Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2014 - Anul XIX, nr. 187 (5696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La Ciocăneşti

În satul cultural al României a început săptămâna plutăritului pe Bistriţa Aurie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri a pornit pe Bistriţa Aurie pluta care transporta turiştii sosiţi la Ciocăneşti. Acest mijloc de transport format din patru table a fost construit în aval de podul din satul Botuş de trei foşti plutaşi, trecuţi de 70 de ani, împreună cu un ucenic mult mai tânăr, dar şi cu un român plecat de 24 de ani în Germania. Vasile Morari, Vasile Moroşan, Petru Cântea, Savu Rusu şi mai tânărul Nicuşor Hodiş, de 32 de ani, au dorit ca şi în acest an să păstreze o tradiţie veche de peste 100 de ani, motiv pentru care începând de luni s-au apucat de lucru. Lemnul a fost pregătit încă din toamna anului trecut, după îndepărtarea cojii, fiind stivuit pentru a se usca. Singura unealtă modernă a fost o drujbă care a înlocuit fierăstrăul. În rest, toate sculele necesare au fost cele folosite de plutaşi în tinereţe, inclusiv sfredelul, care “deşi are aceeaşi vârstă ca noi încă merge bine”.

“Dăm gaură prin fiecare bucată de lemn, după care le strângem cu cablul de oţel. Este cam greu de sfredelit, suntem bătrâni, lemnul este uscat, găurile trebuie date în linie dreaptă pentru a veni bine lemnul când îl băgăm pe şprangă. Altfel lemnul nu se mai aliniază şi nu mai poţi conduce pluta la curbe”, ne-a spus Vasile Morari.

 

Nemţii sunt interesaţi de plutărit

Petru Cântea locuieşte în Germania şi vine în fiecare vară pentru a retrăi vremurile când pe Bistriţa Aurie circulau plute. A plutărit de când era copil mic şi îşi aduce aminte cu plăcere acele momente.

“Înainte erau 15 baraje pentru plute, dar inundaţiile din 1970 le-au distrus şi atunci s-a terminat şi cu plutăritul. Duceam lemnul cu plutele de la Putredu, de sub Prislop, până la Vatra Dornei, la 6 dimineaţa deja le dădeam drumul şi ajungeam seara, uneori la lumina lunii. Meseria asta am învăţat-o şi am practicat-o împreună cu tata. Sunt legat sufleteşte de această meserie, trebuie să ajut şi eu să se păstreze acest obicei, este o datorie morală. Anul trecut au văzut şi cei din Germania cum e cu pluta pe Bistriţa şi le-a plăcut foarte mult”, ne-a spus Petru Cântea.

De la plutaşi am aflat că cel mai bun lemn care se pretează la plute este molidul pentru că este uşor, iar singurele investiţii care ar trebui pentru ca toată vara să circule plutele pe Bistriţa ar fi un mic baraj care să acumuleze apă şi îndepărtarea bolovanilor din albie.

 

Activităţile care au avut succes la ediţiile trecute, păstrate şi în acest an

De la primarul Radu Ciocan am aflat că până pe 17 august la Ciocăneşti vor fi organizate manifestări de toate genurile, pe toate gusturile şi pentru toate vârstele.

În această săptămână se desfăşoară două evenimente cuprinse în pachetul cultural cu care Ciocăneştiul a fost desemnat “Satul cultural al României în 2014”. Este vorba de “Săptămâna plutăritului”, care a început luni, 11 august, şi se va finaliza duminică, cu premierea plutaşilor şi a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului.

Primarul Radu Ciocan ne-a declarat: “Am ales să dedicăm o săptămână plutăritului pentru că o zi sau două pentru această activitate era prea puţin faţă de cererea mare a turiştilor. Anul acesta debitul de apă este suficient, am curăţat şi traseul pe albie şi începând de miercuri pluta merge în fiecare zi, astfel încât duminică să ajungă la ieşirea din comuna Ciocăneşti. Dacă vor fi cereri şi nivelul apei permite, până în toamnă dorim să mai coborâm pe Bistriţa cu pluta.

În cadrul acestei ediţii a Festivalului Păstrăvului încercăm să reluăm o parte din activităţile care au avut succes la ediţiile trecute, incursiunea pe muntele Suhard, simpozionul şi expoziţia concurs dedicate lăzilor de zestre. Anul acesta încercăm o prezentare a lăzilor de zestre din Moldova şi din Republica Moldova, urmând ca în primăvară, la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, să încheiem acţiunea cu o expoziţie a lăzilor de zestre de pe întreg teritoriul României. Concursul Naţional de Pescuit se va desfăşura în trei manşe, faţă de două, cât erau prevăzute până acum, competiţia fiind considerată etapă de calificare pentru Campionatul Mondial de Pescuit.

Încercăm să <pigmentăm> festivalul cu manifestări folclorice şi manifestări dedicate tinerilor. Vom marca 20 de ani de activitate a Ansamblului <Bistriţa Aurie> din Ciocăneşti, un ambasador pe linia culturală a Ciocăneştiului, şi vom redeschide şi mina turistică Oiţa.

Sperăm într-o creştere a numărului de turişti ţinând cont că a început reabilitarea drumului de acces spre comună, starea acestuia fiind cauza principală pentru care a avut de suferit turismul şi în zona Ciocăneştiului.” 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În satul cultural al României a început săptămâna plutăritului pe Bistriţa Aurie.
 Vizualizări articol: 1515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În satul cultural al României a început săptămâna plutăritului pe Bistriţa Aurie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei