Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iul 2014 - Anul XIX, nr. 152 (5661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţie

Cetatea de Scaun a Sucevei va deveni, în patru luni, spaţiu muzeal şi de promenadă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Lucrările de restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei se derulează în ritm alert şi vor fi finalizate cu patru luni mai devreme faţă de termenul prevăzut în contract, care era martie 2015. Modalitatea de executare la care au recurs firmele care au pus în aplicare proiectul - General Construct, Restaco şi Loial - permite ca cetatea să poată fi redeschisă deja parţial pentru vizitare, astfel că, săptămâna viitoare, în curtea interioară vor fi prezentate spectacole de teatru din cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, împreună cu primarul de Suceava, Ion Lungu, şi directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, parteneri în proiectul de reabilitare, au inspectat, ieri, şantierul şi şi-au exprimat satisfacţia faţă de ritmul şi calitatea lucrărilor.

„Progresul este impresionant. Avem garanţii că proiectul va fi finalizat mai repede decât data estimată. Suntem asiguraţi că lucrările vor fi închise în noiembrie”, a spus Nechifor.

După discuţiile cu constructorii, preşedintele CJ Suceava a explicat că Cetatea de Scaun va fi deschisă progresiv, cu luarea măsurilor de protecţie, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare astfel încât pe perioada verii să se poată organiza manifestările tradiţionale din cetate, Festivalul Medieval şi Bucovina Rock Castle care se desfăşoară în a doua jumătate a lunii august. Primii vizitatori vor avea ocazia să vadă noua faţă a cetăţii chiar de săptămâna viitoare, ca spectatori la cele două spectacole de teatru în cadrul festivalului care se desfășoară la Suceava în perioada 5-12 iulie.

 

Constructorul este încrezător că cetatea restaurată va fi apreciată de suceveni şi turişti

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a apreciat la rândul său lucrările de consolidare a versantului nordic, care au fost de amploare şi „au fost realizate cu profesionalism”. „Cetatea era într-un real pericol, pentru că era riscul de alunecare a versantului nordic”, a spus Lungu.

El a mai anunţat că Primăria Suceava este dispusă să intre în asociere cu Muzeul Bucovinei pentru a suporta o parte din costurile de întreţinere, îndeosebi pe timp de iarnă, când trebuie asigurată încălzirea spaţiilor expoziţionale.

Solicitat de preşedintele CJ să prezinte un tablou al investiţiei, directorul firmei General Construct, Viorel Nuţu, a declarat că preferă să lase imaginile să vorbească în locul său şi că speră ca lucrările să fie finalizate în luna noiembrie. El a arătat că lucrările au fost destul de dificile, atât cele de consolidare a versantului nordic, cât şi cele de restaurare, dar că s-au desfăşurat corespunzător şi este încrezător că întreaga lucrare va fi apreciată de suceveni şi de turişti.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost închisă pentru public în luna aprilie a acestui an din motive de securitate. Restaurarea se face printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Pe lângă consolidarea versantului nordic, sunt refăcute şi părţi din cetate, construcţia actuală urmând să fie ridicată cu aproximativ 20 la sută, dar au loc lucrări şi la fortul central, zidul de incintă, zidul de contraescarpă  şi se pregăteşte iluminatul cetăţii, amenajarea unei parcări cu 100 de locuri pentru autoturisme şi nouă pentru autocare, fiind construit un centru de informare, amenajate alei, spaţii verzi şi un punct de belvedere.

 

Proiecţii cu umbre de călăreţi, străjeri, domniţe şi gardieni, lasere ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare

Cetatea de Scaun nu va fi refăcută în totalitate, ci doar părţile despre care există izvoare istorice.

Pentru creşterea atractivităţii, potrivit proiectului, la intrarea în cetate vor fi proiectate umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote ce imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate se va auzi un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete. Pe diverşi pereţi ai cetăţii vor fi proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând şi un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului fascicule de fum pe care vor fi proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată la mijlocul domniei lui Petru I (1375 -1391), prima atestare datând din 10 februarie 1388, într-un document emis din "fortul muşatin", care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cetatea de Scaun a Sucevei va deveni, în patru luni, spaţiu muzeal şi de promenadă.
 Vizualizări articol: 3258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cetatea de Scaun a Sucevei va deveni, în patru luni, spaţiu muzeal şi de promenadă5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce s-a renuntat la frumosul parc de la Cetate? trimis de
( 4 iul 2014, 13:40:35
Pentru Cetate si orasul Suceava ar fi normal sa se gaseasca solutii de a se face noi parcuri, o gradina de vara, piste biciclete, etc, ca potential are, nu?

Este de neinteles cum s-a renuntat atit de usor la parcul din zona Cetatii, care putea fie amenajat si extins! Era un loc de recreere si joaca mai special, departe de zgomotul si noxele orasului.
Prin jur s-au vindut terenurile pentru tot felul de constructii private, pina in incinta Cetatii.
Un monument cu valoare de patrimoniu are nevoie de spatiu pentru a-si etala maretia. Primaria ar fi trebuit sa cumpere aceste terenuri, pentru dezvoltarea ulterioara a imprejurimilor.
Nu s-a gindit in perspectiva, cetatea este intr-un proces de refacere, iar peste zeci de ani, intreg ansamblul va trebui extins, dar cum, daca este sufocat de cladiri moderne?

1.1  RE: De ce s-a renuntat la frumosul parc de la Cetate? trimis de
( 4 iul 2014, 15:52:32
Este simplu: din cate am inteles, zona acelui parc, suprafata, este in administrarea Ocolului Silvic Patrauti, ocol care nu vrea nici sa renunte la aceasta zona dar nici nu vrea sa investeasca vreun leu in el pe motiv ca nu este aria sa de expertiza, asta cu parcurile.
Pe de alta parte Primaria Suceava nu poate face investitii intr-o zona care nu-i apartine si se pare ca cu aia de la Ocol nu este chip sa te intelegi pe tema asta.

Din cate am inteles ar fi si un litigiu in instanta pe tema asta dar lucrurile se opresc aici. Deocamdata.

Am uitat: pe langa Ocolul Silvic Patrauti care detine cea mai mare parte a suprafetei, o buna bucata este detinuta de fel si fel de alti proprietari (oameni de afaceri, firme, rude de parlamentari si asa mai departe - si exista si aici o serie de procese).

Asadar, cine sa faca, cum sa faca curat?
1.2  RE: De ce s-a renuntat la frumosul parc de la Cetate? trimis de
( 4 iul 2014, 22:04:17
Nimic nu e atat de frumos pe cat pare. Cu atat mai putin ceva ce nu este inca gata dar laudat cu emfaza gaunoasa. Restsacoul asta tin minte ca lucreaza la cetate de pe la sfarsitul anilor 90, de vreo 20 de ani. Pe cine pacalesc astia ca "lucreaza" in ritm alert.
2.   ... trimis de
( 4 iul 2014, 18:28:29
nu se spune nimic despre faptul ca parcarile existente sunt mult prea mici pentru a face fata solicitarilor in cazul unui eveniment (stim cu totii pana unde sa intande coada de masini).
alta problema este drumul de acces care este prea ingust (ar trebui largit).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei