Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 oct 2014 - Anul XIX, nr. 239 (5748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proces

Despăgubiri de 280.000 de lei şi trei pensii alimentare pentru urmaşii unui poliţist mort în misiune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul accidentului mortal petrecut în luna septembrie a anului 2011, la Cumpărătura, atunci când un autoturism Logan MCV al Poliţiei Rutiere, implicat într-o urmărire, a fost acroşat de o maşină de teren şi s-a răsturnat, unul dintre poliţiştii din maşină decedând la scurt timp, iar celălalt ajungând în stare gravă la spital, a fost finalizat de prima instanţă, Judecătoria Suceava.

Magistraţii au decis ca femeia care conducea maşina de teren, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, să fie condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, însă cu suspendare. Femeia nu va face aşadar nici o zi de puşcărie, însă are un termen de încercare de patru ani şi şase luni, în care are o serie de obligaţii stricte şi nu are voie să mai comită vreo infracţiune. Patru urmaşi ai poliţistului mort au de primit despăgubiri de 280.000 de lei, iar trei dintre aceştia urmează a primi, în plus, un ajutor financiar lunar.

Sentinţa Judecătoriei Suceava nu este definitivă, o decizie finală urmând a fi luată de instanţa de apel.

 

Ce s-a întâmplat în ziua accidentului, conform rechizitoriului de trimitere în judecată

Cumplitul accident s-a petrecut pe 3 septembrie 2011, la Cumpărătura, în zona intersecţiei cu DC 70, care face legătura spre Bosanci. Totul a plecat de la un apel la 112, care s-a dovedit ulterior a fi fals. O persoană rămasă neidentificată a sunat la 112 şi a anunţat că o maşină care transportă ţigări de contrabandă se deplasează dinspre municipiul Suceava spre judeţul Iaşi. Două echipaje au fost trimise în urmărire. Într-o autospecială Logan MCV, aflată la ieşirea din Suceava, se aflau agentul-şef adjunct Marius Scutariu, din cadrul Poliţiei Rutiere, la volan, şi poliţistul local Niculai Costeniuc.

După o anchetă lungă şi anevoioasă, în cadrul căreia au fost efectuate mai multe expertize de specialitate, s-a stabilit că poliţistul, care circula cu semnalele acustice şi luminoase pornite, a observat de la o distanţă de aproximativ 100-150 de metri un autoturism de tip SUV, de culoare neagră, care se afla lângă axul drumului, iar în momentul în care s-a angajat în depăşire, şoferul acelei maşini (Loredana Leonte, din Suceava) a virat brusc la stânga, spre Bosanci.

Maşina de poliţie a fost acroşată puternic în partea dreapta-spate, s-a rotit pe axul drumului, a derapat şi s-a răsturnat, fiind proiectată peste o Dacie 1310 parcată pe acostamentul din dreapta şoselei.

Pasagerul din drepta, poliţistul local, a murit, în timp ce poliţistul rutier de la volan a fost transportat în stare gravă la spital. El a suferit leziuni care au necesitat 80-90 de zile de îngrijiri medicale, însă coşmarul său a fost de o durată şi mai lungă. Timp de trei luni de zile acesta a stat imobilizat, din cauza unei grave leziuni la spate, şi a revenit la serviciu după opt luni de zile, cu diagnostic de „apt limitat” pentru munca de poliţie.

 

Ajutoare lunare între 200 şi 700 de lei

Judecătoria Suceava a decis achitarea inculpatei pentru infracţiunea de vătămare corporală gravă (n.r. victimă Marius Scutariu), ca urmare a dezincriminării faptei în noul Cod Penal, însă a condamnat-o pentru ucidere din culpă. Pentru că femeia nu avea antecedente penale şi nu a produs tragedia cu circumstanţe agravante (consum de alcool, fugă de la locul faptei etc) magistraţii au decis că pedeapsa de doi ani şi şase luni poate fi suspendată condiţionat, cu termenul de încercare de patru ani şi şase luni de zile. 

În privinţa despăgubirilor, patru urmaşi ai poliţistului local decedat în misiune au de primit fiecare între 60.000 de lei şi 90.000 de lei. Pe lângă aceste sume, trei dintre urmaşi au de primit lunar între 200 şi 700 de lei: unul până la împlinirea a 18 ani, al doilea până la terminarea studiilor, iar al treilea până la „încetarea stării de nevoie”.

 

Toate părţile cheie din dosar sunt nemulţumite de sentinţa Judecătoriei Suceava

Sumele de bani trebuie achitate de societatea Allianz Ţiriac Asigurări, în baza normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Faţă de sentinţa Judecătoriei Suceava au înaintat recurs toate personajele cheie, cei patru urmaşi ai poliţistului local decedat, inculpata şi poliţistul supravieţuitor, Marius Scutariu.

De precizat că membrii familiei lui Niculai Costeniuc au cerut instanţei despăgubiri morale şi civile în cuantum de 500.000 de euro, condiţii în care despăgubirile stabilite de magistraţi nu îi mulţumesc. Rămâne de văzut dacă instanţa de apel va modifica în vreun fel această decizie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de 280.000 de lei şi trei pensii alimentare pentru urmaşii unui poliţist mort în misiune.
 Vizualizări articol: 4109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Despăgubiri de 280.000 de lei şi trei pensii alimentare pentru urmaşii unui poliţist mort în misiune5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei