Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 oct 2014 - Anul XIX, nr. 243 (5752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Achitări pentru notarul Adela Ivaşcu şi foştii poliţişti Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Notarul Adela Ivaşcu şi comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, ambii pensionaţi, au fost achitaţi ieri de Curtea de Apel Bacău pentru o parte din infracţiunile pentru care au fost judecaţi. Pentru alte fapte judecătorul a constatat intervenţia prescripţiei, ceea ce a condus automat la încetarea procesului penal. Soluţia de la Bacău nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ceea ce priveşte partea civilă, magistraţii băcăuani au lăsat-o nesoluţionată. Este vorba de un litigiu pentru o suprafaţă de 2,12 hectare de teren din zona Metro, o adevărată mină de aur în special pentru cei care l-au avut în proprietate până în anul 2008.

Conform minutei publicate pe site-ul Curţii de Apel Cluj, procesul penal a încetat faţă de notarul Adela Ivaşcu pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzute, în timp ce pentru Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru a intervenit prescripţia pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pentru complicitatea la înşelăciune procesul a continuat pentru Adela Ivaşcu, dar magistraţii au decis s-o achite, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul celor doi foşti poliţişti pentru infracţiunea de înşelăciune.

 

Traseu extrem de sinuos pentru acest dosar

Dosarul care i-a vizat pe notarul Adela Ivaşcu şi pe cei doi ofiţeri, Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, a fost unul cu suişuri şi coborâşuri şi cu multe soluţii de neîncepere a urmăririi penale, decizia de a începe procesul fiind luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava.

Iniţial, plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, iar de aici a fost trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, care a dispus neînceperea urmăririi penale atât faţă de poliţiştii Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cât şi faţă de notarul public Adela Ivaşcu. Nemulţumite de această soluţie, rudele persoanei înşelate au sesizat structura centrală a DNA, care după mai multe verificări a constatat că sunt elemente de natură infracţională, dar a considerat că dosarul trebuie instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii de aici au spus însă că nu au descoperit infracţiuni şi au dispus neînceperea urmăririi penale. Şi de această dată soluţia procurorilor a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a dispus retrimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Nici această ultimă analiză a dosarului de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava nu a avut prea mare succes, soluţia de neîncepere a urmăririi penale fiind menţinută. Ultimul NUP nu a mai rămas în picioare şi judecătorii au decis că este timpul să înceapă procesul. Ulterior, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Bacău, acolo unde a şi fost soluţionat.

 

Pentru ce au fost judecaţi notarul şi cei doi poliţişti

Cei trei au fost judecaţi pentru că ar fi pus la cale o tranzacţie în urma căreia au păcălit o bătrână în vârstă de 65 de ani. Comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, respectiv notarul public Adela Ivaşcu au pus la cale o tranzacţie în urma căreia primii doi s-au ales cu o suprafaţă de 2,12 hectare de teren în zona Metro la un preţ de 28 de ori mai mic faţă de cel practicat pe piaţa imobiliară de la acea vreme, în februarie 2002. Culmea este că bătrâna ştia că vinde un teren la Mitocu Dragomirnei, iar ulterior a aflat cu stupoare că terenul „a zburat” în zona Metro. După ce au aflat povestea, soţii Crăciun, fiica şi ginerele femeii păcălite, au demarat o luptă de uzură cu instituţiile statului. La dosar există, printre altele, o expertiză solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava din care rezultă că ex-poliţiştii Buznea şi Tărniceru au cumpărat cu 2.000 de euro un teren care în realitate valora 56.300 de euro.

 

O parte din teren a fost deja vândută pe sume uriaşe

În plângerea depusă la soţii Crăciun se arată că Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cu complicitatea notarului public Adela Ivaşcu, au înşelat-o pe bătrână, cumpărând de la aceasta, în cursul anului 2002, acţiuni la Staţiunea de Cercetări Agricole la un preţ derizoriu, aproximativ 2.000 de euro, pe care le-au transformat apoi în parcele de teren în zona Metro.

Ulterior, în cursul anului 2005, noii proprietari de la Metro, respectiv comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, au vândut către SC Caomi SRL Bucşoaia suprafaţa de 3.636 metri pătraţi, contra sumei de 90.000 de euro. Pe 30 iunie 2006, cei doi au mai vândut o bucată de teren, de această dată firmei Sanadenta SRL. Pentru o suprafaţă de 1.250 de metri pătraţi de teren, ex-poliţiştii au încasat 150.000 de euro. Banii s-au împărţit, ca şi în primul caz, în părţi egale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Achitări pentru notarul Adela Ivaşcu şi foştii poliţişti Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru.
 Vizualizări articol: 3552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Achitări pentru notarul Adela Ivaşcu şi foştii poliţişti Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei