Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2014 - Anul XIX, nr. 187 (5696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii

Olimpiada internaţională de la Suceava, un „eveniment complex care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Odată cu plecarea ultimilor participanţi din cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, de la Suceava, organizatorii competiţiei care a reunit elevi și profesori din 37 de țări, au realizat o retrospectivă a întregului eveniment şi au tras concluziile.

Atât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, cât şi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi ai Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”, instituţii angajate în organizarea olimpiadei, s-au arătat mulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat întregul eveniment. 

Prin olimpiada din perioada 1-11 august, Suceava a dovedit nu numai că este capabilă să facă faţă cu brio unei competiţii cu un grad de dificultate înalt, prin elevii şi profesorii ei, ci şi că poate organiza în condiţii bune evenimente însemnate.

Prof. univ. dr. univ. Mihai Dimian, prorector al USV, a menţionat că feedbackul primit de la participanţii internaţionali a fost unul pozitiv.

„În momentul în care se discuta despre organizarea olimpiadei la Suceava, au fost oameni care au privit cu neîncredere acest fapt, însă acum trimit e-mail-uri de felicitare. Acest scepticism a fost depăşit, iar nivelul de încredere în ceea ce se poate organiza la Suceava a crescut foarte mult”, a arătat Mihai Dimian.

Costurile olimpiadei s-au ridicat la peste 1.000.000 de lei, neluând în calcul suma alocată reabilitării Observatorului Astronomic, respectiv 450.000 de lei.

La rândul său, prof. Gabriela Scutaru, inspector adjunct al IŞJ, a apreciat excelenta colaborare dintre instituţiile organizatoare, precum şi implicarea celor care au răspuns afirmativ propunerii de a sprijini desfăşurarea acestui eveniment.

„Datorită unei bune colaborări, extrem de profitabile, am reuşit să ducem la bun sfârşit tot ce ne-am propus. De asemenea, doresc să subliniez implicarea extraordinară a tuturor colegilor noştri, a personalului din universitate, a inspectorilor, a directorilor de şcoli, a profesorilor, oameni care au venit din concedii, a studenţilor şi elevilor, care au făcut lucruri nebănuite, necondiţionat, pentru ca totul să iasă bine. De remarcat este şi contribuţia voluntarilor care s-au implicat şi care vor primi certificate de voluntariat, documente oficiale, care să le folosească pe viitor. E o mare mulţumire că tot ce am plănuit, tot ce am proiectat, s-a finalizat aşa cum ne-am dorit şi că participanţii au fost cu adevărat mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat la Suceava”, a punctat Gabriela Scutaru.

 

Munca a alternat cu distracţia

Evenimentul internaţional de la Suceava a fost gândit astfel încât să încurajeze atât cunoașterea şi competiţia, cât şi prietenia. Astfel, pe lângă activităţile specifice concursului, participanţii au avut parte şi de programe de vizitare a obiectivelor istorice şi culturale din judeţ, precum şi de itinerarii recreative, acestea fiind printre cele mai îndrăgite momente pentru mulţi dintre competitori.

Potrivit conf. univ. dr. Dan Milici, „activităţile propuse pentru timpul liber au fost foarte diverse, multora le-a fost greu să aleagă din oferta propusă. Competitorii au participat la activităţi sportive, culturale, educative, excursii, drumeţii, programul fiind totuşi echilibrat, astfel încât să nu-i obosească foarte mult”.

Tinerii au fost plimbaţi cu mocăniţa, au mers pe Rarău, la stână, la mănăstiri, la Salina Cacica, la herghelia Lucina etc.

Totodată, sursa citată a mai menţionat că modul de organizare a probelor de concurs a reprezentat punctul forte al acestui eveniment, testările desfăşurându-se în condiţii foarte bune.

„În general nu au fost probleme majore care să pună în umbră activitatea celor implicaţi în organizare”, a mai spus Milici.

Reamintim că lotul României de la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, de la Suceava, şi-a adjudecat şase medalii de aur şi patru de argint.

Subiectele au fost pregătite de profesori români, după cum a arătat lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic din Suceava.

„De menţionat rolul deosebit al prof. Mihail Sandu, atât în pregătirea elevilor, cât şi în realizarea subiectelor. Referitor la subiectele probei teoretice, au fost probleme foarte interesante, ce îmbinau şi aspecte practice”, a spus Cristian Pîrghie, cel care a  realizat cerinţele probei observaţionale.

 

Felicitări din partea demnitarilor din Ministerul Educaţiei

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a transmis pe pagina electronică a ministerului de resort felicitări pentru organizatorii olimpiadei internaţionale, aducând mulţumiri Universităţii „Ştefan cel Mare", Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Consiliului Judeţean Suceava „şi tuturor celorlalte autorităţi locale, pentru implicarea şi sprijinul acordat în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment”.

De partea cealaltă, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, şi-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru cei care au făcut posibilă organizarea acestei competiţiei de către ţara noastră. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada internaţională de la Suceava, un „eveniment complex care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii”.
 Vizualizări articol: 1606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Olimpiada internaţională de la Suceava, un „eveniment complex care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii”3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei