Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2014 - Anul XIX, nr. 241 (5750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă delicată

DNA se bagă în pădurile de la Broşteni şi Crucea pe care au dorit să pună mâna prinţul Paul şi prinţesa Lia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suprafaţă de 34.000 de hectare de pădure amplasată pe raza oraşului Broşteni şi a comunei Crucea face obiectul unei ample anchete a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Braşov.

Anchetatorii au suspiciuni că se exercitau presiuni politice pentru ca acea pădure să ajungă ilegal în posesia prinţului Paul şi a prinţesei Lia, aşa cum s-a întâmplat deja cu alte zeci de mii de hectare de pădure aflate pe raza judeţului Bacău.

O cerere în acest sens a fost formulată de prinţul Paul încă din 2007, dar Comisia Locală de Fond Funciar Broşteni şi Comisia Locală de Fond Funciar Crucea au respins-o, la fel cum s-a întâmplat şi la Comisia Judeţeană de Fond Funciar de pe lângă Prefectura Suceava.

Nemulţumiţi, cei care doreau să obţină această suprafaţă imensă de pădure s-au adresat instanţelor de judecată. Atât Judecătoria Vatra Dornei cât şi Tribunalul Suceava au respins acţiunile formulate de prinţul Paul şi prinţesa Lia.

Se pare că demersurile pentru dobândirea celor 34.000 de hectare de pădure au fost reluate în acest an, cu sprijinul unor influenţi politicieni din PSD, care au încercat să pună presiune pe conducerea Romsilva cu scopul ca aceasta să nu depună apărări în instanţă, iar în acest fel să lase drum liber către retrocedarea suprafeţelor forestiere.

 

Prefectura Suceava a trimis un nou răspuns în problema pădurilor de la Broşteni acum trei zile

Pe linia tentativelor de dobândire a pădurilor se înscrie şi ultima solicitare trimisă de prinţul Paul şi prinţesa Lia către Prefectura Suceava, prin care au revenit cu cererea de retrocedare a celor 34.000 de hectare de la Broşteni şi Crucea, plus alte aproape 6.000 de hectare de pajişti şi fâneţe din aceeaşi zonă.

Răspunsul Prefecturii Suceava este însă fără echivoc: „Persoanele fizice şi persoanele juridice pot formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţele de suprafaţă ce pot fi restituite conform Legii 247/2005 până la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv. Acest termen nu poate fi suspendat sau întrerupt şi nici nu se poate opera repunerea. Modificarea termenului de depunere a cererilor în baza legilor fondului funciar se poate face numai prin lege şi nu prin comisia judeţeană sau instanţa de judecată”.

De asemenea, prefectul Florin Sinescu a precizat că nu există nici o cale legală prin care Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava să-şi poată anula sau revoca propria hotărâre, aceasta putând fi cenzurată doar de către instanţa de judecată la solicitarea celor direcţi interesaţi.

„O cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o singură dată, soluţia cuprinsă în hotărâre este prezumată a exprima adevărul. Hotărârea judecătorească fiind înzestrată cu autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a tranşat deja pe calea judecăţii. Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava nu poate repune în discuţie problema analizată definitiv şi irevocabil printr-o hotărâre judecătorească”, a mai menţionat prefectul de Suceava.

 

Nume sonore, chemate la audieri în acest dosar

Pe lângă prinţul Paul şi prinţesa Lia, la audieri, la DNA Braşov, au fost aduse sau chemate şi alte persoane cu mare notorietate. Printre acestea se numără Ilie Sîrbu, socrul actualului premier al României, dar şi Viorel Hrebenciuc, fostul secretar general al Guvernului din perioada 2000-2004.

Viorel Hrebenciuc a ieşit din sediul DNA după aproape două ore şi a fost destul de rezervat în declaraţii. „E vorba de infracţiuni la Legea 78/2000. Dacă e nevoie de ridicarea imunităţii, procurorii hotărăsc”, a spus Viorel Hrebenciuc.

În schimb, Ilie Sîrbu, fost ministru al Agriculturii, a refuzat să facă orice declaraţii.

La audieri au mai ajuns şi deputatul PSD de Braşov Ioan Adam, dar şi soţia acestuia, Roxana Adam, judecător în Braşov.

De asemenea, ancheta mai vizează alţi doi magistraţi din Braşov şi Covasna.

 

Cum funcţiona sistemul de care urma să beneficieze şi prinţul Paul

Ziariştii de la „Adevărul” au descris cam cum funcţiona acest sistem, unul bazat pe relaţii de prietenie şi presiuni exercitate asupra unor funcţionari ai statului. În cazul celor 43.000 de hectare de pădure obţinute în instanţele din Ardeal de Paltin Gheorghe Sturdza, „intervenient” ar fi fost Viorel Hrebenciuc.

„În acest sens, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sîrbu, care ar fi avut <foarte mare influenţă asupra directorului>. Înainte să ia legătura cu Crăciunescu, Hrebenciuc obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău,Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău, pe care l-ar fi convins să nu mai apere interesele instituţiei. Anchetatorii precizează că, după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedare, funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire la Tribunalul Covasna deoarece s-ar fi dat mai mult decât se ceruse”, au arătat ziariştii de la „Adevărul”.

Pentru că directorul Romsilva nu părea dispus să accepte aceste compromisuri, s-a pus în discuţie chiar un plan B.

„Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi", sunt mesajele războinice ale lui Viorel Hrebenciuc, politician născut la Siminicea, în judeţul Suceava, dar care ulterior s-a mutat la Bacău, acolo unde şi-a construit practic toată cariera politică, dar şi mare parte din avere.

Practic, prin aceleaşi manevre trebuiau să se întâmple lucrurile şi în cazul terenurilor de la Broşteni şi Crucea, numai că intervenţia DNA a stopat întregul scenariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA se bagă în pădurile de la Broşteni şi Crucea pe care au dorit să pună mâna prinţul Paul şi prinţesa Lia.
 Vizualizări articol: 4786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
DNA se bagă în pădurile de la Broşteni şi Crucea pe care au dorit să pună mâna prinţul Paul şi prinţesa Lia5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunt bucuros la maxim trimis de
(16 oct 2014, 11:15:24
Poate e prima data de la revolutie cand sufletul imi canta oda bucuriei.Si asta datorita DNA condusa de Codruta Kovesi si datorita procurorului general Tiberiu Nitu.E adevarat ca un merit il au si americanii,cei doi mentionati mai sus fiind chemati periodic la Ambasada Americii.Ani de zile am citit in presa despre coruptia regimului Nastase,despre Miky Spaga,despre sobolanul rozaliu Viorel Hrebenciuc(considerat cardinalul Richelieu al PSD),despre Miron Mitrea.Iata ca Miron Mitrea a fost condamnat la 2 ani inchisoare,Michy Spaga e urmarit penal in dosarul Microsoft .Senatorul PSD Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenței în calitate de persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat, în timp ce colegul lui de partid, deputatul Viorel Hrebenciuc, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

2.   PSD va fi facut praf trimis de
(16 oct 2014, 11:25:32
Din avion se vede ca cei mai multi inculpati in anchetele DNA sunt de la PSD.Stiam de coruptia din regimul Nastase dar nu-mi imaginam ca este la cote atat de inalte.Dupa anchetele DNA dosarul Microsoft,EADS,Loteria romana-Intralot acest partid va fi decimat cu totul.E UN NOU INCEPUT.E momentul cand se va restarta intreg statul roman.De la un stat profund corupt si sub controlul serviciilor se va incepe calea spre un nou stat democratic.Vrem un stat fara corupti .Sigur ca serviciile au rolul lor bine definit in structura statului.Ele apara siguranta statului si trebuie sa le multumim acelor oameni care vegheaza la siguranta noastra.DSar in acelasi timp acesti oameni trebuie sa ramana in domeniul lor.Politica este pentru oameni obisnuiti care trebuie sa rezolve probleme economice ,sociale si de politica externa.De aceea nu trebuie sa avem spioni si sefi de servicii in politica.Sa stea acolo unde sunt si sa faca ce stiu ei mai bine.
3.   Spionul Dandana trimis de
(16 oct 2014, 11:36:19
Balansul servicii secrete - societate civila e unul esential pentru starea oricarei democratii. In esenta, orice serviciu secret isi ia exact atita putere si influenta cit ii permit structurile civile de control din sistemul de checks and balances.
De aceea exista prevederi legale clare, stipulate chiar si in Constitutie, ca un procuror nu poate fi ofiter acoperit, ca serviciile nu-si pot infiltra agentii in magistratura sau in politica.Or, in cazul Ponta - inca o data, daca acuzatiile presedintelui Basescu sint adevarate - vedem cum un politician cu legaturi in lumea serviciilor secrete a avut o cariera fulgeratoare, fara ca vreodata sa se fi remarcat printr-o activitate peste medie. A devenit foarte tinar sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase, apoi seful TSD, apoi parlamentar, apoi ministru in 2009, apoi seful PSD, apoi premier, apoi candidat la presedintia tarii. Fara ca in tot acest timp sa fi lasat in urma o activitate prodigioasa, initiative legislative care au rezistat timpului sau macar un proiect politic solid.
4.   Spionul Dandana trimis de
(16 oct 2014, 11:40:18
Domnul Ponta a fost procuror la Parchetul judetean si a avansat foarte repede la Parchetul General cu derogare de vechime.E ca si cand un absolvent de medicina ar fi pus sa faca transplat de inima.Daca dezvaluirile presedintelui sunt adevarate, se ridica apoi problema legalitatii. Daca intre 1997 si 2001 a functionat ca procuror si ofiter acoperit SIE in acelasi timp, inseamna ca a incalcat legea. Or, ce exemplu oferta un posibil presedinte. Ca incalcarea legii este metoda de promovare spre varful statului? Daca istoria presedintelui se dovedeste reala, Victor Ponta are nu doar o problema de moralitate, ci si una de incalcarea legii din pozitia de om care veghea, teoretic, la respectarea ei. Pe scurt, un afront adus ideii de lege si legalitate.
5.   Comentariu trimis de
(16 oct 2014, 16:13:19
ce curajos esti!! ce lege e aia care ingaduie unui infractor sa candideze la presedintie? eu ma bucur ca s a facut un pas inainte..dar de ce Basescu l a desemnat prim ministru daca se stia ca a fost ofiter sub acoperire?

6.   Da da trimis de
(16 oct 2014, 19:15:02
Oare când Direcția Națională Anticorupție va face verificări și în zona Dârmoxa din județul Suceava, unde sute de hectare de pădure au fost tăiate fără milă. Oare când se va face dreptate.Oare până cînd pădurile de la Dârmoxa sunt tăiate ras de către unii angajați ai ocolului silvic care cumpără păduri și le distrug.
Dureros este că și cei care ar trebui ca să apere pădurile, mari INSPECTORI angajați ai Inspectoratului Silvic Suceava cumpără pădure la Dârmoxa și o taie ras când vor mușchii lor.....RUȘINEE. Și noi ca și administratori de firme stăm și ne uităm, am exploatat în multe zone,dar dezastru ca la Dârmoxa n am vazut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei