Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2014 - Anul XIX, nr. 241 (5750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Învăţământ

Cinci generaţii de elevi, adunaţi în clase ce funcţionează în regim simultan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de elevi de 6 ani din judeţ, din clase pregătitoare, împart aceleaşi săli de clasă cu elevi din clasele I, a II-a, a III-a şi a IV-a, cu care învaţă simultan.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, dintre clasele de nivel primar din judeţ, opt sunt constituite cu elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a, majoritatea acestora fiind în zona de munte, în sate izolate.

Cele mai multe dintre aceste clase, în care sunt adunate cinci generaţii de elevi, se află în comuna Izvoarele Sucevei.

„Cauzele care duc la organizarea în regim simultan a claselor sunt: numărul mic de copii de vârstă şcolară din satul respectiv, distanţa mare faţă de şcoala de centru, drumuri greu accesibile, uneori impracticabile, mai ales în perioada iernii (de exemplu Şcoala Primară Buc, din comuna Izvoarele Sucevei, se află la 10 km de şcoala de centru, drumul fiind impracticabil pentru circulaţia auto)”, explică insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava.

La nivelul întregului judeţ, în anul şcolar 2014-2015 funcţionează 153 de clase de nivel primar cu învăţământ simultan şi 18 de nivel gimnazial în acelaşi regim de şcolarizare.

„Acestea funcţionează, în mare parte, în zonele rurale, acolo unde numărul minim de elevi pentru înfiinţarea unei clase nu a fost atins”, a mai explicat Mariana Drumea. Aceasta a mai precizat că toate clasele de nivel gimnazial sunt constituite cu elevi din două clase.

 

Controale în toate clasele simultane, desfăşurate anul trecut

În 2013, Inspectoratul Şcolar Suceava a întreprins o serie de controale la clasele care funcţionează în regim simultan.

Şefii instituţiei au raportat câteva disfuncţionalităţi în grupele de studiu care învaţă simultan, precum nerespectarea programului obligatoriu de şase ore sau modalitatea de constituire a orarului pe discipline care, în multe cazuri, nu respecta curba de efort a elevilor. Cu toate acestea, reprezentanţii IŞJ au transmis că în activitatea didactică desfăşurată s-a regăsit un nivel adecvat de performanţă, având în vedere condiţiile precare ale unor şcoli (de spaţiu şi de dotare) sau contextul socio-economic al comunităţilor din care provin elevii.

Învăţământul de tip simultanscade calitatea actului educaţional, însă această formă de şcolarizare este singura alternativă de funţionare a acestor clase, în zonele unde numărul copiilor nu este suficient pentru formarea unui colectiv.

Metodologia de organizare a acestor clase precizează că “în localităţile izolate geografic sau în localităţile în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învăţământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar se organizează clase în regim simultan”.

Potrivit metodologiei, organizarea claselor în regim simultan se realizează prin constituirea formaţiunilor de studiu cu elevi de la cel puţin două niveluri de clasă diferite.

În mod obligatoriu, organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiaşi nivel de învăţământ, primar, respectiv gimnazial.

De regulă, în învăţământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a şi clasa a IV-a. Metodologia mai prevede că “ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci generaţii de elevi, adunaţi în clase ce funcţionează în regim simultan.
 Vizualizări articol: 1823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Cinci generaţii de elevi, adunaţi în clase ce funcţionează în regim simultan4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei