Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2014 - Anul XIX, nr. 241 (5750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acţiune în instanţă

Poliţia, dată în judecată pentru datorii imense care pun în pericol asigurarea serviciilor de medicină legală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datoriile fără precedent acumulate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava faţă de Serviciul Judeţean de Medicină Legală, în contul alcoolemiilor, necropsiilor şi expertizelor efectuate în cadrul dosarelor penale, vor face obiectul unui proces la Tribunalul Suceava. În condiţiile în care alcoolemiile şi necropsiile nu au mai fost achitate regulat încă din mai 2013, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava a deschis o acţiune în instanţă, pentru a obliga IPJ Suceava, prin ministerul de care aparţine, să achite datoriile.

Reprezentanţii medicinei legale au avertizat că actuala situaţia nu mai poate continua, iar instituţia este în prag de colaps.

 

Poliţia judeţeană, dată în judecată deşi este spectator în această problemă

Conform ultimelor informaţii oficiale, la nivelul lunii trecute IPJ Suceava avea de achitat 779.914 lei, mare parte din sumă către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava. Alcoolemiile şoferilor implicaţi în accidente, necropsii în cazuri de morţi suspecte ori accidente rutiere, expertize în dosare privind agresiuni, toate stau în sertarele medicilor legişti, în aşteptarea achitării lor de către IPJ Suceava.

În procesul înregistrat la Tribunalul Suceava, în materie de contencios administrativ şi fiscal, au fost chemaţi ca pârâţi IPJ Suceava, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Asta pentru că sumele pentru serviciile de medicină legală sunt achitate direct de la nivel ministerial, şefii IPJ Suceava neavând nici o putere în acest sens, în afară de a trimite hârtii şi rapoarte de necesitate.

 

Acoperirea costurilor la alcoolemii şi necropsii, din ce în ce mai dificilă 

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava au precizat că până acum toate lucrările solicitate s-au efectuat la timp, însă s-a cam ajuns la fundul sacului.

Cum serviciile nu sunt achitate, nu mai sunt bani pentru dezinfectanţi, echipamente de protecţie şi ustensilele necesare muncii de zi cu zi. Practic, se asigură zilnic serviciile solicitate de organele de cercetare, însă sumele se adună doar la datoriile din ce în ce mai mari.

Soluţia deschiderii unui proces pare una mai degrabă disperată, însă este considerată ultima variantă în condiţiile în care criza de buget de la nivel ministerial tinde să devină o obişnuinţă. Şi în anii trecuţi s-au acumulat datorii, însă acestea au fost acoperite după perioade mai scurte de timp.

 

Oamenii care îşi aşteaptă dreptatea, victimele reale ale acestui blocaj

Trecând peste acest litigiu între instituţiile statului, marea problemă este că neachitarea acestor servicii blochează teancuri de dosare penale. Atâta timp cât o alcoolemie a unui şofer băut sau o necropsie nu sunt achitate, dosarul penal este blocat. Ancheta nu poate fi finalizată şi, după caz, dosarul să ajungă în instanţă. În unele cazuri, părţile vătămate sau urmaşii acestora au achitat din propriul buzunar, în disperare de cauză, costurile acestor servicii. De asemenea, inculpaţii din diferite dosare penale au ales să-şi plătească alcoolemiile, însă asta în situaţiile în care acest lucru a fost în avantajul lor, în sensul de a grăbi soluţionarea anchetelor care îi vizează. Acestea sunt însă doar excepţii, marea majoritate a dosarelor fiind blocate. Cum unele servicii de medicină legală nu sunt plătite din mai 2013, rezultă că sunt anchete care bat pasul pe loc de un an şi jumătate.

Un exemplu elocvent privind neputinţa financiară este că în lunile iulie şi august IPJ Suceava a efectuat plăţi de doar aproximativ 2.000 de lei, pentru cauze penale care pot fi numărate pe degete.

În afara datoriilor către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava, IPJ mai are de plătit expertize realizate de institutele medico-legale din Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca ori expertize tehnice judiciare dispuse în cadrul dosarelor penale.

Dosarul de la Tribunalul Suceava a fost înregistrat luna trecută, nefiind stabilit încă primul termen de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia, dată în judecată pentru datorii imense care pun în pericol asigurarea serviciilor de medicină legală.
 Vizualizări articol: 1628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poliţia, dată în judecată pentru datorii imense care pun în pericol asigurarea serviciilor de medicină legală5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei