Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2014 - Anul XIX, nr. 242 (5751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Majorare da, apă caldă ba

Reluarea furnizării apei calde în Suceava, în impas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Speranţele sucevenilor de a avea apă caldă la robinete, de săptămâna aceasta, sunt deşarte. Cel puţin până săptămâna viitoare, sucevenii sunt lăsaţi „cu ochii în soare”, să aştepte apa caldă pentru care o mare parte dintre ei sunt cu plata la zi.

Şedinţa de Consiliu Local în care trebuia rezolvată cel puţin o parte a problemei, cea a condiţiilor impuse de Termica şi Bioenergy, pentru reluarea producţiei şi distribuţiei energiei termice, nu a avut ca rezultat concret decât o majorare parţială a preţului final al gigacaloriei, dar nu şi reluarea furnizării apei calde către populaţie.

 

Un alt preţ de transport şi distribuţie a energiei termice, mai mic decât cel solicitat

În vreme ce Termica a solicitat un tarif de 159 de lei, plus TVA, pentru transportul şi distribuţia energiei termice, preţ aprobat de ANRSC încă de anul trecut şi solicitat zadarnic în alte trei şedinţe de CL, aleşii locali au decis ca noul preţ să fie de 140 de lei, plus TVA, cu 13 voturi „pentru” şi patru abţineri.

„Costurile de transport şi distribuţie sunt mari, dar, ca urmare a discuţiilor avute cu specialiştii, dacă ar fi aplicate o serie de strategii de reducere a costurilor cu 30%, rezultă că un preţ corect ar fi de 140 de lei plus TVA. În cazul în care mergem pe varianta maximală propusă de Termica, efortul în plus al primăriei, pentru iarna 2014-2015, ar fi de şapte milioane de lei. Pe varianta a doua, cu un preţ mediu de 140 de lei, efortul bugetar suplimentar ar fi de cinci milioane de lei”, a spus primarul Ion Lungu.

Aceeaşi variantă a fost susţinută şi de către PSD, care a şi propus un amendament de modificare a tarifului de transport şi distribuţie la 140 de lei, fără TVA.

Vrând să le „ia faţa”, PDL a venit cu o propunere şi mai greu de acceptat de oricare din părţile implicate – 116 lei plus TVA, adică acelaşi preţ ca şi la producţie.

„Haideţi să transformăm Termica în fundaţie umanitară, şi aşa mulţi oameni s-au învăţat să nu plătească ce consumă”, a spus independentul Adrian Arămescu, luând peste picior propunerile populiste ale unor consilieri.

Variantele înaintate de consilieri i-au nemulţumit profund atât pe cei de la Termica, care de mai bine de un an de zile tot solicită actualizarea tarifului de transport şi distribuţie, „încremenit” la 99 de leidin 2006, când erau alte preţuri la materia primă, în principal apă şi energie electrică, dar şi alte condiţii de funcţionare a societăţii.

Tariful solicitat de ei, de 159 de lei plus TVA, a fost respins ieri pentru a patra oară în Consiliul Local, în cele din urmă fiind adoptat amendamentul PSD, de 140 de lei plus TVA.

În aceste condiţii, preţul final al gigacaloriei produse de Bioenergy şi transportate de Termica ajunge la 317,44 lei, cu TVA inclus, din care populaţia plăteşte doar 185 de lei, diferenţa urmând să fie suportată de la bugetul local.

 

Nemulţumiri la Termica şi Bioenergy

Decizia a stârnit nemulţumirea reprezentantului Bioenergy, Vasile Ilie, care a spus că în condiţiile în care tariful de transport şi distribuţie este mai mic decât cel prevăzut în protocol, cota de 42% din încasările Termica reprezintă mult mai puţin decât necesarul calculat pentru funcţionarea normală a centralei pe biomasă.

„Preţul de 159 de lei la transport şi distribuţie ne garanta un anumit flux financiar, din încasarea celor 42% stabiliţi prin protocol. În condiţiile în care tariful este de 140 de lei, nu ne mai închidem cu costurile, pentru că şi banii care ajung la noi sunt mai puţini”, a spus Vasile Ilie, care a lăsat clar să se înţeleagă că producţia de energie termică nu va fi pornită.

Administratorul special numit de către principalul creditor al Termica, Marin Marinoiu, şi-a exprimat de asemeni nemulţumirea vizavi de stabilirea unui preţ diferit de cel solicitat pentru acest serviciu, fără argumente economice justificate de o analiză de costuri.

„Nu putem sacrifica un oraş numai pentru încălzire.  În acest an, Primăria Suceava a achitat aproape patru milioane de euro la Termica, în contul subvenţiei. Este o sumă de patru ori mai mare decât cea pe care o plătesc sucevenii într-un an, din taxe şi impozite locale. Un preţ de mijloc ar fi sustenabil şi pentru primărie, iar dacă se mai fac reduceri de costuri la Termica, ar fi rentabil şi pentru ei”, a fost răspunsul primarului Ion Lungu, care, după şedinţă, a chemat la negocieri reprezentanţii Termica şi Bioenergy.

 

„Dacă nu vom relua cât mai repede furnizarea apei calde vom pierde din abonaţi”

Edilul sucevean a făcut apel la cele două părţi, să se pună de acord cât mai curând, să dea drumul la apă caldă şi încălzire.

„Sucevenii care sunt cu plata la zi sunt descurajaţi să mai facă parte din sistemul centralizat. Dacă nu vom relua cât mai repede furnizarea apei calde şi nu vom da căldură cât mai repede, vom pierde din abonaţi. De aceea le somez pe cele două societăţi să reia cât mai repede furnizarea apei calde”, a mai spus Lungu.

Negocierile de după furtunoasa şedinţă de Consiliu Local au mai durat câteva ore, la finele acestora, repornirea apei calde fiind tot o incertitudine.

“Am avut discuţii cu reprezentanţii Termica şi cei ai Bioenergy, le-am explicat clar că municipalitatea nu poate suporta un tarif mai mare decât cel aprobat astăzi în Consiliul Local şi le-am solicitat să modifice protocolul dintre ei în baza acestui tarif.

De astăzi, producţia de energie termică reprezintă 45,11% din preţul total al gigacaloriei livrate populaţiei, de aceea, consider că ar fi corect ca Bioenergy să încaseze 45,11% din ceea ce se încasează la Termica”, a explicat Lungu.

Urmează ca ambele părţi să se consulte cu şefii lor de la Bucureşti – Adrem Invest în cazul celor de la Bioenergy, Unicom Holding şi administratorii judiciari – în cazul Termica, pentru a spune dacă sunt de acord cu noile condiţii de semnare a protocolului care garantează o distribuire echitabilă a încasărilor de la abonaţii Termica.

„Eu le stau la dispoziţie în orice moment să semnăm acel acord, pentru a debloca cât mai rapid furnizarea apei calde şi a căldurii. Aşteptăm OK-ul de mai sus, sper să putem ajunge la o înţelegere, pentru că un tarif mai mare decât cel aprobat astăzi nu poate fi acceptat, nu poate fi suportat de către municipalitate.

Cealaltă condiţie care trebuie îndeplinită pentru ca Bioenergy să repornească centrala pe biomasă din lunca Sucevei, care produce cea mai ieftină gigacalorie din ţară, este ca sucevenii să achite o bună parte din datoriile de patru milioane de euro acumulate la Termica, astfel încât la Bioenergy să ajungă suma de 2,7 milioane de lei, necesară pentru plata parţială a masei lemnoase arse în iarna anului trecut, fără de care  centrala pe biomasă nu se poate aproviziona pentru iarna care „bate la uşă”.

Până acum, de la asociaţiile de locatari s-au încasat doar 500.000 lei, o sumă infimă în raport cu cerinţele furnizorilor de servicii, care au ajuns la fundul sacului şi nu mai pot furniza căldură şi apă caldă, fără a fi plăţiţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reluarea furnizării apei calde în Suceava, în impas.
 Vizualizări articol: 4392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Reluarea furnizării apei calde în Suceava, în impas5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si uite asa trimis de
(17 oct 2014, 11:07:28
Din cetateanul bun,cu plata la zi,care am fost,voi deveni unul care nu plateste. Sa vedem ce-mi veti face..
2.   Lungule trimis de
(17 oct 2014, 11:19:11
ai sfidat si sfidezi in continuare, ,,tabu'' , cea mai frumoasa faza ar fi ca unicom sa nu fie deacord cu pactul vostru si sa ia din proprie initiativa repornirea CET -refuzind agentu termic a lui Adrem, .............. DAR STAI SA VEZI CUM DE LUNI o multime se va muta in primarie ca doar are centrala si e CALD -avind tot dreptul ca doar e a sucevenilor .............
3.   Lungule trimis de
(17 oct 2014, 11:26:27
In atitia ani de cind exista aceasta dureroasa problema , ce ati facut atit voi din primarie cit si cei din asociatiile de prorietari ? ati continuat sa le furnizati in continuare utilitati , si asteptati ca sa ne dam in cap , cei care platesc sunt vro 18000 de ap restu nesimtiti ca tine ,,gusatule'' . ARATA ce demersuri ai facut in ultimi ani pt recuperarea datoriilor.
4.   Apa calda unde e? trimis de
(17 oct 2014, 14:57:23
O fi pe tzeava? Se asteapta alegerile?
5.   NESIMTITILOR! trimis de
(17 oct 2014, 15:54:01
De acord ZHINN!Nici eu nu am mai platit luna asta si nici n-o sa mai platesc pana nu-mi creeaza conditii!Aia care nu au platit pana acum,nici c-o sa plateasca,asa ca dupa parerea edilului,tot in prosti trage,cei care suntem cu datoriile la zi!Bine ar fi sa nu mai platim niciunul(ma refer la cei buni platnici)!Rusine sa va fie,hotilor!
6.   Oameni de nimic... trimis de
(17 oct 2014, 17:44:34
Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura si lor le sta capul la cit mai multe procente pentru Pontac! N-au facut nimic toata vara iar in zilele acestea au gasit de cuviinta sa ,,eficientizeze” sistemul impovarind si mai mult populatia (prin marirea pretului ) si asa saracita, ..
Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.
Scandalos si dezonorant pentru aceasta clasa politica!

7.   Fragrances trimis de
(17 oct 2014, 19:07:38
Pute !
Da' pute rău de tot !
A meltean;
A neam prost;
A țăran...
De Pârlipca.
8.   Obs. trimis de
(17 oct 2014, 19:30:31
Ce specialiati asa destepti, mai destepti decit cei de la ANRSC, are primaria.Oaia de Lungu da din gura ca sunt solutii de scadere a costurilor, dar nu le numeste.Stie el ca asa l-a invatat tasu' la Parlipca...Cacaciosii de la Termica nu au dat replica nici o data la balivernele lui Lungu ca ar fi platit toate datoriile primariei.Ce se aude cu cele trei procese intentate primariei de Termica?
9.   Fragrances 1 trimis de
(17 oct 2014, 21:43:04
Da măi, nu te mai tot uita în jur pentru că tu ești ăla ce pute ca hoitu. Știu că ți se pare un miros greu de “obținut” de către un om însa dacă ai deja 6 zile de când nu te-ai spălat…se simte. Hai să încercăm să intram în baie și pentru altceva decât să te piși sau să te caci. Bun. Așa, hai cu tupeu !

Daăa maieul și pantalonii scurți mai au o sansă, eu zic de chiloți să le dai foc. Sincer nu cred că o să mai iasă mirosul din ei. Și în plus, și culoarea cred că o să ramâna gălbenie. Nu-i nimic. Hai să încercăm să intrăm la duș. Ai reușit ! Bravo ! Ai lîngă tine un obiect de mărimea unui celular. Îl vezi ? Da, ăla verzui, așa. Noh ăla e săpunul. Da măi, ca în piesa aia veche “să pun, să pun, să pun mîna pe tine”. Așa… Înainte să-l folosești eu zic să dai drumu' la apă și să lași apa să curgă un pic pe tine. Un pic mai mult…că deja și pielea e cam aspră și cu un strat de jeg de toată frumusețea. Așa, acum apa curge ușor pe tine, tu dai cu săpunul. Da mă, vezi că poți. Așa bucură-te de spuma și de apa caldă. Nici nu iți imaginezi cât ne bucurăm noi, ceilalți din jurul tău sau cei care dăm de tine prin autobuz sau la coada de Gaz. Eu zic să insisti mai mult pe acolo pe unde te tot faci tu când vrei sa ne arăți ca esti șmecher…da mai, la “bătrâna”. Știi că tot ziceai tu că miroase a brnză și a pește ? No acum știi de unde miroase…de la “al tău”. Bă deci iți spun: cîte înjurături și blesteme ți-ai auzit de cei care au fost nevoiți să stea in jurul tău, nici nu-ți poti imagina. Dar hai să lăsam asta, poate de azi se mai schimba treaba.
10.   Fragrances 2 trimis de
(17 oct 2014, 21:53:15
Acum am gătat cu spălatul. Știi că ai primit tu de ziua ta setul ăla de nu știai ce e în el ? Da măi, ăla cu albastru. No hai să îți explic. Iei asta ce îi cu bila in capăt și te faci în mod circular pe la subraț. Știu măi că te gadilă dar încearcă să treci peste, să vezi ce frumos miroase. Bun. Acuma…asta care are un capac pe care se poate apasa…aproprie-l de gât și apasă dar vezi să nu te sperii că o sa țâșnească niște apă parfumată. Așa măi bravo! Acum…numa’ bine că nu mai ai nimic din al 47 de pachet Orbit pe care ți l-ai cumpărat anul ăsta. Hai să încercăm spalatul pe dinți. Ține periuța de dinți sub jet de apă caldă pentru că s-a întărit de tot. Având în vedere că nu ai mai folosit-o de acum 3 săptămâni, de la majoratul ăla unde ai fost. Dar cu pasta ce ai facut ? Aaa ! ,tot mâncai tu așa aiurea cand nu aveai chef să te speli pe dinți…am înțeles. Acum spală-te pe dinți. Așa...
Următorul pas…vezi prin dulap de niște haine curate. Uite că ai. Ia-le pe alea din spatele raftului ! Stiu că tu le-ai vrea tot pe alea de dinainte dar alea trebuie lăsate la înmuiat și apoi trebuie frecate bine. Chiloți și șosete noi. Da măi, știu care e senzația când îți iei un lucru nou, ca de pe sârma.
11.   Fragrances 3 trimis de
(17 oct 2014, 22:00:58
Cam astea au fost în mare etapele prin care a trebuit să treci. A fost greu ? Nu, sigur că nu. Și ai văzut ca nu a durat mai mult de 30 de minute. Acum poți să te duci liniștit la fete si o să vezi diferența. Acum n-or să mai strâmbe din nas atunci când te așezi lângă ele. Le cucerești tu cumva.
Și încă ceva….încearcă să faci treaba asta mai des. Acum, vara spre toamnă încă e căldură mare (Mon cher !) Sper sa ma asculti si sa te speli mai des…
12.   Fragrances 4 trimis de
(17 oct 2014, 22:14:17
Dragă sușevene,dacă te simți ofensat cer scuze.
Dacă acum o săptămână miroseai a levănțică acum „puți” a PORK.
Din câte îmi amintesc de anii glorioși ai ciuruitului știu că în zona D-umb-veni + Pârlipca erau mari zone de gușați.
Fragrances Gușat Pork a avut nevoie de mari sacrificii.(Trade Mark)
La propriu și la figurat.
Acum gușații sunteți voi.
Wax ! CE PUTE !
13.   Băăă ...care ai găurit ozonul ? trimis de
(18 oct 2014, 00:22:22
Mă refeream la parfumul tip „maschio”,cel numit Fragrances Gușat Pork of Pârlipca.
Doamnele trebuie să mai aștepte nițel până când va deveni Fragrances Fish Stink of Moldavia.
Adică miros de pește stricat în traducere.
Cică vine de la sursă.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei