de energie electrică de pe scară mulţi nu îşi bat capul să facă vreo economie, deşi la un bloc cu zeci de apartamente consumul lunar depăşeşte chiar şi 1.000 de lei.

 

Becuri cu senzori sau cu temporizare

Tocmai de aceea, de ceva vreme, tot mai multe asociaţii de proprietari preferă să facă o investiţie şi să modernizeze iluminatul pe scara de bloc, banii investiţi fiind recuperaţi foarte rapid din economiile făcute.

„La un bloc precum cel de pe strada Privighetorii nr. 4, factura lunară la energie electrică ajungea chiar şi la 1.200 de lei, numai pentru lumina de pe casa scării. Sunt două scări de bloc şi la fiecare consumul era cam de 600 de lei lunar. Acum cred că vom plăti cel mult 200-300 de lei pentru întreg blocul, după cum văd că arată consumul înregistrat de contor”, a declarat Nicu Şargan, preşedintele Asociaţiei 36, din cartierul Burdujeni, care, recent, a început să introducă un sistem de iluminat modern în blocurile pe care le administrează.

Aproape jumătate din acestea au deja o nouă instalaţie electrică, iar în locul becurilor incandescente vechi, mari consumatoare de curent electric, au fost montate corpuri de iluminat noi, cu becuri economice. Mai mult, becurile sunt legate la senzori de mişcare, astfel încât se aprind doar când cineva iese pe uşă, din casă, ori când vine în scara de bloc.

La unele scări de bloc, în locul becurilor cu senzori de mişcare, pentru iluminarea zonei de urcare, s-a mers pe varianta becurilor cu temporizare, astfel încât atunci când intră în scară, locatarii apasă pe întrerupător, iar becul stă aprins 30 de secunde sau un minut, după cum este setat.

Dacă este nevoie de lumină pentru a urca mai multe etaje, la fiecare nivel al imobilului este amplasat câte un întrerupător, de pe care se prelungeşte perioada de iluminare a scărilor.

 

Furturile de energie electrică de pe scara de bloc, stopate

Investiţia făcută, de aproximativ 2.500 de lei, pentru un bloc cu 104 apartamente, este achitată de proprietari în numai trei luni de zile, dacă plătesc câte 8 lei lunar de apartament. La un bloc cu mai puţine apartamente, contravaloarea lucrării este ceva mai mare pentru fiecare locatar în parte, dar din economiile făcute la curent, pentru că lumina nu mai „arde” toată noaptea sau chiar şi pe timp de zi, în blocurile întunecoase, cu holuri lungi, cheltuiala se „acoperă” aproape imediat.

„Instalaţia electrică de pe casa scării oricum era topită, fiind veche de mai bine de 35 de ani. Odată cu schimbarea ei a mai apărut un efect benefic – i-am decuplat pe cei care furau curent de pe casa scării, prin fel de fel de metode”, a adăugat preşedintele de asociaţie.

Modernizarea nu a fost însă pe placul unuia dintre locatari (scara 7A), Vasile Bortă, care spune că era mai bine înainte, când el stătea şi urmărea dacă cineva lăsa lumina aprinsă, pentru a o stinge, ori lua măsura întreruperii curentului direct din panoul electric.

De altfel, acesta a aplicat şi acum „metoda” sa de economisire, de oprire a curentului pe întreaga scară de bloc, în timpul zilei, deşi specialiştii spun că decuplarea şi cuplarea zilnică a instalaţiilor electrice pot da peste cap sistemul modern de iluminat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economii de mii de lei făcute de asociaţiile de proprietari prin montarea de becuri cu senzori şi temporizare.
 Vizualizări articol: 2842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Economii de mii de lei făcute de asociaţiile de proprietari prin montarea de becuri cu senzori şi temporizare3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei